Tenisová sezóna Rogera Federera 2006

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Federerova sezóna 2006
Roger Federer ve čtvrtfinále US Open
TrenérTony Roche
Výdělek8 343 885 USD
      10 300 USD (podíl čtyřhry)
Tenisová raketaWilson
Oceněnímistr světa ITF
hráč roku ATP Tour
světová cena Laureus
Dvouhra
Poměr zápasů92–5 (94,84 %)
Tituly12 ATP
Nejvyšší umístění1. místo
Nejnižší umístění
Konečné umístění1. místo ( 0)
Dvouhra na Grand Slamu
Australian Openvítěz
French Openfinále
Wimbledonvítěz
US Openvítěz
Velké turnaje ve dvouhře
Turnaj mistrůvítěz
Čtyřhra
Poměr zápasů3–3 (50,0 %)
Tituly0 ATP
Nejvyšší umístění117. místo (8. května)
Nejnižší umístění377. místo (11. prosince)
Konečné umístění376. místo (–203)
Týmové soutěže
Davis Cup1. kolo Světové skupiny
Sezóny
2005
2007 >
Během Australian Open, z něhož si odvezl druhý titul

Tenisová sezóna Rogera Federera 2006 znamenala pro švýcarského tenistu podruhé v kariéře zisk tří Grand Slamů a nejúspěšnější sezónu celé jeho kariéry. Na okruhu ATP odehrál sedmnáct turnajů. Vyjma Cincinnati Masters se na všech dalších probojoval až do finále, z nichž si připsal dvanáct trofejí.

Ve finále Australian Open porazil Kypřana Marcose Baghdatise 5–7, 7–5, 6–0, 6–2, a následně obhájil další dvě vítězství. První z nich ve Wimbledonu po finálové výhře nad španělským tenistou Rafaelem Nadalem 6–0, 7–6(5), 6–7(2), 6–3 a druhé na newyorském US Open, kde přehrál Američana Andyho Roddicka 6–2, 4–6, 7–5 a 6–1. Čistý grandslam mu unikl prohraným finále antukového French Open, v němž nestačil na Nadala. Po BudgeoviLaverovi se tak nestal třetím tenistou historie, který by dosáhl na tento výkon.

sérii Masters se šestkrát probojoval do finále. Připsal si z nich čtyři triumfy na tvrdém povrchu v Indian Wells, Miami, TorontuMadridu. Ve dvou případech jej na antuce porazil Nadal. V rámci třetí nejvyšší kategorie ATP International Series Gold vyhrál turnaj v Tokiu a v úrovni ATP International Series získal tři vítězství z Dauhá, HalleBasileje.

Potřetí v kariéře opanoval závěrečnou událost sezóny Turnaj mistrů, když v posledním duelu zdolal amerického hráče Jamese Blakea.

Na žebříčku ATP neopustil po celý rok pozici světové jedničky, kterou přesvědčivě držel s náskokem několika tisíc bodů před druhým v pořadí Rafaelem Nadalem.[1] Potřetí v řadě byl vyhlášen mistrem světa ITF, nejlepším hráčem okruhu ATP a podruhé obdržel cenu Laureus pro nejlepšího sportovce světa.

V prosinci 2011 označil Stephen Tignor, hlavní editor internetového média Tennis.com, Federerovu sezónu 2006 za druhou nejlepší v otevřené éře, když ji zařadil hned za sezónu 1969 australského hráče Roda Lavera.[2]

Přehled sezóny[editovat | editovat zdroj]

Zimní sezóna na tvrdém povrchu[editovat | editovat zdroj]

Prvním turnajem nové sezóny se stal Qatar ExxonMobil Open konaný v Dauhá. Titul obhájil po finálové výhře nad Francouzem Gaëlem Monfilsem 6–3 a 7–6(5).

Následně se přemístil na jižní polokouli, kde obhajoval grandslamový triumf z melbournského Australian Open. Na cestě do finále v osmifinále sehrál pětisetovou bitvu s Němcem Tommym Haasem, kterého stejně jako v Dauhá porazil. Vyrovnaným utkáním se stalo také čtvrtfinále, v němž si poradil s Nikolajem Davyděnkem poměrem 6–4, 3–6, 76(7) a 7–6(5). Po výhře nad Nicolasem Kieferem prošel do finále, v němž zůstal na jeho raketě Kypřan Marcos Baghdatis po čtyřsetovém průběhu. Od Wimbledonu 2003 tak Švýcar zvítězil ve svém sedmém grandslamovém finále za sebou. Na rekord Peta Samprase ztrácel jedinou výhru, když Američan vyhrál šňůru osmifinále, do nichž nastoupil v rozmezí Wimbledonu 1995–2000. Ve statistikách otevřené éry mu ziskem sedmého titulu patřila šestá pozice, kterou držel společně s Johnem McEnroem a Matsem Wilanderem.

