Tetovaný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: francouzskou filmovou komedii Tetovaný (film).
Tetovaný
AutorPeter V. Brett
Původní názevThe Painted Man
PřekladatelMiroslava Polová
IlustrátorLarry Rostant
Obálku navrhlLarry Rostant
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
EdiceDémonský cyklus
Žánrfantasy
VydavatelHarperCollins
Datum vydání2008
Český vydavatelTridistri
Česky vydáno2009
Počet stran448 str.
ISBN978-80-7387-354-7
Předchozí a následující dílo
- Pouštní Kopí, Válka za bílého dne, Trůn lebek
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tetovaný (v orig. The Painted Man nebo také v US The Warded Man) je fantasy příběh tří hrdinů vyprávěný od jejich dětství až po dobu, kdy se budou muset utkat o svůj holý život. Jedná se o první knihu z démonské pentalogie, jejíž autorem je americký spisovatel Peter V. Brett. Poprvé ji publikoval v roce 2008. Tetovaný byl přeložen do více než 20 světových jazyků.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

V knize se vyprávějí tři osudy navzájem se neznajících lidí Arlena, Leeshy a Rojera. Arlen je kluk který žije se svojí rodinou ve vesnici. Jednoho večera zaútočí zlí démoni jadrnci na jeho matku a on se dívá, jak se jeho otec před nimi schovává, namísto aby matce pomohl. Arlen je zasnouben s nejmladší dcerou otcova přítele, který žije na kraji vesnice. Jelikož se Arlen stydí za svého otce, se kterým se pohádá, utíká do lesa. Arlen si v noci vyrývá do země chrany, magické značky na ochranu proti démonům, a za dne cestuje. Po několika dnech potká posla se žonglérem a s nimi pak cestuje do města. Ve městě Arlen pracuje jako učedník chraničáře a chce se stát poslem. U své adoptivní rodiny, přátel a dívky však nenalézá pochopení, a proto znovu utíká. Stane se poslem a několik let hledá dávné bojovné chrany. Nalézá nové přátele, kteří chápou jeho potřebu bojovat s démony. Nejvíce ho chápe jeho přítel z pouště Krasia, což je jediné místo, kde je boj s démony povinností. Později v poušti Krasia nalezne bájné město s bojovými chranamy a legendárním kopím, pomalované bojovými chranami. Když jej ukáže příteli, je nejdříve odmítán jako lhář a kopí je považováno za podvrh, ale poté, co se ukáže jeho pravdomluvnost v labyrintu, je zrazen a okraden. Jeho přítel však projeví kapku soucitu a nechá ho živého uprostřed pouště na pospas démonům. Arlen zázrakem přežije a vydává se do města s chranami, kde je dlouho studuje. Nakonec se rozhodne si jimi potetovat celé tělo a tím ze sebe udělat živoucí zbraň.

Mezitím se Leesha, kterou zostudí snoubenec a která je i se svým otcem terorizována ze strany panovačné matky, stává kořenářkou. Leesha se straní mužů v očekávání toho pravého. Po nějaké době se z ní stává uznávaná kořenářka a dozví se i dávný recept na zbraň proti jadrncům.

Třetím z hlavních hrdinů je Rojer. Rojer je učedník žongléře, který ho adoptoval poté, co Rojerova rodina zemřela žongléřovou vinnou. Rojer je zmrzačený, chybí mu tři prsty, to mu však nebrání v tom skvěle hrát na housle. Když se dozví, co mistr provedl jeho rodině, pohádá se s ním. Mistr ho předhodí Jadrncům a hned, jak si uvědomí, co udělal, tak skočí před Jadrnce místo něj a umírá. Rojer se dozvídá o svém nadání hudbou ovládat Jadrnce. Na konci příběhu se hrdinové setkají.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Arlen[editovat | editovat zdroj]

Arlen je nebojácný. Nebojí se Jadrnců, před nimiž se všichni schovávají, ani větších a silnějších vrstevníků. Bojí se ale toho mít někoho rád.

