Tenisová sezóna Rogera Federera 2003

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Federerova sezóna 2003
Přehled
TrenérPeter Lundgren
Výdělek4 000 680 USD
   123 600 USD (podíl čtyřhry)
Tenisová raketaWilson
Dvouhra
Poměr zápasů78–17 (82,10 %)
Tituly7 ATP
Nejvyšší umístění2. místo
Nejnižší umístění6. místo
Konečné umístění2. místo (+4)
Dvouhra na Grand Slamu
Australian Open4. kolo
French Open1. kolo
Wimbledonvítěz
US Open4. kolo
Velké turnaje ve dvouhře
Turnaj mistrůvítěz
Čtyřhra
Poměr zápasů19–7 (73,08 %)
Tituly2 ATP
Nejvyšší umístění24. místo
Nejnižší umístění38. místo
Konečné umístění34. místo (–9)
Čtyřhra na Grand Slamu
Australian Open3. kolo
Týmové soutěže
Davis Cupsemifinále Světové skupiny
Sezóny
2002
2004 >

Tenisová sezóna Rogera Federera 2003 představovala pro švýcarského tenistu zisk premiérového grandslamového titulu, když ve finále Wimbledonu zdolal Australana Marka Philippoussise ve třech sadách 7–65, 6–2 a 7–63. Připsal si také jediné kariérní vítězství ve čtyřhře ze série Masters, když spolu s běloruským hráčem Maxem Mirným triumfovali na floridském Miami Masters. V této sérii se probojoval do jediného finále dvouhry – antukového Rome Masters, z něhož odešel poražen. Poslední trofej získal na Turnaji mistrů, když na něj v závěrečném utkání sezóny nestačil Američan Andre Agassi.

Na okruhu ATP Tour si ve dvouhře zahrál devětkrát o titul, z toho sedmkrát vítězně. Mezi vyhrané tituly patřily také události v Dubaji a ve Vídni, zařazené do kategorie ATP International Series Gold.

Přehled sezóny[editovat | editovat zdroj]

Zimní sezóna na tvrdém povrchu[editovat | editovat zdroj]

Sezónu zahájil jako světová šestka s cílem získat premiérový titul na Grand Slamu.[1] Počáteční forma po odpočinku nebyla přesvědčivá, když prohrál s níže postavenými tenisty žebříčku. V katarském Dauhá skončil ve třetím kole s Američanem Janem-Michaelem Gambillem a jako obhájce titulu na International Sydney, nestačil v úvodním duelu na argentinského hráče Franca Squillariho.

Na melbournský Australian Open přijížděl jako nasazená šestka a jeho šance na výhru se zvýšily, když z jeho části pavouku vypadli silní rivalové Marat Safin a světová jednička Lleyton Hewitt. Do osmifinále postoupil bez ztráty setu. V něm sehrál pětisetový zápas s Argentincem Davidem Nalbandianem a poté, co nezvládl závěrečné dějství, vypadl poměrem 4–6, 6–3, 1–6, 6–1 a 3–6.

Následně si připsal dva tituly v řadě, pátý a šestý kariérní triumf ve dvouhře. Nejdříve dobyl jihofrancouzskou Marseille a přemožitele nenašel ani v Dubaji. V prvním finále zdolal Jonase Björkmana, ve druhém pak Jiřího Nováka. Po příletu do Spojených států na události Masters Series, nenaplnil papírové předpoklady, když jej na kalifornském Indian Wells Masters ve druhém kole přehrál antukář Gustavo Kuerten a navazujícím Miami Masters v Key Biscayne mezi posledními osmi podlehl Španělovi Costovi.

Na antuce vyhrál turnaj v Mnichově, když v rozhodujícím duelu nezaváhal proti Finovi Jarkko Nieminenovi poměrem 6–1 a 6–4. Tento sedmý singlový kariérní titul byl současně druhým z antukového povrchu. V přípravě na Roland Garros pokračoval na Apeninském poloostrově Rome Msters a na německém turnaji Masters Series Hamburg. V Římě prošel do finále se ztrátou jediného setu a po semifinálové výhře nad Juanem Carlosem Ferrerem byl nad jeho síly další antukový specialista Félix Mantilla. Po rovnocenném rozdělení prvních dvou setů 5–7, 2–6, Španělovi podlehl až dvoubodovým rozdílem zkrácené hry třetí sady 6–78. V Hamburku jej ve třetí fázi turnaje přehrál Australan Mark Philippoussis poměrem 3–6, 6–2 a 3–6.

