The Bleeding Heart Band

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

The Bleeding Heart Band byl název doprovodné skupiny baskytaristy Rogera Waterse mezi lety 1985 a 1990.

Ačkoliv Waters vydal své první sólové album The Pros and Cons of Hitch Hiking, na které navázalo turné s „bezejmennou“ kapelou, již v roce 1984, stále byl členem skupiny Pink Floyd (až do roku 1985).

When the Wind Blows (1986)[editovat | editovat zdroj]

První Watersovo album, na kterém je uvedena skupina The Bleeding Heart Band, je soundtrack k animovanému filmu When the Wind Blows z roku 1986.

Obsazení bylo následující:

Radio K.A.O.S. (1987)[editovat | editovat zdroj]

Na nahrávání Watersova druhého studiového alba Radio K.A.O.S. (a také na následující turné), které vyšlo v roce 1987, se obsazení částečně změnilo. Za zmínku stojí návrat vokalistek Katie Kissoonové a Doreen Chanterové do skupiny, neboť s Watersem spolupracovaly již na The Pros and Cons of Hitch Hiking a koncertech k tomuto albu. Také Andy Fairweather-Low hrál s Watersem na koncertech v roce 1985.

The Wall (1990)[editovat | editovat zdroj]

Na velkém koncertě, který uspořádal Roger Waters k příležitosti pádu berlínské zdi, se vystřídalo množství hudebníků z různých zemí světa. The Bleeding Heart Band zde působila jako „domácí“ kapela, doprovázela hostující zpěváky a vystupující skupiny. Roger Waters zde již není veden jako člen The Bleeding Heart Band.

Watersova kariéra od roku 1990[editovat | editovat zdroj]

Berlínský koncert The Wall byl posledním vystoupením skupiny The Bleeding Heart Band. Po delším období uspořádal Waters turné v roce 1999, na které navázaly koncerty v letech 2000 a 2002. Další turné se konalo v letech 20062008. Na všech těchto koncertech již Watersova doprovodná skupina žádné jméno neměla, ačkoliv někteří z členů s Rogerem Watersem hrají dosud (bubeník Graham Broad, kytarista Snowy White, multiinstrumentalista Andy Fairweather-Low a vokalistka Katie Kissoonová).