Z Austrálie se vrátil na Arabský poloostrov, kde se bez ztráty setu probojoval do finále Dubai Tennis Championships. V něm mu první porážku roku uštědřil největší rival následných sezón, světová dvojka Rafael Nadal 6–2, 4–6 a 4–6. Ukončil tak jeho sérii 16 vítězných utkání. Federer prohrál první zápas na tvrdém povrchu po více než 13 měsících, když naposledy předtím odešel poražen ze semifinále Australian Open 2005.

Další úspěšnou obhajobou se stala událost série Masters Pacific Life Open, hraná v kalifornském Indian Wells, když v boji o titul přehrál bez potíží vysokoškolsky vzdělaného Američana Jamese Blakea 7–5, 6–3 a 6–0. Připsal si tak třetí triumf v řadě, což znamenalo rekordní zápis do análů turnaje a připojil se k Michaelu Changovi v nejvyšším celkovém počtu singlových titulů. Vítězné období prodloužil na navazujícím floridském Sony Ericsson Open v Miami, kde po semifinálové výhře nad Davidem Ferrerem, dokázal zvládnout koncovky všech tří setů finále a Chorvata Ivana Ljubičiće zdolal 7–6(5), 7–6(4) a 7–6(6). Stal se prvním tenistou historie, jemuž se povedlo obhájit double – získat tituly z amerických Mastersů v Indian Wells a Key Biscayne ve dvou následných letech.

Antuková sezóna[editovat | editovat zdroj]

Jarní antukovou část sezóny v Evropě odstartoval na události série Masters v Monte Carlu. V úvodním kole se poprvé v kariéře střetl se svým pozdějším rivalem, tehdy osmnáctiletým teenagerem Novakem Djokovićem. Utkání vyhrál ve třech setech.[3] Na cestě do finále mu sadu odebral pouze španělský semifinalista Nicolás Almagro. Jeho krajan Rafael Nadal jej poté podruhé v sezóně porazil 2–6, 7–6(2), 3–6 a 6–7(5). Pro Federera se Nadal, přezdívaný antukový král, stal v následujících letech největší překážkou k zisku titulů z antukového povrchu, když jej opakovaně porážel ve finále.

Rafael Nadal a Roger Federer ve finále French Open.

Na Mastersu Apeninského poloostrova musel do finále římského Internazionali BNL d'Italia projít obtížným herním pavoukem. Poté, co zvládl třísetová utkání se španělským antukářem Nicolásem Almagrem 6–3, 6–7(2), 7–5 a Argentincem Davidem Nalbandianem 6–3, 3–6, 7–6(5), čekal na něj v boji o titul opět Rafael Nadal. Podruhé v řadě byl nad Švýcarovy síly, když mu podlehl po pětisetové bitvě 7–6(0), 6–7(5), 4–6, 6–2 a 6–7(5), tedy až v rozhodující zkrácené hře.[4] Švýcar nedokázal proměnit dva mečboly za stavu her 6–5 v páté sadě. V důsledku únavy z fyzicky nejnáročnějšího povrchu – antuky, oba finalisté vynechali navazující Hamburg Masters.

Na druhém grandslamu roku, pařížském French Open, postoupil poprvé v kariéře do finále. Na této cestě ztratil jen dva sety. V boji o titul se utkal opět s obhájcem vítězství Nadalem, a po výsledku 6–1, 1–6, 4–6, 6–7(4), počtvrté v sezóně Španělovi podlehl. Švýcar získal první sadu přesvědčivým rozdílem 6–1. Španělova přirozená houževnatost, kterou se strojovou přesností vracel liftované údery do jednoručného bekhendu soupeře, však slavila úspěch. Federer na ni nenalezl recept a odešel poražen i ze čtvrtého vzájemného duelu o titul, poměrem 6–1, 1–6, 4–6 a 6–7(4). Porážka jej také stála zisk čistého grandslamu, čímž se mohl jako třetí tenista historie zařadit po bok Budge a Lavera.[5] Přesto se stal vedle Andreho Agassiho druhým aktivním hráčem okruhu, kterému se podařilo probojovat do finále všech čtyř Grand Slamů.[6]

Sezóna na trávě[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtou turnajovou výhru v řadě zaznamenal na wimbledonské přípravě Gerry Weber Open v německém Halle. Před finále svedl dva vyrovnané třísetové zápasy, nejdříve proti Richardu Gasquetovi, a ve čtvrtfinále pak s Belgičanem Oliverem Rochusem. V něm zvládl dva ze tří tiebreaků a postoupil výsledkem 6–7(2), 7–6(9) a 7–6(5). V posledním utkání na něj nestačil Čech Tomáš Berdych poměrem 6–0, 6–7(4) a 6–2.

Federer vlevo s pohárem pro vítěze Wimbledonu během ceremoniálu, vpravo Nadal. Švýcar vyhrál turnaj počtvrté za sebou.

