Tenisová sezóna Rogera Federera 2008

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Federerova sezóna 2008
Roger Federer na kalifornském Indian Wells Masters
Trenérbez trenéra (do dubna)
José Higueras (duben–září)
Výdělek5 886 879 USD
       3 800 USD (podíl čtyřhry)
Tenisová raketaWilson
Oceněnísvětová cena Laureus
Dvouhra
Poměr zápasů66–15 (81,48 %)
Tituly4 ATP
Nejvyšší umístění1. místo
Nejnižší umístění2. místo (18. srpna)
Konečné umístění2. místo (–1)
Dvouhra na Grand Slamu
Australian Opensemifinále
French Openfinále
Wimbledonfinále
US Openvítěz
Velké turnaje ve dvouhře
Turnaj mistrůzákladní skupina
Čtyřhra
Poměr zápasů7–1 (87,50 %)
Tituly1 ATP
Nejvyšší umístění248. místo (7. ledna)
Nejnižší umístění583. místo (10. listopadu)
Konečné umístění574. místo (–325)
Velké turnaje ve dvouhře
Olympijské hryZlatá olympijská medaile zlato
Týmové soutěže
Davis Cup1. kolo Světové skupiny
Sezóny
2007
2009 >
Březnová exhibice v Madison Square Garden proti Petu Samprasovi, kterou těsně vyhrál

Tenisová sezóna Rogera Federera 2008 znamenala pro švýcarského tenistu zisk jednoho Grand Slamu, když ve finále US Open porazil Brita Andyho Murrayho 6–2, 7–5, 6–2 a připsal si pátý titul v řadě. Dvakrát odešel z boje o grandslamový titul poražen. V obou případech jej přehrál španělský hráč Rafael Nadal. Nejdříve mu hladce podlehl na French Open 1–6, 3–6, 0–6, a poté utrpěl premiérovou porážku ve Wimbledonu, kde vyrovnaná pětisetová bitva vyzněla ve prospěch Španěla 6–1, 6–4, 6–7, 6–7 a 9–7. Výhrou tak Federerovi zmařil šanci odpoutat se od rekordních pěti titulů v řadě, které spoludržel s Björnem Borgem. Na melbournském Australian Open vypadl v semifinále s Novakem Djokovićem. Srb tím ukončil jeho účast v deseti finále majorů bez přerušení, což představovalo rekordní zápis do statistik mužského tenisu.

V sérii Masters se dvakrát probojoval do finále antukových turnajů v Hamburku a Monte Carlu, v nichž pokaždé podlehl Nadalovi. V rámci třetí nejvyšší kategorie ATP International Series Gold vyhrál tři události, a to na antuce v Estorilu, na trávě v Halle a konečně třetí triumf v řadě si připsal z halové basilejské události.

Na pekingských Letních olympijských hrách vybojoval po boku Stanislase Wawrinky zlatou medaili v mužské čtyřhře. Ve čtyřsetovém finále porazili švédskou dvojicí Simon Aspelin a Thomas Johansson. V mužské dvouhře skončil na raketě osmého nasazeného Američana Jamese Blakea mezi posledními osmi hráči.

Na závěrečném Turnaji mistrů poprvé v kariéře nepostoupil ze základní skupiny, když ze tří utkání vyhrál jediné s Radkem Štěpánkem. V konečné klasifikaci ATP poprvé od roku 2004 nefiguroval v jejím čele, ale patřilo mu 2. místo za Rafaelem Nadalem.

Počtvrté za sebou obdržel cenu Laureus pro nejlepšího sportovce světa. Mezi dubnem a zářím se jeho trenérem stal José Higueras,[1] původně najatý na antukovou část sezóny. Oboustranná spolupráce byla prodloužena až do poloviny září.

Přehled sezóny[editovat | editovat zdroj]

Zimní sezóna na tvrdém povrchu[editovat | editovat zdroj]

Australskou část nové sezóny zahájil v polovině ledna úvodním grandslamem Australian Open. V roli světové jedničky obhajoval titul. V prvních dvou kolech s Argentincem Diegem Hartfieldem a Francouzem Fabricem Santorem neztratil ani set a soupeřům uštědřil celkem tři „kanáry“ v poměru 6–0. Pětisetovou bitvu svedl ve třetí fázi se 49. hráčem světa Jankem Tipsarevićem ze Srbska, když dokázal zvítězit 6–7(5), 7–6(1), 5–7, 6–1 a 10–8. Přes Tomáše Berdycha a Jamese Blakea pronikl do semifinále, kde mu stopku vystavila srbská světová trojka a pozdější vítěz Novak Djoković poměrem 5–7, 3–6, 6–7. Tím mu Srb oplatil porážku z předchozího ročníku. Přestože Švýcar nepostoupil do svého jedenáctého grandslamového finále v řadě, série deseti účastí znamenala rekordní šňůru v mužském tenisu.