Mnichovský triumf a římské finále z něj učinily jednoho z favoritů nadcházejícího grandslamu French Open. Do Paříže přicestoval jako turnajová pětka a chtěl napravit vyřazení v prvním kole z předchozího ročníku. V úvodním klání se utkal s 88. hráčem světa Luisem Hornou z Peru. V úvodní fázi získal break a dostal se do vedení 5-3, které však nepřetavil v zisk setu. V tiebreaku podlehl poměrem míčů 6:8 a celý zápas pak ztratil 66–7, 2–6 a 6–73. Po utkání, v němž se dopustil 82 nevynucených chyb, prohlásil: „Nevím, jak dlouho mi bude trvat, abych se přes tuhle porážku přenesl. Den, týden, rok – nebo celou mou kariéru“.[2]

Sezóna na trávě[editovat | editovat zdroj]

Dva týdny po „noční můře“ z Paříže zahájil část hranou na trávě. Kompenzací za předchozí nezdar se stal turnaj Gerry Weber Open v německém Halle, jenž vyhrál. Ve finále si poradil s německým hráčem Nicolasem Kieferem po hladkém průběhu 6–1 a 6–3. Poprvé v kariéře tak získal turnajový vavřín na trávě, což se u britských sázkových kanceláří odrazilo v nižším kurzu 5:1 na jeho wimbledonské vítězství. Více favorizováni byli pouze Andre Agassi a Andy Roddick.[3]

Na wimbledonský pažit vstupoval jako čtvrtý nasazený a rychle prošel prvními třemi zápasy. V osmifinále čelil Felicianu Lópezovi. Duel dovedl do třísetové výhry i přes několik lékařských přestávek, které si vyžádal kvůli poranění bederní páteře. To si přivodil během předzápasového rozehrání. Před čtvrtfinále mu vyhovovalo deštivé počasí, které znamenalo dvoudenní odložení. Přestávku využil k doléčení bolavých zad.[4] Když podmínky umožnily hru, porazil Švýcar nizozemskou turnajovou osmičku Sjenga Schalkena. Mezi posledními čtyřmi vyzval favorizovaného a na trávě nebezpečného Američana Andyho Roddicka, vítěze přípravné londýnské události Queen's Club Championships. Utkání zvládl bez ztráty setu a po výsledku 7–66, 6–3 a 6–3, se stal historicky prvním Švýcarem, jenž postoupil do finále Grand Slamu. V boji o titul oplatil hamburskou prohru z předchozí části sezóny Marku Philippoussisovi. Když Australanův poslední míček doplachtil do sítě, Federer poklekl, zdvihl ruce a obrátil zrak k nebi. Zvládnutými dvěma tiebreaky a výsledkem 7-65, 6–2 a 7–63 tak docílil své první grandslamové trofeje.

Wimbledonský titul předznamenal počátek cesty, na níž Švýcar získal více grandslamových titulů ve dvouhře, než jakýkoli další tenista historie. Média o něm začala psát jako o švýcarské hvězdě.

Gstaad[editovat | editovat zdroj]

Z londýnské metropole okamžitě odletěl do švýcarského Gstaadu, kde podle plánu odehrál Swiss Open. Unikátnost turnaje spočívala v antukovém povrchu, jediné takové Federerově události hrané na daném typu dvorce mezi evropskou travnatou částí a americkým dílem na betonech. Švýcarští pořadatelé ocenili wimbledonského vítěze darem krávy pojmenované Juliette, vážící 1 760 liber.[5] Patnáctizápasovou neporazitelnost unaveného Švýcara, započatou v německém Halle, ukončil ve finále Čech Jiří Novák, když vyhrál v pěti setech.

Letní sezóna na amerických betonech[editovat | editovat zdroj]

Na amerických betonech nevyužil šanci stát se první švýcarskou světovou jedničkou. V semifinále Mastersu Rogers Cupu konaného daný rok v Montréalu, těsně podlehl Andymu Roddickovi po setech 4–6, 6–3, až ve zkrácené hře rozhodující sady 63–7. Jednalo se o poslední Roddickovo vzájemné vítězství na dalších pět let až do sezóny 2008. Na Cincinnati Masters byl vyřazen ve druhém kole Nalbandianem, a to opět po vyrovnaném průběhu, když nezvládl koncovky obou sad 64–7 a 65–7.

