Textilní intarzie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Textilní intarzie (angl.: inlaid patchwork) je technika zhotovení plošné textilie z kousků valchované vlněné tkaniny sešíváním téměř neviditelnými stehy.

Intarzie z roku 1737 z Dolního Porýní (zvaná Hladové nebo Postní sukno)

S pomocí krokvičkových stehů se sešívají výstřižky různobarevných tkanin místy jen 4 milimetry širokých. Vznikají tak obrazy s bohatými detaily v různých tvarech a velikostech. Valchované tkaniny jsou pro intarzii vhodné zejména proto, že se v nich dají skrýt spojovací stehy pod zplstěným povrchem.

Textilní intarzie přišla do Evropy pravděpodobně v 16. století. V roce 2009 se v Berlíně, ve Vídni a v dalších evropských městech vystavovalo asi 40 intarzií zhotovených v období od roku 1500 až po současnost.[1] Při té příležitosti se konaly také kurzy techniky soudobé intarzie.[2]

S textilní intarzií jsou příbuzné: tapiserie, art protis (netkaná tapiserie, vzniklá a patentovaná v Československu v 60. letech minulého století) [3], pletená intarzie, patchwork aj.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dagmar Neuland-Kitzerow (Ed.): Tuchintarsien in Europa von 1500 bis heute. Inlaid patchwork in Europe from 1500 to the present. Museum Europäischer Kulturen, SMB u. a., Berlin u. a. 2009, ISBN 978-3-7954-2217-2, (Schriftenreihe des Museum Europäischer Kulturen 6), (Exhibition-Catalogue), (German / English), Inhalt (PDF; 266 KB).

Reference[editovat | editovat zdroj]