V roli nejvýše nasazeného přijížděl do Wimbledonu jako největší favorit s cílem napodobit šňůru čtyř titulů Peta Samprase v řadě (1997–2000).[7] Do finále se probojoval suverénně, když jeho poměr vítězných setů činil 18:0. Poslední překážkou se stal Španěl Rafael Nadal, s nímž měl sezónní bilanci 0–4 na zápasy. Jeho celkový poměr utkání v kalendářním roce činil 55–4. Obdobně jako na Roland Garros vstoupil do utkání lépe, když v úvodní sadě uštědřil soupeři kanára 6–0. Druhé dějství mělo odlišný průběh a dospělo do tiebreaku, v němž Švýcar zvýšil náskok po výhře 7:5. Vzápětí ztratil první set na turnaji, když ze zkrácené hry třetí sady odešel poražen 2:7. Poté však Španěla přehrál svým stylem hry a výhra 6–3 znamenala čtvrtý wimbledonský titul za sebou. Konečný výsledek 6–0, 7–6(5), 6–7(2) a 6–3 znamenal osmý kariérní grandslam, kterým se připojil k Andremu Agassimu, Jimmy Connorsovi a Ivanu Lendlovi. Před ním pak zůstávali pouze Björn Borg (11) a Pete Sampras (14).

Letní sezóna na amerických betonech[editovat | editovat zdroj]

Letní část okruhu na amerických betonech zahájil v rámci US Open Series úspěšnou obhajobou triumfu na Mastersu Rogers Cup, jehož mužská polovina se konala v Torontu. Po vítězství nad Chilanem Fernandem Gonzálezem pronikl do finále, kde si počtvrté v sezóně poradil s Richardem Gasquetem 2–6, 6–3 a 6–2.[8]

Rozehrávka na US Open, kde triumfoval potřetí za sebou

Tradičně pokračoval navazující událostí série Cincinnati Masters, na kterou přijížděl také jako obhájce titulu. Výhrou by vyrovnal rekord vytvořený jím a Nadalem v roce 2005, tj. čtyři triumfy z Masters během jedné sezóny. Poté, co v úvodním kole vyřadil Thajce Paradorna Srichaphana, překvapivě nestačil na 19letého Skota Andyho Murrayho po setech 5–7 a 4–6. Vyjma čtyř proher s Rafaelem Nadalem se jednalo o jeho jedinou porážku v sezóně. Ve zbývající části roku již neztratil žádný zápas a připsal si 29 vítězství. Tato série neporazitelnosti, pro Federera nejdelší v kariéře, pokračovala i v sezóně 2007. Celkově tak dosáhl na 41 vyhraných zápasů dvouhry v řadě.

Na zářijový grandslam US Open si přijel pro třetí titul. Jako turnajová jednička na cestě do finále ztratil jedinou sadu, a to během čtvrtfinále s Jamesem Blakem. V boji o titul na něj nestačil další Američan Andy Roddick, kterého přehrál ve čtyřech setech 6–2, 4–6, 7–5 a 6–1. Sezóna 2006 vstoupila do historie otevřené éry jako jediná, v níž se do finále všech čtyř Grand Slamů probojovali vždy stejný tenista (Roger Federer) a tenistka (Justine Heninová). Devátým kariérním grandslamem zůstal v historických tabulkách osamocen na třetím místě.

Podzimní sezóna[editovat | editovat zdroj]

Na cestě za prvním titulem v rodné Basileji

Posledním turnajem roku hraným pod otevřeným nebem se pro něj stal tokijský AIG Japan Open Tennis Championships ze zlaté série. Ve druhém a čtvrtém kole zvládl tiebreaky rozhodujících třetích sad proti Srbu Viktoru Troickému a Japonci Takau Suzukovi. Ve finále pak potřetí v sezóně zdolal Brita Tima Henmana 6–3 a 6–3.

Na evropský kontinent se vrátil halovým Madrid Masters, na který zavítal poprvé od roku 2003. Poté, co ve třetí fázi porazil těsně Robina Söderlinga, prošel až do finále. Po jednoznačné výhře nad Fernandem Gonzálezem 7–5, 6–1 a 6–0, získal čtvrtý titul ze série Masters a vyrovnal tak svůj a Nadalův rekord z minulého roku.