Následně se na dvorcích objevil až začátkem března. Na Barclays Dubai Tennis Championships vypadl s britskou světovou jedenáctkou Andym Murraym v prvním kole. V témže měsíci oznámil, že u něj byla dříve zjištěna infekční mononukleóza, kterou mohl trpět už od počátku prosince 2007. Před zahájením Australian Open také vykazoval příznaky vyskytující se při alimentárních otravách. Dodal, že jeho aktuální zdravotní stav je způsobilý k pokračování tenisové sezóny.[2] Dne 10. března odehrál v newyorské Madison Square Garden třetí exhibici proti sedminásobnému wimbledonskému vítězi a bývalé světové jedničce Petu Samprasovi. Zápas získal ve svůj prospěch těsným poměrem 6–3, 6–7 a 7–6.[3]

Z Východního pobřeží odletěl na kalifornský Indian Wells Masters, na kterém v semifinále vypadl s 98. hráčem klasifikace Mardym Fishem po jednoznačném průběhu 3–6 a 2–6. Navazující Miami Masters pro něj znamenal vyřazení ve čtvrtfinále, když nad jeho síly byla americká světová šestka Andy Roddick. Zápas ztratil výsledkem 6–7(4), 6–4 a 3–6.

Antuková sezóna[editovat | editovat zdroj]

Prvním turnajem na antuce se stal portugalský Estoril Open, jenž odehrál pod vedením nového trenéra Josého Higuerase.[4] Současně pro něj představoval první antukovou událost od Allianz Suisse Open Gstaad 2004, kterou nehrál v rámci série Masters.[5] Debutový titul roku získal po finálové výhře nad čtvrtým hráčem žebříčku Nikolajem Davyděnkem. Ten za stavu 7–6 a 1–2 z pohledu Švýcara, utkání skrečoval pro natažené vazy dolní končetiny.

Během olympijského turnaje

Po přesunu na Monte Carlo Masters ve druhé polovině dubna, se na turnaji probojoval opět do finále. Ve čtvrtfinále zdolal světovou sedmičku Davida Nalbandiana a mezi posledními osmi mu v průběhu druhé sady skrečoval Novak Djoković. V boji o titul se utkal s trojnásobným obhájcem a na antuce favorizovaným Rafaelem Nadalem. Proti španělské světové dvojce vytvořil 44 nevynucených chyb a ve druhém setu ztratil vedení 4–0. Po porážce 5-7 a 5-7, s ním měl na tomto povrchu silně pasivní zápasovou bilanci 1–7.[6] Poté se objevil na římském Mastersu Internazionali BNL d'Italia, kde jej po dvou vítězných duelech zastavil ve čtvrtfinále 27. tenista světa Radek Štěpánek, když zvládl zkrácené hry obou setů. Na hamburský Masters přijížděl v pozici obhájce titulu. Na cestě do finále neztratil ani jeden set, když žádný z jeho soupeřů neuhrál v sadě více než tři gamy. Ve finále mu opět šanci na vítězství sebral Nadal, přezdívaný „antukový král“. Triumfem ve třech setech 7-5, 6-7(3) a 6-3, Švýcarovi oplatil jedinou vzájemnou prohru z antuky, jíž utrpěl ve finále předešlého ročníku hamburské události.

V roli nejvýše nasazeného na pařížském French Open se Federer probojoval přes čtyřsetové výhry s Fernandem Gonzálezem a Gaëlem Monfilsem do závěrečného utkání. V něm jej potřetí v roce deklasovala světová dvojka Rafael Nadal poměrem 1–6, 3–6 a 0–6.[7] Na Roland Garros se oba hráči střetli počtvrté za sebou, z toho potřetí v řadě odešel rodák z Basileje jako poražený finalista.[7] V letech 2005–2008 Švýcar na turnaji zaznamenal druhý nejlepší poměr utkání s aktivní bilancí 23–4, když zaostal pouze za neporazitelným Nadalem a jeho zápisem 28–0.

Sezóna na trávě[editovat | editovat zdroj]

Travnatou část roku rozehrál tradičně na halleském Gerry Weber Open, kde neztratil žádnou sadu a ani jediné podání. Po vítězstvích ve dvou posledních duelech nad německými hráči Nicolasem Kieferem a Philippem Kohlschreiberem si připsal rekordní pátý turnajový vavřín. Zároveň se v historických statistikách otevřené éry dotáhl na rekordních deset titulů z travnatého povrchu Peta Samprase.[8]

Na podání v závěru třetího setu wimbledonského finále proti Nadalovi

Jako nasazená jednička a obhájce triumfu přijížděl do Wimbledonu. Během cesty londýnským grandslamem neztratil před branami finále žádnou sadu. Mezi poslední osmičkou přehrál chorvatského tenistu Maria Ančiće a v semifinále jej nedokázal porazit ani Rus Marat Safin, figurující až na 75. místě žebříčku. V bitvě o titul se střetl se Španělem Rafaelem Nadalem. Šestou výhrou v řadě by se odpoutal od Borgových pěti vítězství, rekordu moderní open éry, a současně by také vyrovnal absolutní historický rekord Williama Renshawa z roku 1886. K přepsání historických tabulek Švýcarovi scházelo vyhrát dva poslední gamy rozhodujícího pátého dějství zápasu. Federer již v tiebreaku čtvrté sady musel odvracet dva Španělovy mečboly a nakonec mu podlehl ve vypjatém závěru 4–6, 4–6, 7–6, 7–6 a 7–9. Déšť prodloužil finálový duel až téměř do setmění.