Z pozice turnajové dvojky vstupoval na US Open. Přes ztrátu úvodní sady prvního utkání, prošel do osmifinále bez dalšího zaváhání. V něm jej podruhé za sebou a potřetí v sezóně zastavil Argentinec David Nalbandian ve čtyřech setech 6–3, 6–7, 4–6 a 3–6. Vzájemný poměr zápasů z pohledu soupeře činil 4:0.

Podzimní halová sezóna[editovat | editovat zdroj]

Na evropském kontinentu odehrál čtyři halové turnaje v řadě. Na vídeňském CA-TennisTrophy si ve finále poradil s bývalou španělskou světovou jedničkou Carlosem Moyou po třísetovém průběhu 6–3, 6–3, 6–3. Na Mutua Madrileña Masters Madrid skončil v semifinále. V rodné Basileji byl ve druhém kole nad jeho síly Chorvat Ivan Ljubičić a na koberci Paris Masters čtvrtfinálovou stopku vystavil Brit Tim Henman.

Jako třetí nasazený pak poprvé v kariéře vyhrál závěrečnou událost, Turnaj mistrů, odehrávající se pod názvem Tennis Masters Cup v texaském Houstonu. V napínavém duelu základní skupiny zdolal Andreho Agassiho 62–7, 6–3 a 7–67. Debutové vítězství v kariéře si připsal na pátý pokus s Nalbandianem po jednoznačném průběhu 6–3, 6–0. V posledním zápase pak prodloužil šňůru výher, když nedal šanci světové dvojce Juanu Carlosi Ferrerovi 6–3 a 6–1. Do semifinále nastupoval proti prvnímu hráči světové klasifikace a úřadujícímu šampiónu z US Open Andymu Roddickovi, kterého udolal 7–6, 6–2 a ve finále porazil podruhé za sebou Agassiho, vítěze Turnaje mistrů 1990, bez ztráty sady 6–3, 6–0 a 6–4.

Federer sezónu zakončil na druhé pozici žebříčku ATP za Roddickem a před třetím Ferrerem.[6]

Přehled utkání[editovat | editovat zdroj]

Grand Slam[editovat | editovat zdroj]

turnaj fáze stav soupeř výsledek
Australian Open 1. kolo výhra Brazílie Flávio Saretta 7–6(7–4), 7–5, 6–3
2. kolo výhra Německo Lars Burgsmüller 6–3, 6–0, 6–3
3. kolo výhra Švédsko Andreas Vinciguerra 6–3, 6–4, 6–2
4. kolo prohra Argentina David Nalbandian 4–6, 6–3, 1–6, 6–1, 3–6
French Open 1. kolo prohra Peru Luis Horna 6–7(6–8), 2–6, 6–7(3–7)
Wimbledon 1. kolo výhra Jižní Korea Hyung-Taik Lee 6–3, 6–3, 7–6(7–2)
2. kolo výhra Rakousko Stefan Koubek 7–5, 6–1, 6–1
3. kolo výhra USA Mardy Fish 6–3, 6–1, 4–6, 6–1
4. kolo výhra Španělsko Feliciano López 7–6(7–5), 6–4, 6–4
čtvrftinále výhra Nizozemsko Sjeng Schalken 6–3, 6–4, 6–4
semifinále výhra USA Andy Roddick 7–6(8–6), 6–3, 6–3
finále výhra (1) Austrálie Mark Philippoussis 7–6(7–5), 6–2, 7–6(7–3)
US Open 1. kolo výhra Argentina José Acasuso 5–7, 6–3, 6–3, 2–0skreč
2. kolo výhra Monako Jean-René Lisnard 6–1, 6–2, 6–0
3. kolo výhra USA James Blake 6–3, 7–6(7–4), 6–3
4. kolo prohra Argentina David Nalbandian 6–3, 6–7(1–7), 4–6, 3–6

ATP Tour[editovat | editovat zdroj]