Ve druhé polovině října se vrátil do rodné Basileje, aby se zúčastnil Swiss Indoors, jenž nikdy nevyhrál. V letech 2000 a 2001 z něho odešel jako poražený finalista. V posledních dvou zápasech rozhodla vždy až zkrácená hra třetího setu. V semifinále si tak potřetí v roce poradil s Paradornem Srichaphanem a ve finále, opět po týdnu, porazil v dobré formě hrajícího Fernanda Gonzáleze poměrem 6–3, 6–2 a 7–6(3). Titul měl pro Švýcara emocionální nádech, když ve městě od dětství vyrůstal a v mládí na turnaji působil jako sběrač míčků.[9]

Na závěrečném Turnaji mistrů podruhé konaném v čínské Šanghaji, dokázal ve svůj prospěch získat všech pět utkání. Ve třech duelech základní skupiny postupně zdolal obhájce titulu Davida Nalbandiana, Andyho Roddicka a Ivana Ljubičiće. V semifinále jej vyzvala světová dvojka Rafael Nadal, kterou podruhé v roce pokořil, tentokrát ve dvou setech 6–4 a 7–5. Ve finále skončil na jeho raketě James Blake po jednoznačném výsledku 6–0, 6–3 a 6–4. Čtvrtou vzájemnou výhrou nad tímto Američanem si připsal třetí turnajový triumf.

Přehled utkání[editovat | editovat zdroj]

Grand Slam[editovat | editovat zdroj]

turnaj fáze stav soupeř výsledek
Australian Open 1. kolo výhra Uzbekistán Denis Istomin 6–2, 6–3, 6–2
2. kolo výhra Německo Florian Mayer 6–1, 6–4, 6–0
3. kolo výhra Bělorusko Max Mirnyj 6–3, 6–4, 6–3
4. kolo výhra Německo Tommy Haas 6–4, 6–0, 3–6, 4–6, 6–2
čtvrtfinále výhra Rusko Nikolaj Davyděnko 6–4, 3–6, 7–6(7), 7–6(5)
semifinále výhra Německo Nicolas Kiefer 6–3, 5–7, 6–0, 6–2
finále vítěz (7) Kypr Marcos Baghdatis 5–7, 7–5, 6–0, 6–2
French Open 1. kolo výhra Argentina Diego Hartfield 7–5, 7–6(2), 6–2
2. kolo výhra Kolumbie Alejandro Falla 6–1, 6–4, 6–3
3. kolo výhra Chile Nicolás Massú 6–1, 6–2, 6–7(4), 7–5
4. kolo výhra Česko Tomáš Berdych 6–3, 6–2, 6–3
čtvrtfinále výhra Chorvatsko Mario Ančić 6–4, 6–3, 6–4
semifinále výhra Argentina David Nalbandian 3–6, 6–4, 5–2skreč
finále prohra Španělsko Rafael Nadal 1–6, 6–1, 6–4, 7–6(4)
Wimbledon 1. kolo výhra Francie Richard Gasquet 6–3, 6–2, 6–2
2. kolo výhra Spojené království Tim Henman 6–4, 6–0, 6–2
3. kolo výhra Francie Nicolas Mahut 6–3, 7–6(2), 6–4
4. kolo výhra Česko Tomáš Berdych 6–3, 6–3, 6–4
čtvrtfinále výhra Chorvatsko Mario Ančić 6–4, 6–4, 6–4
semifinále výhra Švédsko Jonas Björkman 6–2, 6–0, 6–2
finále vítěz (8) Španělsko Rafael Nadal 6–0, 7–6(5), 6–7(2), 6–3
US Open 1. kolo výhra Čínská Tchaj-pej Jimmy Wang 6–4, 6–1, 6–0
2. kolo výhra Spojené království Tim Henman 6–3, 6–4, 7–5
3. kolo výhra USA Vincent Spadea 6–3, 6–3, 6–0
4. kolo výhra Francie Marc Gicquel 6–3, 7–6(2), 6–3
čtvrtfinále výhra USA James Blake 7–6(7), 6–0, 6–7(9), 6–4
semifinále výhra Rusko Nikolaj Davyděnko 6–1, 7–5, 6–4
finále vítěz (9) USA Andy Roddick 6–2, 4–6, 7–5, 6–1

ATP Tour[editovat | editovat zdroj]

Dvouhra: 97 (92–5)[editovat | editovat zdroj]

