The New School

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The New School
New School a New School for Social Research
Datum založení1919
Počty akademiků
Studentů celkem10 007 (2021) a 9 047 (2020)
Další informace
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíAssociation of American Colleges and Universities, American Council on Education a Open Education Network
www.newschool.edu
Některá data mohou pocházet z datové položky.
New School University Center na rohu 14. ulice a Páté avenue

The New School, původně The New School for Social Research a v letech 1997-2005 New School University je univerzita v New Yorku, hlavně v Greenwich Village, založená roku 1919 především pro celoživotní vzdělávání. V současné době má přes 2000 učitelů, téměř 9000 řádných a 6000 dálkových studentů v bakalářských, magisterských a doktorských programech. Na osmi fakultách se zde studují společenské a humanitní vědy, umění, hudba, architektura, finance, psychologie a politika.

Založení[editovat | editovat zdroj]

The New School for Social Research byla založena roku 1919 skupinou liberálních učitelů z Columbia University, kteří se bránili cenzuře a politickému ovlivňování univerzit. Mezi zakladateli byl i sociolog Thorstein Veblen, filozof John Dewey a právník Roscoe Pound. Součástí byla i The New School for General Studies, která nabízí doktorské studium i lidem bez předchozích akademických titulů.

Exilová univerzita[editovat | editovat zdroj]

Když do USA přišla vlna uprchlíků před nacismem, vznikla při New School The University in exile, kde pracovala stovka uprchlíků, mezi jinými filozofové Hannah Arendtová, Hans Jonas a Leo Strauss a psychologové Erich Fromm, Max Wertheimer a Aron Gurwitsch. Podobně vznikla i francouzská fakulta, École libre des hautes études, kde působili filozof Jacques Maritain, etnolog Claude Lévi-Strauss a lingvista Roman Jakobson. Po válce založili École des hautes études en sciences sociales (EHESS) v Paříži.

Významní učitelé v minulosti[editovat | editovat zdroj]

Významní absolventi[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The New School na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]