Dvouhra: 95 (78–17)[editovat | editovat zdroj]

utkání turnaj stát zahájení kat. místo povrch fáze soupeř stav výsledek
252. Dauhá Katar 12/30/2002 250 venku tvrdý 32 v kole Rusko Andrej Stoljarov výhra 6–2, 6–7(4–7), 6–4
253. Dauhá Katar 12/30/2002 250 venku tvrdý 16 v kole Švýcarsko Michel Kratochvil výhra 6–4, 6–4
254. Dauhá Katar 12/30/2002 250 venku tvrdý QF USA Jan–Michael Gambill prohra 4–6, 5–7
255. Interational Sydney Austrálie 1/6/2003 250 venku tvrdý 32 v kole Argentina Franco Squillari prohra 2–6, 3–6
256. Australian Open Austrálie 1/13/2003 GS venku tvrdý 128 v kole Brazílie Flávio Saretta výhra 7–6(7–4), 7–5, 6–3
257. Australian Open Austrálie 1/13/2003 GS venku tvrdý 64 v kole Německo Lars Burgsmüller výhra 6–3, 6–0, 6–3
258. Australian Open Austrálie 1/13/2003 GS venku tvrdý 32 v kole Švédsko Andreas Vinciguerra výhra 6–3, 6–4, 6–2
259. Australian Open Austrálie 1/13/2003 GS venku tvrdý 16 v kole Argentina David Nalbandian prohra 4–6, 6–3, 1–6, 6–1, 3–6
260. NED v. SUI, DC Svět Nizozemsko 2/7/2003 DC hala koberec 1. kolo Nizozemsko Raemon Sluiter výhra 6–2, 6–1, 6–3
261. NED v. SUI, DC Svět Nizozemsko 2/7/2003 DC hala koberec 1. kolo Nizozemsko Sjeng Schalken výhra 7–6(7–2), 6–4, 7–5
262. Marseille Francie 2/10/2003 250 hala tvrdý 32 v kole Chorvatsko Ivan Ljubičić výhra 7–6(7–3)skreč
263. Marseille Francie 2/10/2003 250 hala tvrdý 16 v kole Finsko Jarkko Nieminen výhra 6–3, 6–3
264. Marseille Francie 2/10/2003 250 hala tvrdý QF Nizozemsko Raemon Sluiter výhra 6–4, 4–6, 6–4
265. Marseille Francie 2/10/2003 250 hala tvrdý SF Slovensko Karol Kučera výhra 7–6(7–5), 6–3
266. Marseille Francie 2/10/2003 250 hala tvrdý Finále Švédsko Jonas Björkman vítěz 6–2, 7–6(8–6)
267. Rotterdam Nizozemsko 2/17/2003 500 hala tvrdý 32 v kole Švédsko Thomas Enqvist výhra 3–6, 6–3, 6–4
268. Rotterdam Nizozemsko 2/17/2003 500 hala tvrdý 16 v kole Francie Fabrice Santoro výhra 6–0, 6–4
269. Rotterdam Nizozemsko 2/17/2003 500 hala tvrdý QF Nizozemsko Sjeng Schalken výhra 6–2, 6–4
270. Rotterdam Nizozemsko 2/17/2003 500 hala tvrdý SF Bělorusko Max Mirnyj prohra 7–5, 3–6, 4–6
271. Dubaj SAE 2/24/2003 500 venku tvrdý 32 v kole Gruzie Irakli Labadze výhra 6–3, 6–3
272. Dubaj SAE 2/24/2003 500 venku tvrdý 16 v kole Německo Maximilian Abel výhra 6–4, 7–5
273. Dubaj SAE 2/24/2003 500 venku tvrdý QF Maroko Hišám Arazi výhra 7–5, 6–3
274. Dubaj SAE 2/24/2003 500 venku tvrdý SF Chorvatsko Ivan Ljubičić výhra 6–3, 6–2
275. Dubaj SAE 2/24/2003 500 venku tvrdý Finále Česko Jiří Novák vítěz 6–1, 7–6(7–2)
276. ATP Masters Indian Wells USA 3/10/2003 1000 venku tvrdý 64 v kole Španělsko Félix Mantilla výhra 6–7(4–7), 6–4, 4–1skreč