utkání turnaj datum kat. místo povrch fáze soupeř stav výsledek
512. Dauhá 1/2 250 venku tvrdý 32 v kole Česko Ivo Minář výhra 6-1, 6-3
513. Dauhá 1/2 250 venku tvrdý 16 v kole Francie Fabrice Santoro výhra 7-6(2), 7-6(5)
514. Dauhá 1/2 250 venku tvrdý QF Kypr Marcos Baghdatis výhra 6-4, 6-3
515. Dauhá 1/2 250 venku tvrdý SF Německo Tommy Haas výhra 6-3, 6-3
516. Dauhá 1/2 250 venku tvrdý Finále Francie Gaël Monfils vítěz 6-3, 7-6(5)
517. Australian Open 1/16 GS venku tvrdý 128 v kole Uzbekistán Denis Istomin výhra 6-2, 6-3, 6-2
518. Australian Open 1/16 GS venku tvrdý 64 v kole Německo Florian Mayer výhra 6-1, 6-4, 6-0
519. Australian Open 1/16 GS venku tvrdý 32 v kole Bělorusko Max Mirnyj výhra 6-3, 6-4, 6-3
520. Australian Open 1/16 GS venku tvrdý 16 v kole Německo Tommy Haas (2) výhra 6-4, 6-0, 3-6, 4-6, 6-2
521. Australian Open 1/16 GS venku tvrdý QF Rusko Nikolaj Davyděnko výhra 6-4, 3-6, 7-6(7), 7-6(5)
522. Australian Open 1/16 GS venku tvrdý SF Německo Nicolas Kiefer výhra 6-3, 5-7, 6-0, 6-2
523. Australian Open 1/16 GS venku tvrdý Finále Kypr Marcos Baghdatis (2) vítěz 5-7, 7-5, 6-0, 6-2
524. Dubaj 2/27 500 venku tvrdý 32 v kole Švýcarsko Stanislas Wawrinka výhra 7-6(3), 6-3
525. Dubaj 2/27 500 venku tvrdý 16 v kole Kuvajt Mohammad Ghareeb výhra 7-6(5), 6-4
526. Dubaj 2/27 500 venku tvrdý QF Česko Robin Vik výhra 6-3, 6-2
527. Dubaj 2/27 500 venku tvrdý SF Rusko Michail Južnyj výhra 6-2, 6-3
528. Dubaj 2/27 500 venku tvrdý Finále Španělsko Rafael Nadal prohra 6-2, 4-6, 4-6
Indian Wells Masters 3/6 1000 venku tvrdý 128 v kole volný los  
529. Indian Wells Masters 3/6 1000 venku tvrdý 64 v kole Chile Nicolás Massú výhra 6-3, 7-6(4)
530. Indian Wells Masters 3/6 1000 venku tvrdý 32 v kole Belgie Olivier Rochus výhra 3-6, 6-2, 7-5
531. Indian Wells Masters 3/6 1000 venku tvrdý 16 v kole Francie Richard Gasquet výhra 6-3, 6-4
532. Indian Wells Masters 3/6 1000 venku tvrdý QF Chorvatsko Ivan Ljubičić výhra 6-2, 6-3
533. Indian Wells Masters 3/6 1000 venku tvrdý SF Thajsko Paradorn Srichaphan výhra 6-2, 6-3
534. Indian Wells Masters 3/6 1000 venku tvrdý Finále USA James Blake vítěz 7-5, 6-3, 6-0
Miami Masters 3/20 1000 venku tvrdý 128 v kole volný los  
535. Miami Masters 3/20 1000 venku tvrdý 64 v kole Francie Arnaud Clément výhra 6-2, 6-7(4), 6-0
536. Miami Masters 3/20 1000 venku tvrdý 32 v kole Německo Tommy Haas (3) výhra 6-1, 6-3
537. Miami Masters 3/20 1000 venku tvrdý 16 v kole Rusko Dmitrij Tursunov výhra 6-3, 6-3
538. Miami Masters 3/20 1000 venku tvrdý QF USA James Blake (2) výhra 7-6(2), 6-4
539. Miami Masters 3/20 1000 venku tvrdý SF Španělsko David Ferrer výhra 6-1, 6-4
540. Miami Masters 3/20 1000 venku tvrdý Finále Chorvatsko Ivan Ljubičić (2) vítěz 7-6(5), 7-6(4), 7-6(6)
541. Monte Carlo Masters 4/17 1000 venku antuka 64 v kole Srbsko a Černá Hora Novak Djokovic výhra 6-3, 2-6, 6-3
542. Monte Carlo Masters 4/17 1000 venku antuka 32 v kole Španělsko Alberto Martín výhra 6-0, 6-1
543. Monte Carlo Masters 4/17 1000 venku antuka 16 v kole Monako Benjamin Balleret výhra 6-3, 6-2
544. Monte Carlo Masters 4/17 1000 venku antuka QF Španělsko David Ferrer (2) výhra 6-1, 6-3