Utkání vytvořilo wimbledonský rekord, když se stalo vůbec nejdelším v jeho historii psané od roku 1877. Celková hrací doba činila 4 hodiny a 48 minut. Od zahájení až do konce, včetně dešťové přestávky, uplynulo 7 hodin a 15 minut. Porážka také pro Federera znamenala ukončení 65zápasové neporazitelnosti na trávě. Bývalá světová jednička John McEnroe popsala finále jako „nejlepší utkání, které jsem kdy viděl“.[9] Prohra znamenala, že Švýcar po čtyřech a půl letech během léta ztratí první pozici na žebříčku a bude vystřídán Nadalem. Federer uvedl, že jeho hlavním cílem je opět dosáhnout na wimbledonský titul, než se soustředit na čelo světové klasifikace.[10]

Letní sezóna na betonech a olympijské hry[editovat | editovat zdroj]

Záchrana míče na Cincinnati Masters

Na konci července rozehrál americkou US Open Series, která jej zastihla s poklesem formy. Prvním turnajem se stal kanadský Masters Rogers Cup, jehož mužská část se konala v Torontu. V úvodním kole skončil na raketě dvacátého druhého hráče světa Gillese Simona z Francie 6–2, 5–7 a 4–6. Na ohijském Western & Southern Financial Group Masters, probíhajícím v Cincinnati, po výhře nad Američanem Robbym Gineprim, v osmifinále podlehl 22. tenistovi světa Ivu Karlovićovi těsně 6–7(6), 6–4, 6–7(5).[11]

Z Ameriky přiletěl na pekingské XXIX. hry letní olympiády. Na zahajovacím ceremoniálu plnil roli vlajkonoše švýcarské výpravy. Dne 11. srpna byla rozehrána tenisová soutěž. Jako nejvýše nasazený ve dvouhře postupně zdolal Rusa Dmitrije Tursunova, salvadorského hráče Rafaela Arevala a v osmifinále oplatil athénskou prohru z před čtyř let světové dvacítce Tomáši Berdychovi 6–3 a 7–6(4). Konečnou fází se pro něj stalo čtvrtfinále, v němž nestačil na Američana Jamese Blakea. Americký sedmý tenista žebříčku jej tak dokázal porazit v prvním vzájemném duelu z devíti odehraných.[12]

Olympijským vítězem se Federer přesto stal, když po boku krajana Stanislase Wawrinky dokázal vyhrát zlatou medaili v mužské čtyřhře. Na cestě do finále zůstali na raketách švýcarského páru debloví specialisté. Ve čtvrtfinále nejdříve zkušená indická dvojice Mahesh Bhupathi a Leander Paes, která prohrála 6–2, 6–4 a v semifinále po setech 7–6(6), 6–4 zdolali favorizovaný pár amerických dvojčat Boba a Mika Bryanových. Ve finálovém klání si pak Švýcaři poradili se švédskou dvojicí Simon Aspelin a Thomas Johansson poměrem 6–3, 6–4, 6–7(4) a 6–3.

Dva dny po zisku olympijského zlata, v pondělí 18. srpna, však Federer přišel o 1. místo na žebříčku ATP, když jej po 237 týdnech nepřetržitého kralování sesadil Rafael Nadal, zároveň nový olympijský vítěz z pekingské dvouhry.[11][13][14] Švýcar tak vytvořil rekord v délce setrvání na čele klasifikace bez přerušení.

Popáté v řadě zvedl nad hlavu pohár pro vítěze US Open

Newyorský US Open se stal prvním turnajem po několika letech, kde nestartoval jako světová jednička. Přesto byl z pozice čtyřnásobného obhájce titulu hlavním favoritem singlové soutěže. Prvními třemi koly prošel bez ztráty setu. Po výhře nad Štěpánkem svedl v osmifinále vítězný pětisetový boj proti Rusu Igoru Andrejevovi. Semifinále mělo stejné složení jako finálový zápas předešlého ročníku, když Švýcara vyzval třetí nasazený Srb Novak Djoković. Federer zvítězil po setech 6–3, 5–7, 7–5 a 6–2. V boji o titul se pak utkal s méně zkušeným Skotem a světovou šestkou Andym Murraym, jenž nastoupil do svého prvního grandslamového finále. Bez šance ke zdramatizování duelu, odešel Murray poražen ve třech setech 6–2, 7–5 a 6–2.

Na newyorském majoru aktuální světová dvojka nepoznala porážku již ve 34 utkáních. Připsala si tak pátý titul z Flushing Meadows za sebou a celkově 13. kariérní na Grand Slamu. Jediná výhra Švýcara nadále dělila od držitele největšího počtu 14 grandslamů v mužském tenise, Peta Samprase.[15] Federer se stal prvním hráčem v historii tenisu, jemuž se podařilo zvítězit pětkrát v řadě ve Wimbledonu i na US Open.[16] Vyrovnal také rekordní počet výher Jimmyho Connorse v otevřené éře a jako první hráč od Billa Tildena dokázal vybojovat pět trofejí za sebou, když na Američanovu šňůru z dvacátých let 20. století ztrácel jedinou výhru.