277. ATP Masters Indian Wells USA 3/10/2003 1000 venku tvrdý 32 v kole Brazílie Gustavo Kuerten prohra 5–7, 6–7(3–7)
ATP Masters Miami USA 3/17/2003 1000 venku tvrdý 128 v kole volný los  
278. ATP Masters Miami USA 3/17/2003 1000 venku tvrdý 64 v kole Peru Luis Horna výhra 6–2, 7–5
279. ATP Masters Miami USA 3/17/2003 1000 venku tvrdý 32 v kole Argentina Juan Ignacio Chela výhra 6–1, 3–6, 6–1
280. ATP Masters Miami USA 3/17/2003 1000 venku tvrdý 16 v kole Nizozemsko Sjeng Schalken výhra 6–3, 6–2
281. ATP Masters Miami USA 3/17/2003 1000 venku tvrdý QF Španělsko Albert Costa prohra 6–7(4–7), 6–4, 6–7(7–9)
282. FRA v. SUI, DC Svět. sk. Francie 4/4/2003 DC hala tvrdý QF Francie Nicolas Escudé výhra 6–4, 7–5, 6–2
283. FRA v. SUI, DC Svět. sk. Francie 4/4/2003 DC hala tvrdý QF Francie Fabrice Santoro výhra 6–1, 6–0, 6–2
284. Mnichov Německo 4/28/2003 250 venku antuka 32 v kole Chorvatsko Zeljko Krajan výhra 6–4, 6–3
285. Mnichov Německo 4/28/2003 250 venku antuka 16 v kole Nizozemsko Raemon Sluiter výhra 6–4, 6–3
286. Mnichov Německo 4/28/2003 250 venku antuka QF Rusko Michail Južnyj výhra 6–2, 6–3
287. Mnichov Německo 4/28/2003 250 venku antuka SF Rakousko Stefan Koubek výhra 6–2, 6–1
288. Mnichov Německo 4/28/2003 250 venku antuka F Finsko Jarkko Nieminen vítěz 6–1, 6–4
289. ATP Masters Rome Itálie 5/5/2003 1000 venku antuka 64 v kole Paul–Henri Mathieu výhra 6–3, 7–5
290. ATP Masters Rome Itálie 5/5/2003 1000 venku antuka 32 v kole Argentina Mariano Zabaleta výhra 7–6(7–4), 6–2
291. ATP Masters Rome Itálie 5/5/2003 1000 venku antuka 16 v kole Španělsko Tommy Robredo výhra 6–1, 6–1
292. ATP Masters Rome Itálie 5/5/2003 1000 venku antuka QF Itálie Filippo Volandri výhra 6–3, 5–7, 6–2
293. ATP Masters Rome Itálie 5/5/2003 1000 venku antuka SF Španělsko Juan Carlos Ferrero výhra 6–4, 4–2skreč
294. ATP Masters Rome Itálie 5/5/2003 1000 venku antuka Finále Španělsko Félix Mantilla prohra 5–7, 2–6, 6–7(8–10)
295. ATP Masters Hamburg Německo 5/5/2003 1000 venku antuka 64 v kole Bělorusko Max Mirnyj výhra 6–3, 6–3
296. ATP Masters Hamburg Německo 5/5/2003 1000 venku antuka 32 v kole Arménie Sargis Sargsian výhra 6–1, 6–1
297. ATP Masters Hamburg Německo 5/5/2003 1000 venku antuka 16 v kole Austrálie Mark Philippoussis prohra 3–6, 6–2, 3–6
298. Roland Garros Francie 5/26/2003 GS venku antuka 128 v kole Peru Luis Horna prohra 6–7(6–8), 2–6, 6–7(3–7)
299. Halle Německo 6/9/2003 250 venku antuka 32 v kole Arménie Sargis Sargsian výhra 7–5, 6–1
300. Halle Německo 6/9/2003 250 venku antuka 16 v kole Španělsko Fernando Vicente výhra 4–6, 6–2, 6–1