545. Monte Carlo Masters 4/17 1000 venku antuka SF Chile Fernando González výhra 6-2, 6-4
546. Monte Carlo Masters 4/17 1000 venku antuka Finále Španělsko Rafael Nadal (2) prohra 2-6, 7-6(2), 3-6, 6-7(5)
547. Rome Masters 5/8 1000 venku antuka 64 v kole Argentina Juan Ignacio Chela výhra 6-2, 6-1
548. Rome Masters 5/8 1000 venku antuka 32 v kole Itálie Potito Starace výhra 6-3, 7-6(2)
549. Rome Masters 5/8 1000 venku antuka 16 v kole Česko Radek Štěpánek výhra 6-1, 6-4
550. Rome Masters 5/8 1000 venku antuka QF Španělsko Nicolás Almagro výhra 6-3, 6-7(2), 7-5
551. Rome Masters 5/8 1000 venku antuka SF Argentina David Nalbandian výhra 6-3, 3-6, 7-6(5)
552. Rome Masters 5/8 1000 venku antuka Finále Španělsko Rafael Nadal (3) prohra 7-6, 6-7(5), 4-6, 6-2, 6-7(5)
553. Roland Garros 5/29 GS venku antuka 128 v kole Argentina Diego Hartfield výhra 7-5, 7-6(2), 6-2
554. Roland Garros 5/29 GS venku antuka 64 v kole Kolumbie Alejandro Falla výhra 6-1, 6-4, 6-3
555. Roland Garros 5/29 GS venku antuka 32 v kole Chile Nicolás Massú (2) výhra 6-1, 6-2, 6-7(4), 7-5
556. Roland Garros 5/29 GS venku antuka 16 v kole Česko Tomáš Berdych výhra 6-3, 6-2, 6-3
557. Roland Garros 5/29 GS venku antuka QF Chorvatsko Mario Ančić výhra 6-4, 6-3, 6-4
558. Roland Garros 5/29 GS venku antuka SF Argentina David Nalbandian (2) výhra 3-6, 6-4, 5-2skreč
559. Roland Garros 5/29 GS venku antuka Finále Španělsko Rafael Nadal (4) prohra 6-1, 1-6, 4-6, 6-7(4)
560. Halle 6/12 250 venku tráva 32 v kole Indie Rohan Bopanna výhra 7-6(4), 6-2
561. Halle 6/12 250 venku tráva 16 v kole Francie Richard Gasquet (2) výhra 7-6(7), 6-7(7), 6-4
562. Halle 6/12 250 venku tráva QF Belgie Oliver Rochus (2) výhra 6-7(2), 7-6(9), 7-6(5)
563. Halle 6/12 250 venku tráva SF Německo Tommy Haas (4) výhra 6-4, 6-7(4), 6-3
564. Halle 6/12 250 venku tráva Finále Česko Tomáš Berdych (2) vítěz 6-0, 6-7(4), 6-2
565. Wimbledon 6/26 GS venku tráva 128 v kole Francie Richard Gasquet (3) výhra 6-3, 6-2, 6-2
566. Wimbledon 6/26 GS venku tráva 64 v kole Spojené království Tim Henman výhra 6-4, 6-0, 6-2
567. Wimbledon 6/26 GS venku tráva 32 v kole Francie Nicolas Mahut výhra 6-3, 7-6(2), 6-4
568. Wimbledon 6/26 GS venku tráva 16 v kole Česko Tomáš Berdych (3) výhra 6-3, 6-3, 6-4
569. Wimbledon 6/26 GS venku tráva QF Chorvatsko Mario Ančić (2) výhra 6-4, 6-4, 6-4
570. Wimbledon 6/26 GS venku tráva SF Švédsko Jonas Björkman výhra 6-2, 6-0, 6-2
571. Wimbledon 6/26 GS venku tráva Finále Španělsko Rafael Nadal vítěz 6-0, 7-6(5), 6-7(2), 6-3
572. Canada Masters 8/7 1000 venku tvrdý 64 v kole Francie Paul-Henri Mathieu výhra 6-3, 6-4
573. Canada Masters 8/7 1000 venku tvrdý 32 v kole Francie Sébastien Grosjean výhra 6-3, 6-3
574. Canada Masters 8/7 1000 venku tvrdý 16 v kole Rusko Dmitrij Tursunov (2) výhra 6-3, 5-7, 6-0
575. Canada Masters 8/7 1000 venku tvrdý QF Belgie Xavier Malisse výhra 7-6(4), 6-7(5), 6-3
576. Canada Masters 8/7 1000 venku tvrdý SF Chile Fernando González (2) výhra 6-1, 5-7, 6-3
577. Canada Masters 8/7 1000 venku tvrdý Finále Francie Richard Gasquet (4) vítěz 2-6, 6-3, 6-2
