Pátrání (Star Trek: Stanice Deep Space Nine)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z The Search)
Pátrání
47.–48. díl seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine
Pův. názevThe Search
Číslořada 3
díl 1–2
Původní TVsyndikace
Premiéra1. část: 26. září 1994
2. část: 3. října 1994
Česká TVPrima
Česká premiéra1. část: 22. února 1998[1]
2. část: 28. února 1998[2]
Tvorba
NámětIra Steven Behr
Robert Hewitt Wolfe
ScénářRonald D. Moore
Ira Steven Behr
RežieKim Friedman
Jonathan Frakes
Obsah
Rok2371
Hvězdné datum48213.1
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Jem'Hadarové
Následující →
Quarkův dům
Seznam dílů seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pátrání (v anglickém originále The Search; v původním českém překladu Hledání) je dvoudílná, v pořadí první a druhá epizoda třetí sezóny seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

První část[editovat | editovat zdroj]

Po událostech předchozího dílu se stanice Deep Space Nine připravuje na útok Jem'Hadarů, ale podle simulací nemá žádnou šanci vydržet, než dorazí posily z Bajoru. Naštěstí přiletí komandér Sisko v nové lodi USS Defiant, se kterou se pokusí najít Tvůrce, vládce Dominionu, a uzavřít s nimi mír. Důstojníkům je představen bezpečnostní důstojník Michael Eddington a subkomandér T'Rul, romulanská zástupkyně, která má na starosti maskovací zařízení Defiantu, jenž Flotile romulanská vláda zapůjčila. O kontaktování Tvůrců se pokusí Quark skrze Karemmany, se kterými mají Ferengové obchodní styky. Quarkův obchodní partner Ornithar ale o Tvůrcích nic neví a doporučuje jim kontaktovat Vorty přes retranslační stanici v soustavě Callinon.

Do jejich útrob se přenesou Jadzia a O'Brien a snaží se rozluštit, kam jsou zprávy Karemmů přeposílány, když v tom je stanice uvězní. Přiletí tři jem'hadarské lodě, takže Sisko je přinucen zapnout maskování a nechat tak Jadziu a O'Briena v jejich rukou. Jem'Hadarové Defiant stejně objeví a během krátké doby ho vyřadí z provozu. Na loď se přenesou Jem'Hadarové, ale Odovi a Kiře se podaří dostat do runaboutu a uletět. Odo zamíří do mlhoviny Omarion, ke které ho něco přitahuje. Po přistání na planetě třídy M najdou tekutou plochu, ze které se oddělí humanoidní postavy. Jedna z nich přistoupí k Odovi a přivítá ho doma.

Druhá část[editovat | editovat zdroj]

Odo je zpátky mezi svými lidmi, Tvůrci, kteří své společenství nazývají Velký článek. Odo má mnoho otázek; současně má pocit, že se k němu stále chovají jako k cizinci, ale tím cizincem je ve skutečnosti Kira. Ta chce pomoci Defiantu a snaží se s ním navázat spojení, ale kvůli rušení to není možné.

Z Defiantu unikli v raketoplánu také Sisko s Bashirem a cestou na stanici přiberou Jadzii a O'Briena. Po příletu je čeká admirál Nečajevová, která jim oznámí, že delegace Tvůrců již dorazila a brzy bude podepsána mírová smlouva. Z jednání jsou naopak vyloučeni Romulané, kteří prostřednictvím T'Rul hrozí válkou. Jem'Hadarové na stanici se chovají neurvale a dokonce zastřelí T'Rul, ale jako noví spojenci jsou beztrestní. Admirál dokonce oznámí stažení Federace z oblasti a přenechání stanice i Bajoru Dominionu. Sisko s Garakem, Bashirem a Jadzií ukradnou runabout a fotonovým torpédem odpálí vstup červí díry, aby spojenectví s Dominionem nemohlo vzniknout.

Kira se chystá odletět, ale ještě předtím zjistí, že zdroj rušení se nachází za zavřenými dveřmi. Odo je otevře a za nimi najdou posádku Defiantu připojenou k umělé realitě, ve které jsou testovány jejich reakce na ovládnutí Alfa kvadrantu Dominionem. Ukazuje se, že Odovi lidé jsou Tvůrci a řídí Dominion. Posádka je osvobozena a Odo se k ní připojuje, protože nesouhlasí s jednáním svých lidí.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Je představena nová loď USS Defiant, která bude hrát v budoucnu důležitou roli v mnoha příbězích. Původně se měla jmenovat Valiant, ale pro stejné počáteční písmeno se jménem Voyager byl název změněn.
  • Poprvé se také objevuje bezpečnostní důstojník Michael Eddington. Tato postava měla původně pouze vyplnit prostor po Milesi O'Brienovi, protože herec Colm Meaney v té době točil film. Scenáristi se ale v průběhu sezóny rozhodli použít tento charakter i dalších epizodách.
  • Premiérově se na obrazovkách objeví Tvůrci a jejich domovská planeta, poprvé se v tomto seriálu také zapojí do děje Romulané.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The search, part I. [online]. Startrek.cz [cit. 2011-10-04]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. The search, part II. [online]. Startrek.cz [cit. 2011-10-04]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. Episode Credits [online]. Trekcore.com [cit. 2011-10-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Episode Credits [online]. Trekcore.com [cit. 2011-10-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]