301. Halle Německo 6/9/2003 250 venku antuka QF Maroko Júnis al-Ajnáví výhra 7–5, 7–6(7–3)
302. Halle Německo 6/9/2003 250 venku antuka SF Rusko Michail Južnyj výhra 4–6, 7–6(7–4), 6–2
303. Halle Německo 6/9/2003 250 venku antuka Finále Německo Nicolas Kiefer vítěz 6–1, 6–3
304. Wimbledon V. Británie 6/23/2003 GS venku tráva 128 v kole Jižní Korea Hyung–Taik Lee výhra 6–3, 6–3, 7–6(7–2)
305. Wimbledon V. Británie 6/23/2003 GS venku tráva 64 v kole Rakousko Stefan Koubek výhra 7–5, 6–1, 6–1
306. Wimbledon V. Británie 6/23/2003 GS venku tráva 32 v kole USA Mardy Fish výhra 6–3, 6–1, 4–6, 6–1
307. Wimbledon V. Británie 6/23/2003 GS venku tráva 16 v kole Španělsko Feliciano López výhra 7–6(7–5), 6–4, 6–4
308. Wimbledon V. Británie 6/23/2003 GS venku tráva QF Nizozemsko Sjeng Schalken výhra 6–3, 6–4, 6–4
309. Wimbledon V. Británie 6/23/2003 GS venku tráva SF USA Andy Roddick výhra 7–6(8–6), 6–3, 6–3
310. Wimbledon V. Británie 6/23/2003 GS venku tráva Finále Austrálie Mark Philippoussis vítěz 7–6(7–5), 6–2, 7–6(7–3)
311. Gstaad Švýcarsko 7/7/2003 250 venku antuka 32 v kole Španělsko Marc López výhra 6–3, 6–7(4–7), 6–3
312. Gstaad Švýcarsko 7/7/2003 250 venku antuka 16 v kole Monako Jean–René Lisnard výhra 6–1, 6–2
Gstaad Švýcarsko 7/7/2003 250 venku antuka QF Španělsko David Sánchez výhra bez boje
313. Gstaad Švýcarsko 7/7/2003 250 venku antuka SF Argentina Gastón Gaudio výhra 6–1, 7–6(8–6)
314. Gstaad Švýcarsko 7/7/2003 250 venku antuka Finále Česko Jiří Novák prohra 7–5, 3–6, 3–6, 6–1, 3–6
315. ATP Masters Canada Kanada 8/4/2003 1000 venku tvrdý 64 v kole Argentina Gastón Gaudio výhra 6–4, 3–6, 7–5
316. ATP Masters Canada Kanada 8/4/2003 1000 venku tvrdý 32 v kole Spojené království Greg Rusedski výhra 6–4, 6–3
317. ATP Masters Canada Kanada 8/4/2003 1000 venku tvrdý 16 v kole Španělsko Tommy Robredo výhra 6–4, 6–3
318. ATP Masters Canada Kanada 8/4/2003 1000 venku tvrdý QF Bělorusko Max Mirnyj výhra 6–2, 7–6(7–3)
319. ATP Masters Canada Kanada 8/4/2003 1000 venku tvrdý SF USA Andy Roddick prohra 4–6, 6–3, 6–7(3–7)
320. ATP Masters Cincinnati USA 8/11/2003 1000 venku tvrdý 64 v kole Austrálie Scott Draper výhra 4–6, 6–3, 7–6(12–10)
321. ATP Masters Cincinnati USA 8/11/2003 1000 venku tvrdý 32 v kole Argentina David Nalbandian prohra 6–7(4–7), 6–7(5–7)
322. US Open USA 8/25/2003 GS venku tvrdý 128 v kole Argentina José Acasuso výhra 5–7, 6–3, 6–3, 2–0skreč
323. US Open USA 8/25/2003 GS venku tvrdý 64 v kole Monako Jean–René Lisnard výhra 6–1, 6–2, 6–0
324. US Open USA 8/25/2003 GS venku tvrdý 32 v kole USA James Blake výhra 6–3, 7–6(7–4), 6–3
. US Open USA 8/25/2003 GS venku tvrdý 16 v kole Argentina David Nalbandian prohra 6–3, 6–7(1–7), 4–6, 3–6