578. Cincinnati Masters 8/14 1000 venku tvrdý 64 v kole Thajsko Paradorn Srichaphan (2) výhra 7-5, 6-4
579. Cincinnati Masters 8/14 1000 venku tvrdý 32 v kole Spojené království Andy Murray prohra 5-7, 4-6
580. US Open 8/28 GS venku tvrdý 128 v kole Tchaj-wan Jü-cuo Wang výhra 6-4, 6-1, 6-0
581. US Open 8/28 GS venku tvrdý 64 v kole Spojené království Tim Henman (2) výhra 6-3, 6-4, 7-5
582. US Open 8/28 GS venku tvrdý 32 v kole USA Vincent Spadea výhra 6-3, 6-3, 6-0
583. US Open 8/28 GS venku tvrdý 16 v kole Francie Marc Gicquel výhra 6-3, 7-6(2), 6-3
584. US Open 8/28 GS venku tvrdý QF USA James Blake (3) výhra 7-6(7), 6-0, 6-7(9), 6-4
585. US Open 8/28 GS venku tvrdý SF Rusko Nikolaj Davyděnko (2) výhra 6-1, 7-5, 6-4
586. US Open 8/28 GS venku tvrdý Finále USA Andy Roddick vítěz 6-2, 4-6, 7-5, 6-1
587. SUI v. SCG, DC Svět 9/22 DC hala tvrdý baráž Srbsko Janko Tipsarević výhra 6-3, 6-2, 6-2
588. SUI v. SCG, DC Svět 9/22 DC hala tvrdý baráž Srbsko Novak Djoković (2) výhra 6-3, 6-2, 6-3
Tokio 10/2 500 venku tvrdý 64 v kole volný los  
589. Tokio 10/2 500 venku tvrdý 32 v kole Srbsko Viktor Troicki výhra 7-6(2), 7-6(3)
590. Tokio 10/2 500 venku tvrdý 16 v kole Jižní Afrika Wesley Moodie výhra 6-2, 6-1
591. Tokio 10/2 500 venku tvrdý QF Japonsko Takao Suzuki výhra 4-6, 7-5, 7-6(3)
592. Tokio 10/2 500 venku tvrdý SF Německo Benjamin Becker výhra 6-3, 6-4
593. Tokio 10/2 500 venku tvrdý Finále Spojené království Tim Henman (3) vítěz 6-3, 6-3
Madrid Masters 10/16 1000 hala tvrdý 64 v kole volný los  
594. Madrid Masters 10/16 1000 hala tvrdý 32 v kole Chile Nicolás Massú (3) výhra 6-3, 6-2
595. Madrid Masters 10/16 1000 hala tvrdý 16 v kole Švédsko Robin Söderling výhra 7-6(5), 7-6(8)
596. Madrid Masters 10/16 1000 hala tvrdý QF USA Robby Ginepri výhra 6-3, 7-6(4)
597. Madrid Masters 10/16 1000 hala tvrdý SF Argentina David Nalbandian (3) výhra 6-4, 6-0
598. Madrid Masters 10/16 1000 hala tvrdý Finále Chile Fernando González (3) vítěz 7-5, 6-1, 6-0
599. Basilej 10/23 250 hala koberec 32 v kole Česko Tomáš Zíb výhra 6-1, 6-2
600. Basilej 10/23 250 hala koberec 16 v kole Španělsko Guillermo García López výhra 6-2, 6-0
601. Basilej 10/23 250 hala koberec QF Španělsko David Ferrer (3) výhra 6-3, 7-6(14)
602. Basilej 10/23 250 hala koberec SF Thajsko Paradorn Srichaphan (3) výhra 6-4, 3-6, 7-6(5)
603. Basilej 10/23 250 hala koberec Finále Chile Fernando González (4) vítěz 6-3, 6-2, 7-6(3)
604. Tennis Masters Cup 11/13 WC hala tvrdý zs Argentina David Nalbandian (4) výhra 3-6, 6-1, 6-1
605. Tennis Masters Cup 11/13 WC hala tvrdý zs USA Andy Roddick (2) výhra 4-6, 7-6(8), 6-4
606. Tennis Masters Cup 11/13 WC hala tvrdý zs Chorvatsko Ivan Ljubičić (3) výhra 7-6(2), 6-4
607. Tennis Masters Cup 11/13 WC hala tvrdý SF Španělsko Rafael Nadal (2) výhra 6-4, 7-5
608. Tennis Masters Cup 11/13 WC hala tvrdý Finále USA James Blake (4) vítěz 6-0,6-3, 6-4
QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – finále, zs – základní skupina
kategorie: 250 – International Series / 500 – International Series Gold / 1000 – Masters Series / GS – Grand Slam / DC – Davis Cup

