Texaská republika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o historickém státu. O dalších významech slova Texas pojednává článek Texas (rozcestník).
Texaská republika
Republic of Texas
República de Tejas
18361846
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Motto Remember the Alamo
Geografie
Mapa
Rozloha
1 007 935 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel
cca 70 000 (rok 1840)
Státní útvar
Státní útvary a území
Předcházející
Coahuila y Tejas Coahuila y Tejas
První Mexická republika První Mexická republika
Louisiana Louisiana
Následující
Texas Texas
Teritorium Nové Mexiko Teritorium Nové Mexiko
Teritorium Utah Teritorium Utah
Druhá Mexická republika Druhá Mexická republika
Teritorium Kansas Teritorium Kansas

Texaská republika (anglicky Republic of Texas, španělsky República de Tejas) byl nezávislý stát v Severní Americe mezi Spojenými státy a Mexikem, který existoval mezi 2. březnem 1836 a 29. prosincem 1845. Vznikla jako republika, která se odtrhla od Mexika v důsledku Texaské revoluce. Mexiko Texaskou republiku nikdy neuznalo jako samostatný stát a po celou dobu její existence ji považovalo za vlastní vzbouřenecké území. Texaská republika se rozkládala na území současného státu Texas a částečně i států Oklahoma, Nové Mexiko, Kansas, Colorado a Wyoming.

Teritoriální vymezení Texaské republiky (červený obrys)
Texaská republika (světle modře)

Důvodem vzniku státu byly spory mezi americkými osadníky (anglos) a usedlými Mexičany (hispanos), které vyústily v to, že se mexická vláda pokusila Američany deportovat a omezit jejich přistěhovalectví. V roce 1835 se do Texasu přesunula mexická armáda a došlo k ozbrojenému konfliktu, jehož prvním vrcholem byla bitva o Alamo v únoru a březnu 1836. Během ní 2. března 1836 vyhlásili zástupci texaských Američanů nezávislost. Mexický diktátor Santa Anna musel tuto nezávislost uznat, neboť padl do zajetí v bitvě u San Jacinta. Mexická vláda na uznání nezávislosti nikdy nepřistoupila, ale její snaha o opětovné připojení zůstala bez úspěchu.[1]

Východní hranice republiky byla definována smlouvou Adams-Onís podepsanou v roce 1819 Španělskem a Spojenými státy. Jižní a západní hranice byla předmětem sporu mezi Texasem a Mexikem. Texas prohlásil veškerá mexická území východně od řeky Rio Grande za své vlastnictví, zatímco Mexiko považovalo za hranici řeku Nueces. Texas vstoupil do Unie 19. února 1846 a stal se tak 28. členským státem USA.[2] Teritoriální spor o západní hranici Texasu se stal důvodem pro mexicko-americkou válku (18461848).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. OPATRNÝ, Josef. Amerika v proměnách staletí. Praha: Libri, 1998. S. 481. 
  2. http://usa.svetadily.cz/texas/lokality

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]