326. AUS v. SUI, DC Svět Austrálie 9/19/2003 DC venku tvrdý SF Austrálie Mark Philippoussis výhra 6–3, 6–4, 7–6(7–3)
327. AUS v. SUI, DC Svět Austrálie 9/19/2003 DC venku tvrdý SF Austrálie Lleyton Hewitt prohra 7–5, 6–2, 6–7(4–7), 5–7, 1–6
328. Vídeň Rakousko 10/6/2003 500 hala tvrdý 32 v kole Španělsko David Ferrer výhra 6–2, 6–2
329. Vídeň Rakousko 10/6/2003 500 hala tvrdý 16 v kole Slovensko Karol Beck výhra 6–3, 4–6, 6–4
330. Vídeň Rakousko 10/6/2003 500 hala tvrdý QF Finsko Jarkko Nieminen výhra 6–3, 6–3
331. Vídeň Rakousko 10/6/2003 500 hala tvrdý SF Bělorusko Max Mirnyj výhra 6–2, 7–6(7–2)
332. Vídeň Rakousko 10/6/2003 500 hala tvrdý Finále Španělsko Carlos Moyà vítěz 6–3, 6–3, 6–3
ATP Masters Madrid Španělsko 10/13/2003 1000 hala tvrdý 64 v kole volný los  
333. ATP Masters Madrid Španělsko 10/13/2003 1000 hala tvrdý 32 v kole Španělsko Àlex Corretja výhra 6–4, 6–3
334. ATP Masters Madrid Španělsko 10/13/2003 1000 hala tvrdý 16 v kole USA Mardy Fish výhra 6–3, 7–6(7–4)
335. ATP Masters Madrid Španělsko 10/13/2003 1000 hala tvrdý QF Španělsko Feliciano López výhra 4–6, 7–6(7–3), 6–4
336. ATP Masters Madrid Španělsko 10/13/2003 1000 hala tvrdý SF Španělsko Juan Carlos Ferrero prohra 4–6, 6–4, 4–6
337. Basilej Švýcarsko 10/20/2003 250 hala koberec 32 v kole Švýcarsko Marc Rosset výhra 6–1, 6–3
338. Basilej Švýcarsko 10/20/2003 250 hala koberec 16 v kole Chorvatsko Ivan Ljubičić prohra 6–7(5–7), 7–6(7–5), 4–6
ATP Masters Paris Francie 10/27/2003 1000 hala koberec 64 v kole volný los  
339. ATP Masters Paris Francie 10/27/2003 1000 hala koberec 32 v kole Francie Thierry Ascione výhra 7–6(7–5), 6–1
340. ATP Masters Paris Francie 10/27/2003 1000 hala koberec 16 v kole Nizozemsko Martin Verkerk výhra 6–7(3–7), 7–6(12), 7–6(8–6)
341. ATP Masters Paris Francie 10/27/2003 1000 hala koberec QF Spojené království Tim Henman prohra 6–7(5–7), 1–6
342. Tennis Masters Cup USA 11/10/200 WC venku tvrdý zs USA Andre Agassi výhra 6–7(3–7), 6–3, 7–6(9–7)
343. Tennis Masters Cup USA 11/10/2003 WC venku tvrdý zs Argentina David Nalbandian výhra 6–3, 6–0
344. Tennis Masters Cup USA 11/10/2003 WC venku tvrdý zs Španělsko Juan Carlos Ferrero výhra 6–3, 6–1
345. Tennis Masters Cup USA 11/10/2003 WC venku tvrdý SF USA Andy Roddick výhra 7–6(7–2), 6–2
346. Tennis Masters Cup USA 11/10/2003 WC venku tvrdý Finále USA Andre Agassi vítěz 6–3, 6–0, 6–4
QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, zs – základní skupina
kategorie: 250 – International Series / 500 – International Series Gold / 1000 – Masters Series / GS – Grand Slam / WC – Turnaj mistrů / DC – Davis Cup