Přehled finále[editovat | editovat zdroj]

Legenda
Grand Slam (3–1 D)
Tennis Masters Cup (1–0 D)
ATP Masters Series (4–0 D)
ATP International Series Gold (1–1 D)
ATP International Series (3–0 D)
D – dvouhra; Č – čtyřhra
Finále dle povrchu
tvrdý (9–1 D)
antuka (0–3 D)
tráva (2–0 D)
koberec (1–0 D)
Finále dle místa
venku (9–4 D)
hala (3–0 D)

Dvouhra: 16 (12–4)[editovat | editovat zdroj]

stav č. datum turnaj povrch soupeř ve finále výsledek
Vítěz 34. 8. ledna 2006 Dauhá, Katar (2) tvrdý Francie Gaël Monfils 6–3, 7–6(7–5)
Vítěz 35. 29. ledna 2006 Australian Open, Austrálie (2) tvrdý Kypr Marcos Baghdatis 5–7, 7–5, 6–0, 6–2
Finalista 10. 5. března 2006 Dubaj, SAE tvrdý Španělsko Rafael Nadal 6–2, 4–6, 4–6
Vítěz 36. 19. března 2006 Indian Wells, USA (3) tvrdý USA James Blake 7–5, 6–3, 6–0
Vítěz 37. 20060402a2. dubna 2006 Miami, USA (2) tvrdý Chorvatsko Ivan Ljubičić 7–6(7–5), 7–6(7–4), 7–6(8–6)
Finalista 11. 20060423a23. dubna 2006 Monte Carlo, Monako antuka Španělsko Rafael Nadal 2–6, 7–6(7–2), 3–6, 6–7(5–7)
Finalista 12. 14. května 2006 Řím, Itálie (2) antuka Španělsko Rafael Nadal 7–6(7–0), 6–7(5–7), 4–6, 6–2, 6–7(5–7)
Finalista 13. 11. června 2006 French Open, Paříž, Francie antuka Španělsko Rafael Nadal 6–1, 1–6, 4–6, 6–7(4–7)
Vítěz 38. 18. června 2006 Halle, Německo (4) tráva Česko Tomáš Berdych 6–0, 6–7(4–7), 6–2
Vítěz 39. 9. července 2006 Wimbledon, Londýn, VB (4) tráva Španělsko Rafael Nadal 6–0, 7–6(7–5), 6–7(2–7), 6–3
Vítěz 40. 20060813a13. srpna 2006 Toronto, Kanada (2) tvrdý Francie Richard Gasquet 2–6, 6–3, 6–2
Vítěz 41. 10. září 2006 US Open, New York, USA (3) tvrdý USA Andy Roddick 6–2, 4–6, 7–5, 6–1
Vítěz 42. 8. října 2006 Tokio, Japonsko tvrdý Spojené království Tim Henman 6–3, 6–3
Vítěz 43. 22. října 2006 Madrid, Španělsko tvrdý (h) Chile Fernando González 7–5, 6–1, 6–0
Vítěz 44. 29. října 2006 Basilej, Švýcarsko koberec (h) Chile Fernando González 6–3, 6–2, 7–6(7–3)
Vítěz 45. 19. listopadu 2006 Turnaj mistrů, Šanghaj, Čína (3) tvrdý (h) USA James Blake 6–0, 6–3, 6–4

Finanční odměny[editovat | editovat zdroj]

Soutěž turnaj finanční odměna celkem
Dvouhra[10] Qatar ExxonMobil Open $142 000 $142 000
Australian Open $922 560 $1 064 560
Dubai Tennis Championships $98 600 $1 163 160
Pacific Life Open $490 000 $1 654 660
NASDAQ-100 Open $533 350 $2 189 760
Monte Carlo Masters $200 000 $2 389 760
Internazionali BNL d'Italia $200 000 $2 596 810
French Open $598 350 $3 195 160
Gerry Weber Open $113 000 $3 308 160
Wimbledon $1 190 725 $4 498 885
Rogers Cup $400 000 $4 898 885
Cincinnati Masters $15 000 $4 513 885
US Open $1 200 000 $5 713 885
Rakuten Japan Open $118 000 $5 831 885
Mutua Madrileña Masters Madrid $450 000 $6 81885
Davidoff Swiss Indoors $142 000 $6 423 885
Tennis Masters Cup $1 520 000 $7 943 885
Čtyřhra[11] Dubai Tennis Championships $1 500 $1 164 660
Pacific Life Open $1 750 $1 656 410
Monte Carlo Masters $7 050 $2 396 810
Přehled výdělek v sezóně $8 343 885[12]
výdělek v kariéře $28 576 458
kurziva – turnajový titul

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 2006 Roger Federer tennis season na anglické Wikipedii.

  1. Caroline Cheese. Federer's Magic Numbers. news.bbc.co.uk. BBC Sport, 2006-11-20. Dostupné online [cit. 2007-06-21]. 
  2. http://www.tennis.com/articles/templates/features.aspx?articleid=15336&zoneid=9
  3. Archivovaná kopie. www.atpworldtour.com [online]. [cit. 2013-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-12-20. 
  4. ATP Tennis. Rome 2006 stats [online]. 2006 [cit. 2008-03-23]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. SI.com - Seventh heaven - Jan 29, 2006. CNN. 29 January 2006. Dostupné online [cit. 12 December 2011]. 
  6. Nikita C Fernandes. The king of tennis: Roger Federer [online]. OneIndia [cit. 2007-06-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-09. 
  7. 4-In-A-Row For Federer. www.cbsnews.com. CBS News, 2006-07-09. Dostupné v archivu pořízeném dne 11 March 2007. 
  8. Federer Rallies for Toronto Title; Dementieva Wins (Update1). Bloomberg. 13 August 2006. Dostupné online [cit. 12 December 2011]. 
  9. Archivovaná kopie. english.ohmynews.com [online]. [cit. 2013-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-27. 
  10. Roger Federer's 2006 Singles Activity [online]. ATP World Tour [cit. 2013-07-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-09. (anglicky) 
  11. Roger Federer's 2006 Doubles Activity [online]. ATP World Tour [cit. 2013-07-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. ATP Prize Money 2006 [online]. stevegtennis.com [cit. 2013-08-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-04. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]