Telení ledovců

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oblast ve které dochází k masivnímu telení ledovců.

Telení ledovců je přirozený proces, při kterém dochází k deformaci souvislé vrstvy ledu a k odlamování obrovských bloků (icebergů) i menších kusů ledovcového ledu z čel ledovců či z šelfových ledovců.[1] Obvykle tento proces probíhá na čele ledové masy sahající až do vody, ale někdy se tak označuje i jejich oddělování na souši.

Ledovec sahající až do moře nejprve brázdí mořské dno, ale vlivem nadnášení se jeho čelo začne prohýbat do podoby plovoucího jazyka a nakonec odlamovat. Vzniká tam oblast s polem icebergů, tj. oblast, kde se odlamují a jsou následně unášeny mořskými proudy na širé moře, kde se stávají potenciální hrozbou pro zámořské lodě, jelikož z vody vystupuje pouhá 1/8 jejich výšky. Srážka s lodí je velmi nebezpečná, jelikož může dojít k poškození lodě pod čárou ponoru a k jejímu potopení.

Telení bloků ledu, nejsou-li od počátku plně neseny vodou (tedy ne v případě obrovských tabulových hor zvolna se odtrhávajících od šelfů), je doprovázeno obrovským hřmotem a otřesy zaznamenatelnými nejbližšími seismografy. Naopak, telit se mohou i bloky, které byly předtím plně pod hladinou, a po odtelení se vynoří. Malým lodím se nedoporučuje přibližovat se k ledovým stěnám, které se mohou telit.[2]

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Etymologicky je telení stejného původu s otelením, porodem telete, mláděte krávy. V angličtině se používá sousloví glacier calving či ice calving a iceberg calving, označující týž proces – při užití „iceberg“ jde zjevně o proces jeho vzniku, při užití „glacier“, čili ledovec, naopak o úbytek masy ledovce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. What is glacial calving? | Alaska Satellite Facility. www.asf.alaska.edu [online]. [cit. 2018-02-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-03-01. 
  2. KOHLER, Jack. How close should boats come to the fronts of Svalbard’s calving glaciers? [online]. September 28, 2010 [cit. 2018-01-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-09-28. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]