Test Drive

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Test Drive
Žánrzávodní videohra
VydavatelAccolade
PlatformyXbox 360
Microsoft Windows
PlayStation 2
PlayStation 3
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Test Drive je jedna z nejdelších sérií závodních her. Původní výtvor firmy Accolade později převzala společnost Infogrames, která se v roce 2003 přejmenovala na Atari. První díl vyšel roku 1987 a následovaly ho další díly.

Typickou vlastností herní série je možnost používat supersportovní automobily, přičemž cílem hry je v určeném čase porazit všechny své protivníky, což stěžuje jednak provoz, jednak policejní hlídky.

Gameplay[editovat | editovat zdroj]

Ve hře Test Drive hráč obvykle používá jeden z několika špičkových vozů a závodí do cíle proti soupeřům nebo do časového limitu, přičemž se musí vyhýbat dopravě a policii.

Série Unlimited[editovat | editovat zdroj]

Test Drive Unlimited nabízí otevřený herní svět a umožňuje nákup domů, aut a přizpůsobení postavy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První díly (1987–1991)[editovat | editovat zdroj]

V roce 1987 vydala společnost Accolade hru Test Drive jako počítačovou hru po celém světě, zatímco společnost Electronic Arts vydala hru ve Velké Británii. Kvalita portů Amiga, Atari ST, Commodore 64 a DOS se od sebe liší. Verze pro Amigu měla detailní vizuální a zvukové efekty, které realisticky zobrazovaly závodní téma hry, zatímco její protějšek Atari ST používal zjednodušenou grafiku a zvukové efekty. Porty pro počítače Commodore 64 a DOS měly podobnou kvalitu jako verze pro porty Amiga. Hratelnost byla pro všechny platformy zachována v nezměněné podobě.

Test Drive byl komerčně úspěšný a do listopadu 1989 se ho prodalo více než 250 000 kusů. Od videoherních kritiků se hra dočkala vesměs pozitivních recenzí. Computer Gaming World' v roce 1987 uvedl, že Test Drive "nabízí vynikající grafiku a má potenciál 'zaháčkovat' každého fanouška Pole Position." Časopis Compute! pochválil vynikající grafiku a zvuk, ale poznamenal, že hra má pouze jednu trať. V roce 1988 hru zhodnotili v časopise Dragon #132 Hartley, Patricia a Kirk Lesser v příspěvku "The Role of Computers". Recenzenti udělili hře 4,5 hvězdiček z 5.

Společnost Distinctive Software vyvinula v roce 1989 jeho pokračování Test Drive II: The Duel s pomocí několika softwarových databází. Divize Distinctive Software známá jako Unlimited Software, Inc. použila výše uvedené softwarové databáze pro port hry Outrun pro systém MS-DOS, což vedlo k soudnímu sporu mezi společností Accolade a Distinctive. Firma Distinctive Software vyhrála, takže práva na tvorbu her Test Drive bez zdrojového kódu přešla do rukou společnosti Accolade. Soud rovněž konstatoval, že se společnosti Accolade nepodařilo prokázat, že by poměr nákladů a výnosů byl v její prospěch. Další pokračování, Test Drive III: The Passion, vyvinula a vydala společnost Accolade v roce 1990.

Série Revival (1997–2004)[editovat | editovat zdroj]

Po pár letech nečinnosti této série ji společnost Accolade v roce 1997 obnovila a vydala zbrusu nové díly. Prvním z nich byl Test Drive: Off-Road, kde se závodí s terénními nákladními automobily, a druhým byla hra Test Drive 4, první videohra vyvinutá společností Pitbull Syndicate.

V roce 1998 vyvinula společnost Pitbull Syndicate dvě další hry Test Drive: Test Drive 4X4 (známý také jako Test Drive Off-Road 2), pokračování hry Test Drive: Off-Road a Test Drive 5. Obě hry byly posledními dvěma díly série, které vydala společnost Accolade.