Podzimní halová sezóna[editovat | editovat zdroj]

Poslední halovou část sezóny otevřel v polovině října na Mutua Madrileña Masters Madrid. Po výhře nad argentinskou světovou devítkou Juanem Martínem del Potrem jej v semifinále zastavil skotský hráč Andy Murray ve třech setech 6–3, 3–6, 5–7 a oplatil mu newyorskou prohru. Z madridské události inkasoval 90 900 , což mu v součtu s kariérním výdělkem zajistilo nejvyšší finanční odměny v historii tenisu. Za svou profesionální kariéru vydělal úhrnem 43,3 milionů dolarů, čímž v tomto parametru překonal již neaktivního Američana Peta Samprase.[17]

Zamyšlený v utkání Turnaje mistrů proti Murraymu

Po návratu do rodné Basileje se zúčastnil halového Davidoff Swiss Indoors. Jediný třísetový duel odehrál v úvodním kole proti Američanovi z osmé desítky Bobbymu Reynoldsovi. V semifinále jej nezastavil španělský antukový specialista Feliciano López. Po finálové výhře nad argentinskou světovou osmičkou Davidem Nalbandianem 6–3 a 6–4, slavil jako první tenista třetí basilejský triumf v řadě, a celkově 57. kariérní z dvouhry. Poslední říjnový týden postoupil do čtvrtfinále BNP Paribas Masters v hale Bercy. Před tímto utkáním však z turnaje odstoupil pro bolesti zad. Poprvé v profesionální kariéře, po 763 odehraných zápasech, musel opustit turnaj v důsledku odstoupení.[18] Premiérově od sezóny 2003 tak nevyhrál žádný turnaj série Masters.[19]

Na závěrečnou událost roku Turnaj mistrů přijížděl jako nasazená jednička poté, co se Rafael Nadal odhlásil. Do červené skupiny byl nalosován společně se Simonem, Murraym a Roddickem. V úvodním zápase nestačil na devátého hráče žebříčku Gillese Simona. Šance na postup udržel po vítězství nad Radkem Štěpánkem, jenž do soutěže zasáhl z pozice náhradníka po Roddickově odstoupení. Po vyrovnaném průběhu třetí dvouhry prohrál s Andym Murraym poměrem 6–4, 6–7 a 5–7, přestože dokázal odvrátit sedm mečbolů. Během třetí sady si vyžádal lékařské ošetření bolestivých zad a problémů s kyčlí.[20] Porážka znamenala vyřazení již v základní skupině, první takové na této vrcholné tenisové události.

Sezónu zakončil na 2. místě žebříčku ATP za Španělem Rafaelem Nadalem.

Přehled utkání[editovat | editovat zdroj]

Grand Slam[editovat | editovat zdroj]

Na Rogers Cupu po volném losu prohrál ve druhém kole
turnaj fáze stav soupeř výsledek
Australian Open 1. kolo výhra Argentina Diego Hartfield 6–0, 6–3, 6–0
2. kolo výhra Francie Fabrice Santoro 6–1, 6–2, 6–0
3. kolo výhra Srbsko Janko Tipsarević 6–7(5), 7–6(1), 5–7, 6–1, 10–8
4. kolo výhra Česko Tomáš Berdych 6–4, 7–6(7), 6–3
čtvrtfinále výhra USA James Blake 7–5, 7–6(5), 6–4
semifinále prohra Srbsko Novak Djoković 7–5, 6–3, 7–6(5)
French Open 1. kolo výhra USA Sam Querrey 6–4, 6–4, 6–3
2. kolo výhra Španělsko Albert Montañés 6–7(5), 6–1, 6–0, 6–4
3. kolo výhra Chorvatsko Mario Ančić 6–3, 6–4, 6–2
4. kolo výhra Francie Julien Benneteau 6–4, 7–5, 7–5
čtvrtfinále výhra Chile Fernando González 2–6, 6–2, 6–3, 6–4
semifinále výhra Francie Gaël Monfils 6–2, 5–7, 6–3, 7–5
finále prohra Španělsko Rafael Nadal 6–1, 6–3, 6–0
Wimbledon 1. kolo výhra Slovensko Dominik Hrbatý 6–3, 6–2, 6–2
2. kolo výhra Švédsko Robin Söderling 6–3, 6–4, 7–6(3)
3. kolo výhra Francie Marc Gicquel 6–3, 6–3, 6–1
4. kolo výhra Austrálie Lleyton Hewitt 7–6(7), 6–2, 6–4
čtvrtfinále výhra Chorvatsko Mario Ančić 6–1, 7–5, 6–4
semifinále výhra Rusko Marat Safin 6–3, 7–6(3), 6–4
finále prohra Španělsko Rafael Nadal 6–4, 6–4, 6–7(5), 6–7(8), 9–7
US Open 1. kolo výhra Argentina Máximo González 6–3, 6–0, 6–3
2. kolo výhra Brazílie Thiago Alves 6–3, 7–5, 6–4
3. kolo výhra Česko Radek Štěpánek 6–3, 6–3, 6–2
4. kolo výhra Rusko Igor Andrejev 6–7(6), 7–6(5), 6–3, 3–6, 6–3
čtvrtfinále výhra Lucembursko Gilles Müller 7–6(5), 6–4, 7–6(5)
semifinále výhra Srbsko Novak Djoković 6–3, 5–7, 7–5, 6–2
finále vítěz (13) Spojené království Andy Murray 6–2, 7–5, 6–2