Přehled finále[editovat | editovat zdroj]

Legenda
Grand Slam (1–0 D)
Tennis Masters Cup (1–0 D)
ATP Masters Series (0–1 D; 1–0 Č)
ATP International Series Gold (2–0 D; 1–1 Č)
ATP International Series (3–1 D)
Finále dle povrchu
tvrdý (4–0 D; 2–1 Č)
antuka (1–2 D)
tráva (2–0 D)
Finále dle místa
venku (5–2 D; 1–0 Č)
hala (2–0 D; 1–1 Č)

Dvouhra: 9 (7–2)[editovat | editovat zdroj]

Stav Č. Datum Turnaj Povrch Soupeř ve finále Výsledek
Vítěz 5. 20030216a16. února 2003 Francie Marseille, Francie tvrdý (h) Švédsko Jonas Björkman 6–2, 7–6(8–6)
Vítěz 6. 20030302a2. března 2003 Spojené arabské emiráty Dubaj, SAE tvrdý Česko Jiří Novák 6–1, 7–6(7–2)
Vítěz 7. 20030504a4. května 2003 Německo Mnichov, Německo antuka Finsko Jarkko Nieminen 6–1, 6–4
Finalista 7. 20030511a11. května 2003 Itálie Řím, Itálie antuka Španělsko Félix Mantilla 5–7, 2–6, 6–7(8–10)
Vítěz 8. 20030615a15. června 2003 Německo Halle, Německo tráva Německo Nicolas Kiefer 6–1, 6–3
Vítěz 9. 20030706a6. července 2003 Spojené království Londýn – Wimbledon, VB tráva Austrálie Mark Philippoussis 7–6(7–5), 6–2, 7–6(7–3)
Finalista 8. 20030713a13. července 2003 Švýcarsko Gstaad, Švýcarsko antuka Česko Jiří Novák 7–5, 3–6, 3–6, 6–1, 3–6
Vítěz 10. 20031012a12. října 2003 Rakousko Vídeň, Rakousko (2) tvrdý (h) Španělsko Carlos Moyà 6–3, 6–3, 6–3
Vítěz 11. 20031116a16. listopadu 2003 USA Turnaj mistrů, Houston, USA tvrdý USA Andre Agassi 6–3, 6–0, 6–4

Čtyřhra: 3 (2–1)[editovat | editovat zdroj]

Stav Č. Datum Turnaj Povrch Spoluhráč Soupeři ve finále Výsledek
Vítěz 5. 30. března 2003 Miami, USA tvrdý Bělorusko Max Mirnyj Indie Leander Paes
Česko David Rikl
7–5, 6–3
Vítěz 6. 12. října 2003 Vídeň, Rakousko tvrdý (h) Švýcarsko Yves Allegro Indie Mahesh Bhupathi
Bělorusko Max Mirnyj
7–6(7), 7–5
Finalista 3. 23. února 2003 Rotterdam, Nizozemsko tvrdý (h) Bělorusko Max Mirnyj Austrálie Wayne Arthurs
Austrálie Paul Hanley
7–6(4), 6–2

Finanční odměny[editovat | editovat zdroj]

Soutěž turnaj finanční odměna celkem
Dvouhra[6] Qatar Open $29 000 $29 000
Adidas International $3 420 $32 420
Australian Open $41 068 $73 488
Open 13 $69 200 $151 253
Rotterdam Open $42 700 $193 953
Dubai Tennis Championships $187 500 $393 953
Pacific Life Open $15 000 $408 953
NASDAQ-100 Open $66 500 $482 553
BMW Open $52 000 $599 553
Internazionali BNL d'Italia $200 000 $799 553
Hamburg Masters $27 000 $833 653
French Open $14 790 $848 443
Gerry Weber Open $113 000 $961 443
Wimbledon $956 802 $1 922 580
Allianz Suisse Open Gstaad $45 000 $1 967 580
Rogers AT&T Cup $100 000 $2 067 580
Cincinnati Masters $15 000 $2 082 580
US Open $65 000 $2 147 580
CA-TennisTrophy $128 000 $2 275 580
Mutua Masters Madrid $112 500 $2 407 080
Davidoff Swiss Indoors $17 000 $2 424 080
BNP Paribas Masters $56 600 $2 480 680
Tennis Masters Cup $1 520 000 $4 000 680
Čtyřhra[7] Australian Open $8 565 $82 053
Rotterdam Open $12 500 $206 453
Pacific Life Open $7 100 $416 053
NASDAQ-100 Open $65 000 $547 553
Internazionali BNL d'Italia $7 100 $806 653
Gerry Weber Open $4 335 $965 778
CA-TennisTrophy $19 000 $2 294 580
Přehled výdělek v sezóně $4 000 680[8]
výdělek v kariéře $7 738 008
kurziva – turnajový titul

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 2003 Roger Federer tennis season na anglické Wikipedii.

  1. René Stauffer: The Quest for Perfection, s. 74
  2. René Stauffer: The Quest for Perfection, s. 76
  3. René Stauffer: The Quest for Perfection, s. 79
  4. René Stauffer: The Quest for Perfection, ss. 80-81
  5. René Stauffer: The Quest for Perfection, s. 89
  6. a b 2003 Singles Activity [online]. ATP World Tour [cit. 2008-01-22]. Dostupné online. 
  7. Roger Federer's 2003 Doubles Activity [online]. ATP World Tour [cit. 2013-07-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. ATP Prize Money 2003 [online]. stevegtennis.com [cit. 2013-08-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-05. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]