V dubnu roku 1999 byla společnost Accolade koupena francouzskou videoherní společností Infogrames za celkovou částku 60 milionů amerických dolarů, z toho 50 milionů v hotovosti a 10 milionů v rámci růstového kapitálu, a byla přejmenována na Infogrames North America, Inc. Výkonný ředitel společnosti Jim Barnett byl jmenován šéfem americké distribuční pobočky Infogrames Entertainment. V důsledku toho byla hra Test Drive 6 první hrou ze série, kterou v roce 1999 vydala nově pojmenovaná společnost Infogrames North America. Interní tým společnosti Infogrames North America měl v roce 1999 pokračovat ve vývoji hry Test Drive Off-Road 3 a také ve vývoji hry Test Drive Cycles, která byla s výjimkou verze pro Game Boy Color zrušena v červnu 2000.

V roce 2000, kvůli problémům s autorskými právy mezi společnostmi Infogrames North America a Infogrames Multimedia ohledně ochranné známky hry Test Drive, převzala společnost Cryo Interactive vydavatelská práva na Test Drive 6 v Evropě a hra měla vyjít v květnu 2000, zatímco společnost Infogrames Multimedia vydala v dubnu 2000 hru Test Drive Off-Road 3 pod názvem 4x4 World Trophy. Přibližně ve stejné době vydala společnost Infogrames North America hru Le Mans 24 Hours a Dreamcast verzi hry V-Rally 2 pod lokálním názvem Test Drive Le Mans a Test Drive V-Rally. Pro Nintendo 64 byla plánovaná hra Michelin Rally Masters: Race of Champions, známá jako Test Drive Rally, ale v únoru roku 2000 byla zrušena. Mezi další hry pro konzoli Game Boy Color patřily Test Drive Cycles a Test Drive 2001, aktualizace GBC verze hry Test Drive 6.

V listopadu 2001 vyšel na PlayStation 2 poslední díl ze série Off-Road - Test Drive Off-Road Wide Open, v Evropě známý jednoduše jako Off-Road Wide Open, který vyvinula společnost Angel Studios. O rok později byl vydán i port pro Xbox s dodatečným herním obsahem a grafickými vylepšeními.

V květnu 2002 vydala společnost Infogrames nový díl série s názvem TD Overdrive: The Brotherhood of Speed (v Severní Americe pod názvem Test Drive). Byl to také první díl série, který měl příběh. Byl to poslední díl série, který vyvinula společnost Pitbull Syndicate.

Další hra v sérii, Test Drive: Eve of Destruction byla vyvinuta společností Monster Games v roce 2003 a vydána v roce 2004. V Evropě hra vyšla pod názvem Driven to Destruction.

Série Unlimited (2006–nyní)[editovat | editovat zdroj]

Hra Test Drive Unlimited, vyvinutá společností Eden Games, vydaná v letech 2006 a 2007, nabízí otevřený herní svět vytvořený podle havajského ostrova Oahu. Její pokračování Test Drive Unlimited 2 vyšlo v roce 2011 a zahrnuje jak ostrov Oahu, tak španělský ostrov Ibiza. Test Drive: Ferrari Racing Legends byla vyvinuta společností Slightly Mad Studios a vydána společností Rombax Games v rámci licence společnosti Atari na oslavu 65. výročí italského výrobce sportovních vozů Ferrari a obsahuje vozy Formule 1, sportovní vozy a auta pro rallye.

V roce 2016 koupil francouzský vydavatel Bigben Interactive (později přejmenovaný na Nacon) vlastnictví Test Drive od společnosti Atari a plánoval obnovení série. V roce 2018 získal Bigben francouzského vývojáře závodních her, společnost Kylotonn, přičemž Roman Vincent, prezident společnosti Kylotonn, naznačil, že pracují na dalším díle Test Drive.

V dubnu 2020 zaregistrovala společnost Nacon u Úřadu pro duševní vlastnictví ochrannou známku Test Drive Solar Crown, přičemž poslední dvě slova odkazují na sérii závodů Solar Crown, která se odehrává v herním světě Test Drive Unlimited 2. Celý název další hry v sérii zní Test Drive Unlimited Solar Crown. Hra vyvinutá společností Kylotonn bude obsahovat napodobeninu ostrova Hongkong v měřítku 1:1. Od 9. dubna 2022 nevíme, zda se dočkáme i pevninského Hongkongu, nicméně spekulace naznačují, že by mohlo jít o více než jen o ostrov Hongkong. Rekonstrukce ostrova Hongkong bude podobná rekonstrukcím Oahu v obou prvních dvou hrách Unlimited a Ibizy v Test Drive Unlimited 2 a bude fungovat na základě frameworku WRC 8 a ovládacího/fyzikálního modelu.