ATP Tour[editovat | editovat zdroj]

Dvouhra: 81 (66–15)[editovat | editovat zdroj]

utkání turnaj datum kat. místo povrch fáze soupeř stav výsledek
686. Australian Open 1/14 GS venku tvrdý 128 v kole Argentina Diego Hartfield výhra 6–0, 6–3, 6–0
687. Australian Open 1/14 GS venku tvrdý 64 v kole Francie Fabrice Santoro výhra 6–1, 6–2, 6–0
688. Australian Open 1/14 GS venku tvrdý 32 v kole Srbsko Janko Tipsarević výhra 6–7(5), 7–6(1), 5–7, 6–1, 10–8
689. Australian Open 1/14 GS venku tvrdý 16 v kole Česko Tomáš Berdych výhra 6–4, 7–6(7), 6–3
690. Australian Open 1/14 GS venku tvrdý QF USA James Blake výhra 7–5, 7–6(5), 6–4
691. Australian Open 1/14 GS venku tvrdý SF Srbsko Novak Djoković prohra 5–7, 3–6, 6–7(5)
692. Dubaj 3/3 500 venku tvrdý 32 v kole Spojené království Andy Murray prohra 7–6(6), 3–6, 4–6
Indian Wells Masters 3/13 1000 venku tvrdý 128 v kole volný los  
693. Indian Wells Masters 3/13 1000 venku tvrdý 64 v kole Španělsko Guillermo Garcia-López výhra 6–3, 6–2
694. Indian Wells Masters 3/13 1000 venku tvrdý 32 v kole Francie Nicolas Mahut výhra 6–1, 6–1
695. Indian Wells Masters 3/13 1000 venku tvrdý 16 v kole Chorvatsko Ivan Ljubičić výhra 6–3, 6–4
Indian Wells Masters 3/13 1000 venku tvrdý QF Německo Tommy Haas výhra bez boje
696. Indian Wells Masters 3/13 1000 venku tvrdý SF USA Mardy Fish prohra 3–6, 2–6
Miami Masters 3/27 1000 venku tvrdý 128 v kole volný los výhra  
697. Miami Masters 3/27 1000 venku tvrdý 64 v kole Francie Gael Monfils výhra 6–3, 6–4
698. Miami Masters 3/27 1000 venku tvrdý 32 v kole Švédsko Robin Soderling výhra 6–4, 3–0skreč
699. Miami Masters 3/27 1000 venku tvrdý 16 v kole Argentina José Acasúso výhra 7–6(5), 6–2
700. Miami Masters 3/27 1000 venku tvrdý QF USA Andy Roddick prohra 6–7(4), 6–4, 3–6
701. Estoril Open 4/14 250 venku antuka 32 v kole Belgie Olivier Rochus výhra 4–6, 6–3, 6–2
702. Estoril Open 4/14 250 venku antuka 16 v kole Rumunsko Victor Hanescu výhra 6–3, 6–2
703. Estoril Open 4/14 250 venku antuka QF Portugalsko Frederico Gil výhra 6–4, 6–1
704. Estoril Open 4/14 250 venku antuka SF Německo Denis Gremelmayr výhra 2–6, 7–5, 6–1
705. Estoril Open 4/14 250 venku antuka Finále Rusko Nikolaj Davyděnko vítěz 7–6(5), 1–2skreč
Monte Carlo Masters 4/20 1000 venku antuka 64 v kole volný los  
706. Monte Carlo Masters 4/20 1000 venku antuka 32 v kole Španělsko Ruben Ramirez Hidalgo výhra 6–1, 3–6, 7–6(1)
707. Monte Carlo Masters 4/20 1000 venku antuka 16 v kole Francie Gael Monfils výhra 6–3, 6–4
708. Monte Carlo Masters 4/20 1000 venku antuka QF Argentina David Nalbandian výhra 5–7, 6–2, 6–2
709. Monte Carlo Masters 4/20 1000 venku antuka SF Srbsko Novak Djoković výhra 6–3, 3–2skreč
710. Monte Carlo Masters 4/20 1000 venku antuka Finále Španělsko Rafael Nadal prohra 5–7, 5–7
Rome Masters 5/5 1000 venku antuka 64 v kole volný los  
711. Rome Masters 5/5 1000 venku antuka 32 v kole Argentina Guillermo Caňas 6–3, 6–3
712. Rome Masters 5/5 1000 venku antuka 16 v kole Chorvatsko Ivo Karlović výhra 7–6(4), 6–3
713. Rome Masters 5/5 1000 venku antuka QF Česko Radek Štěpánek prohra 6–7(4), 6–7(7)
Hamburg Masters 5/11 1000 venku antuka 64 v kole volný los  
714. Hamburg Masters 5/11 1000 venku antuka 32 v kole Finsko Jarkko Nieminen výhra 6–1, 6–3
715. Hamburg Masters 5/11 1000 venku antuka 16 v kole Švédsko Robin Soderling výhra 6–3, 6–2
716. Hamburg Masters 5/11 1000 venku antuka QF Španělsko Fernando Verdasco výhra 6–3, 6–3
717. Hamburg Masters 5/11 1000 venku antuka SF Itálie Andreas Seppi výhra 6–3, 6–1
718. Hamburg Masters 5/11 1000 venku antuka Finále Španělsko Rafael Nadal prohra 5–7, 7–6(3), 3–6
719. Roland Garros 5/25 GS venku antuka 128 v kole USA Sam Querrey výhra 6–4, 6–4, 6–3
720. Roland Garros 5/25 GS venku antuka 64 v kole Španělsko Albert Montaněs výhra 6–7(5), 6–1, 6–0, 6–4
721. Roland Garros 5/25 GS venku antuka 32 v kole Chorvatsko Mario Ančić výhra 6–3, 6–4, 6–2
722. Roland Garros 5/25 GS venku antuka 16 v kole Francie Julien Benneteau výhra 6–4, 7–5, 7–5
723. Roland Garros 5/25 GS venku antuka QF Chile Fernando González výhra 2–6, 6–2, 6–3, 6–4
724. Roland Garros 5/25 GS venku antuka SF Francie Gaël Monfils výhra 6–2, 5–7, 6–3, 7–5