Leesha[editovat | editovat zdroj]

Leesha je se svým otcem utlačovaná ze strany panovačné matky. Doufá, že nalezne pomoc v podobě snoubence, jenže ten ji zradí. Východiskem je jediná možnost, stát se vesnickou kořenářkou.

Rojer[editovat | editovat zdroj]

Když byl Rojer malý, přišel žongléřovou vinnou o oba rodiče a tři prsty. Brání mu to v žonglování, ale nebrání v hraní na housle.

Povolání[editovat | editovat zdroj]

Posel[editovat | editovat zdroj]

Posel je ten, kdo cestuje mezi městy a vesnicemi. Často s ním jezdí žonglér. Musí velmi dobře ovládat chraničářství, kreslení chran.

Žonglér[editovat | editovat zdroj]

Žonglér je pod cechem žonglérů, u kterých musí nejprve složit zkoušky a poté odvádět příspěvky.

Chrany[editovat | editovat zdroj]

Chrany jsou magické značky, které dokáží vytvořit magickou sít, která drží jadrnce za ní nebo uvnitř ní. Existují ochranné a bojové chrany. Nikdo neví, odkud se vzali, a časem se jich mnoho zapomnělo.

Jadrnci[editovat | editovat zdroj]

Jadrnci jsou démoni vylézající z jádra země, kteří jsou neuvěřitelně silní a mocní. Nesnášejí denní světlo, proto vylézají jen v noci, kdy útočí na všechna lidská obydlí ve snaze najít skulinu v chranové síti, aby ji protrhli. Existuje mnoho druhů Jadrnců, konkrétně v tomto díle jsou zmiňováni jadrnci ohniví, skalní, lesní ale také píseční.

Ohniví jadrnci[editovat | editovat zdroj]

Ohniví jadrnci jsou malá kočku připomínající zvířata, která ráda cokoliv zapalují takzvanými plivanci tekutého ohně. Jsou tvořeni nadpřirozeným ohněm.

Skalní jadrnci[editovat | editovat zdroj]

Skalní jadrnci jsou tvořeni z kamene a mají neuvěřitelně silnou kůži. Dosahují výšky kolem 15 stop.

Lesní jadrnci[editovat | editovat zdroj]

Lesní jadrnci jsou vysocí a silní, v lese téměř k nerozeznání od ostatních stromů. Jsou náchylní k požárům, proto jsou nepřátelští vůči ohnivým jadrncům.

Píseční jadrnci[editovat | editovat zdroj]

Píseční jadrnci se objevují hlavně v poušti Krasia. Jsou menší verzí skalních démonů, ale se slabším krunýřem. Loví hlavně ve smečkách.

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Druhý díl démonského cyklu se nazývá Pouštní Kopí a do příběhu vstoupí další postava. Třetí díl této série se v org. jmenuje The Daylight War (česky Válka za bílého dne) a v ČR vyšel v roce 2013. Čtvrtý díl v org. The Skull Throne (česky Trůn lebek) vyšel v ČR v roce 2015. Pravděpodobně poslední díl série je v org. The Core (česky Jádro), vyšel v ČR v roce 2018. Původně se mělo jednat o trilogii, nicméně otevřený konec třetího dílu naznačil něco jiného, z čehož vzešly další dvě knihy.

Existuje ještě šestá, samostatná kniha Tibbet’s Brook, která se odehrává ve stejném světě ale s jinými postavami.

Film[editovat | editovat zdroj]

Na zfilmování této démonské trilogie pracuje Paul W. S. Anderson.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapa zemí kde je dostupný Tetovaný'. www.petervbrett.com. O Autorovi. Peter V Brett [online]. 2011 [cit. 2012-05-31]. Dostupné online. ((anglicky)) 
  2. 'HollywoodReporter.com'. www.hollywoodreporter.com. 'Resident Evil' duo picks up 'Warded'. The hollywoodreporter [online]. 2009 [cit. 2012-05-31].. Dostupné online. ((anglicky)) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]