Seznam her[editovat | editovat zdroj]

Rok vydání Název Vývojář Vydavatel Platformy Poznámky
1987 Test Drive Distinctive Software Accolade Amiga, Atari ST, Commodore 64, MS-DOS, Apple II, PC-98 Porty pro Apple II a PC-98 byly vydány v roce 1988, resp. 1989.
1989 Test Drive II: The Duel[1] Distinctive Software Accolade Amiga, Amstrad CPC, Apple IIGS, Commodore 64, MS-DOS, MSX, ZX Spectrum, Atari ST, Sega Genesis, SNES Porty pro konzole Sega Genesis a SNES byly vydány v roce 1992.
1990 Test Drive III: The Passion Accolade Accolade MS-DOS
1997 Test Drive: Off-Road Elite Systems Accolade, Eidos Interactive MS-DOS, PlayStation
1997 Test Drive 4 Pitbull Syndicate Accolade PlayStation, Microsoft Windows
1998 Test Drive 5 Pitbull Syndicate Accolade PlayStation, Microsoft Windows
1998 Test Drive 4X4 Accolade, Pitbull Syndicate Accolade, Electronic Arts PlayStation, Microsoft Windows V Severní Americe pod názvem Test Drive Off-Road 2.
1999 Test Drive 6 Pitbull Syndicate, Xantera Infogrames North America, Cryo Interactive PlayStation, Microsoft Windows, Dreamcast

Game Boy Color

Vydala společnost Cryo Interactive v regionu PAL. Verze pro Dreamcast nebyla v Evropě vydána.
1999 Test Drive: Off-Road 3 Infogrames North America, Xantera Microsoft Windows, PlayStation

Game Boy Color

V regionu PAL pod názvem 4X4 World Trophy.
2000 Test Drive Le Mans EutechnyxVelez & Dubail Infogrames North America, Infogrames Multimedia PlayStation, Microsoft Windows

Game Boy Color

Severoamerická verze závodu 24 hodin Le Mans
2000 Test Drive V-Rally Eden Studios Infogrames Dreamcast Severoamerická verze hry V-Rally 2: Expert Edition.
2000 Test Drive Le Mans Infogrames Melbourne House Infogrames Dreamcast Severoamerická verze hry Le Mans 24 Hours pro Dreamcast. Později vydané verze pro Playstation 2 a Microsoft Windows byly vydány pod původním názvem hry.
2000 Michelin Rally Masters: Race of Champions Digital Illusions CE Infogrames Microsoft Windows, PlayStation Pod názvem Test Drive Rally se připravoval port pro Nintendo 64, ale byl zrušen.
2000 Test Drive Cycles Xantera Infogrames Game Boy Color Byla vyvinuta verze pro Windows, PlayStation a Dreamcast, ale v červnu 2000 byla zrušena.
2000 Test Drive 2001 Xantera Infogrames Game Boy Color Aktualizovaná verze hry Test Drive 6 pro konzoli Game Boy Color.
2001 Test Drive: Off-Road Wide Open Angel Studios Infogrames PlayStation 2, Xbox V regionu PAL pod názvem Off-Road Wide Open.
2002 TD Overdrive: The Brotherhood of Speed Pitbull Syndicate Infogrames PlayStation 2, Xbox, Microsoft Windows V Severní Americe jednoduše pod názvem Test Drive.
2004 Test Drive: Eve of Destruction Monster Games Atari Interactive Xbox, PlayStation 2 Pod názvem Driven to Destruction v regionu PAL.
2006 Test Drive Unlimited Eden GamesAtari Melbourne House Atari Xbox 360, Microsoft Windows

PlayStation 2, PlayStation Portable

2011 Test Drive Unlimited 2 Eden Games Atari Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
2012 Test Drive: Ferrari Racing Legends Slightly Mad Studios Rombax Games PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows
2023 Test Drive Unlimited Solar Crown KT Racing Nacon Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Test Drive 2: Need for Speed nemajetných, high-voltage.cz, vyd. 20. 7. 2017, cit. 30. 6. 2023

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]