725. Roland Garros 5/25 GS venku antuka Finále Španělsko Rafael Nadal prohra 1–6, 3–6, 0–6
726. Halle 6/9 250 venku tráva 32 v kole Německo Michael Berrer výhra 6–4, 6–2
727. Halle 6/9 250 venku tráva 16 v kole Česko Jan Vacek výhra 7–5, 6–3
728. Halle 6/9 250 venku tráva QF Kypr Marcos Baghdatis výhra 6–4, 6–4
729. Halle 6/9 250 venku tráva SF Německo Nicolas Kiefer výhra 6–1, 6–4
730. Halle 6/9 250 venku tráva Finále Německo Philipp Kohlschreiber vítěz 6–3, 6–4
731. Wimbledon 6/23 GS venku tráva 128 v kole Slovensko Dominik Hrbatý výhra 6–3, 6–2, 6–2
732. Wimbledon 6/23 GS venku tráva 64 v kole Švédsko Robin Söderling výhra 6–3, 6–4, 7–6(3)
733. Wimbledon 6/23 GS venku tráva 32 v kole Francie Marc Gicquel výhra 6–3, 6–3, 6–1
734. Wimbledon 6/23 GS venku tráva 16 v kole Austrálie Lleyton Hewitt výhra 7–6(7), 6–2, 6–4
735. Wimbledon 6/23 GS venku tráva QF Chorvatsko Mario Ančić výhra 6–1, 7–5, 6–4
736. Wimbledon 6/23 GS venku tráva SF Rusko Marat Safin výhra 6–3, 7–6(3), 6–4
737. Wimbledon 6/23 GS venku tráva Finále Španělsko Rafael Nadal prohra 4–6, 4–6, 7–6(5), 7–6(8), 7–9
Canada Masters 7/21 1000 venku tvrdý 64 v kole volný los  
738. Canada Masters 7/21 1000 venku tvrdý 32 v kole Francie Gilles Simon prohra 6–2, 5–7, 4–6
Cincinnati Masters 7/28 1000 venku tvrdý 64 v kole volný los  
739. Cincinnati Masters 7/28 1000 venku tvrdý 32 v kole USA Robby Ginepri výhra 6–7(2), 7–6(5), 6–0
740. Cincinnati Masters 7/28 1000 venku tvrdý 16 v kole Chorvatsko Ivo Karlović prohra 6–7(6), 6–4, 6–7(5)
741. LOH – Peking 8/11 LOH venku tvrdý 64 v kole Rusko Dmitrij Tursunov výhra 6–4, 6–2
742. LOH – Peking 8/11 LOH venku tvrdý 32 v kole Salvador Rafael Arevalo výhra 6–2, 6–4
743. LOH – Peking 8/11 LOH venku tvrdý 16 v kole Česko Tomáš Berdych výhra 6–3, 7–6(4)
744. LOH – Peking 8/11 LOH venku tvrdý QF USA James Blake prohra 4–6, 6–7(2)
745. US Open 8/25 GS venku tvrdý 128 v kole Argentina Maximo González výhra 6–3, 6–0, 6–3
746. US Open 8/25 GS venku tvrdý 64 v kole Brazílie Thiago Alves výhra 6–3, 7–5, 6–4
747. US Open 8/25 GS venku tvrdý 32 v kole Česko Radek Štěpánek výhra 6–3, 6–3, 6–2
748. US Open 8/25 GS venku tvrdý 16 v kole Rusko Igor Andrejev výhra 6–7(5), 7–6(5), 6–3, 3–6, 6–3
749. US Open 8/25 GS venku tvrdý QF Lucembursko Gilles Müller výhra 7–6(5), 6–4, 7–6(5)
750. US Open 8/25 GS venku tvrdý SF Srbsko Novak Djoković výhra 6–3, 5–7, 7–5, 6–2
751. US Open 8/25 GS venku tvrdý Finále Spojené království Andy Murray vítěz 6–2, 7–5, 6–2
752. SUI v. BEL, DC Svět 9/19 DC hala tvrdý baráž Belgie Kristof Vliegen výhra 7–6(1), 6–4, 6–2
Madrid Masters 10/12 1000 hala tvrdý 64 v kole volný los  
753. Madrid Masters 10/12 1000 hala tvrdý 32 v kole Česko Radek Štěpánek výhra 6–3, 7–6(6)
754. Madrid Masters 10/12 1000 hala tvrdý 16 v kole Francie Jo-Wilfried Tsonga 6–4, 6–1
755. Madrid Masters 10/12 1000 hala tvrdý QF Argentina Juan Martín del Potro výhra 6–3, 6–3
756. Madrid Masters 10/12 1000 hala tvrdý SF Spojené království Andy Murray prohra 6–3, 3–6, 5–7
757. Basilej 10/20 250 hala tvrdý 32 v kole USA Bobby Reynolds výhra 6–3, 6–7(6), 6–3
758. Basilej 10/20 250 hala tvrdý 16 v kole Finsko Jarkko Nieminen výhra 7–6(6), 7–6(1)
759. Basilej 10/20 250 hala tvrdý QF Itálie Simone Bolelli výhra 6–2, 6–3
760. Basilej 10/20 250 hala tvrdÝ SF Španělsko Feliciano López výhra 6–3, 6–2
761. Basilej 10/20 250 hala tvrdý Finále Argentina David Nalbandian vítěz 6–3, 6–4
Paris Masters 10/26 1000 hala tvrdý 64 v kole volný los  
762. Paris Masters 10/26 1000 hala tvrdý 32 v kole Švédsko Robin Söderling výhra 6–4, 7–6(7)
763. Paris Masters 10/26 1000 hala tvrdý 16 v kole Chorvatsko Marin Čilić výhra 6–3, 6–4
Paris Masters 10/26 1000 hala tvrdý QF USA James Blake prohra bez boje
764. Tennis Masters Cup 11/9 WC hala tvrdý zs Francie Gilles Simon prohra 6–4, 4–6, 3–6
765. Tennis Masters Cup 11/9 WC hala tvrdý zs Česko Radek Štépánek výhra 7–6(4), 6–4
766. Tennis Masters Cup 11/9 WC hala tvrdý zs Spojené království Andy Murray prohra 6–4, 6–7(3), 5–7
QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, zs – základní skupina
kategorie: 250 – International Series / 500 – International Series Gold / 1000 – Masters Series / GS – Grand Slam / WC – ATP Tour World Championships / LOH – olympijské hry

Přehled finále[editovat | editovat zdroj]

Legenda
Grand Slam (1–2 D)
Olympijské zlato (1–0 Č)
Tennis Masters Cup (0–0 D)
ATP Masters Series (0–2 D)
ATP International Series Gold (0–0 D)
ATP International Series (3–0 D)
D – dvouhra; Č – čtyřhra
Finále dle povrchu
tvrdý (2–0 D)
antuka (1–3 D)
tráva (1–1 D)
Finále dle místa
venku (3–4 D)
hala (1–1 D)

Dvouhra: 8 (4–4)[editovat | editovat zdroj]

stav č. datum turnaj povrch soupeř ve finále výsledek
Vítěz 54. 20080420a20. dubna 2008 Portugalsko Estoril, Portugalsko antuka Rusko Nikolaj Davyděnko 7–6(7–5), 1–2skreč
Finalista 18. 20080427a27. dubna 2008 Monako Monte Carlo, Monako (3) antuka Španělsko Rafael Nadal 5–7, 5–7
Finalista 19. 18. května 2008 Německo Hamburk, Německo antuka Španělsko Rafael Nadal 5–7, 7–6(7–3), 3–6
Finalista 20. 8. června 2008 Francie French Open, Francie (3) antuka Španělsko Rafael Nadal 1–6, 3–6, 0–6
Vítěz 55. 15. června 2008 Německo Halle, Německo (5) tráva Německo Philipp Kohlschreiber 6–3, 6–4
Finalista 21. 6. července 2008 Spojené království Wimbledon, Spojené království tráva Španělsko Rafael Nadal 4–6, 4–6, 7–6(7–5), 7–6(10–8), 7–9
Vítěz 56. 8. září 2008 USA US Open, New York, USA (5) tvrdý Spojené království Andy Murray 6–2, 7–5, 6–2
Vítěz 57. 26. října 2008 Švýcarsko Basilej, Švýcarsko (3) tvrdý (h) Argentina David Nalbandian 6–3, 6–4

Čtyřhra: 1 (1–0)[editovat | editovat zdroj]

stav č. datum turnaj povrch spoluhráč soupeři ve finále výsledek
Vítěz 8. 16. srpna 2008 Čína LOH, Peking, Čína tvrdý Švýcarsko Stanislas Wawrinka Švédsko Simon Aspelin
Švédsko Thomas Johansson
6–3, 6–4, 6–7(4–7), 6–3

Finanční odměny[editovat | editovat zdroj]

Soutěž turnaj finanční odměna
Dvouhra[21] Australian Open A$342 500
Dubai Tennis Championships $9 490
Indian Wells Masters $138 750
Miami Masters $73 500
Estoril Open 59 100
Monte-Carlo Masters €180 000
Rome Masters €46 000
Hamburg Masters €180 000
French Open $530 000
Gerry Weber Open €115 500
Wimbledon £375 000
Canada Masters $17 250
Cincinnati Masters $26 200
US Open $1 500 000
Mutua Masters Madrid €90 900
Davidoff Swiss Indoors €145 200
BNP Paribas Masters €46 500
Turnaj mistrů $200 000
Čtyřhra[22] Canada Masters $3 800
Přehled výdělek v sezóně $5 886 879[23]
výdělek v kariéře $44 593 957[23]
kurziva – turnajový titul

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 2008 Roger Federer tennis season na anglické Wikipedii.

  1. Federer works with coach Higueras. BBC Sport [online]. 2008-04-14 [cit. 2013-08-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Christopher Clarey. Federer's Weakness Might Have Been an Illness. New York Times. 8 March 2008. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 10 March 2008. (anglicky) 
  3. Harvey Araton. Something to Lose in a Just-for-Fun Match. www.nytimes.com. The New York Times, 11 March 2008. Dostupné online [cit. 5 November 2008]. (anglicky) 
  4. Federer to Work with Higueras in Estoril [online]. Estoril Open [cit. 2008-04-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-04-19. (anglicky) 
  5. Federer To Play Estoril - With Paris On His Mind [online]. [cit. 2024-08-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-05-29. (anglicky) 
  6. Nadal continues mastery of Federer on clay, takes Monte Carlo Masters title. sports.espn.go.com. ESPN — Tennis, 27 April 2008. Dostupné online [cit. 17 July 2008]. (anglicky) 
  7. a b Douglas Robson. Nadal remains the king of Roland Garros. www.usatoday.com. USA Today, 9 June 2008. Dostupné online [cit. 5 November 2008]. (anglicky) 
  8. Ticker. Federer wins once again at Halle [online]. Yahoo! Sports, 15 June 2008 [cit. 2008-07-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-07-03. (anglicky) 
  9. Richard Alleyne. Wimbledon 2008: John McEnroe hails Rafael Nadal victory as greatest final ever. The Telegraph. London: 7 July 2008. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 17 July 2008. (anglicky) 
  10. Federer unfazed by ranking threat. news.bbc.co.uk. BBC Sport, 18 November 2008. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 20 November 2008. (anglicky) 
  11. a b It's official: Nadal will pass Federer for No. 1. nbcsports.msnbc.com. NBC Sports. Dostupné v archivu pořízeném dne 19 October 2008. (anglicky) 
  12. ATP Tour, Inc. Roger Federer vs James Blake, Head-to-head results [online]. ATP Tour, Inc. [cit. 2008-07-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. AFP. Life goes on for Roger Federer. www.news.com.au. The Australian Herald, 27 October 2008. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 29 October 2008. (anglicky) 
  14. AFP. Nadal vows to raise the bar still higher [online]. AFP [cit. 2008-11-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-11-02. (anglicky) 
  15. Federer rolls past Murray to win 13th Grand Slam title. sports.espn.go.com. ESPN. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 22 October 2008. (anglicky) 
  16. ATP Tennis. Federer Captures Fifth Straight US Open Title [online]. ATP Tennis, 2008 [cit. 2012-08-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Federer tops ATP career money list. sports.espn.go.com. ESPN. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 19 October 2008. (anglicky) 
  18. Sports Network. Injured Nadal and Federer exit Paris Masters [online]. Sports Network, 31 October 2008 [cit. 2008-10-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-06-22. (anglicky) 
  19. Julien Pretot. Federer pulls out of Paris Masters event. www.reuters.com. Reuters, 31 October 2008. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 3 November 2008. (anglicky) 
  20. Murray knocks out ailing Federer. news.bbc.co.uk. BBC Sport, 14 November 2008. Dostupné online [cit. 18 November 2008]. (anglicky) 
  21. Roger Federer's 2008 Singles Activity [online]. ATP World Tour [cit. 2013-07-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. Roger Federer's 2008 Doubles Activity [online]. ATP World Tour [cit. 2013-07-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. a b ATP Prize Money for 12/29/08 [online]. stevegtennis.com [cit. 2013-08-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-02. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]