Tecu Katajama

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tecu Katajama
片山 哲
Stranická příslušnost
ČlenstvíJapan Socialist Party
Democratic Socialist Party
Social People's Party
Šakai taišútó

Narození28. července 1887
Tanabe
Úmrtí30. května 1978 (ve věku 90 let)
Fudžisawa
Alma materTokijská císařská univerzita
Wakayama Prefectural Tanabe High School
Třetí vyšší škola
Tokijská univerzita
Profesepolitik a advokát
Náboženstvíkřesťanský socialismus
OceněníŘád vycházejícího slunce 1. třídy
velkostuha Řádu květů paulovnie
PodpisTecu Katajama 片山 哲, podpis
CommonsTetsu Katayama
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tecu Katajama je japonské jméno, v němž Katajama je rodové jméno.

Tecu Katajama (japonsky 片山 哲, Katajama Tecu 28. července 188730. května 1978) byl japonský politik. V letech 19471948 byl premiérem Japonska, třetím po druhé světové válce a prvním socialistickým v historii Japonska.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval práva na tokijské univerzitě. Byl křesťanem a velmi ho ovlivnil křesťanský socialismus, jak ho učil abé Isó. Ve 30. letech vstoupil do Japonské socialistické strany. Do parlamentu byl za ni prvně zvolen roku 1930. Ve straně pak reprezentoval umírněnější křídlo, "sociálně demokratické". Roku 1945 se stal generálním tajemníkem strany. Po volbách roku 1947, v nichž socialistická strana zvítězila, se stal premiérem, když sestavil koaliční kabinet spolu s Demokratickou stranou a Občanskou stranou spolupráce.

Přestože kabinet neměl dlouhý život, prosadil řadu klíčových sociálních reforem a zákonů, které změnily japonský stát. Založil například ministerstvo práce či podporu v nezaměstnanosti. Odstranil též řadu archaických prvků z japonského občanského práva, například výhody prvorozených synů. Pokusil se též rozbít monopoly v ekonomice.

Rezignovat na pozici premiéra musel pod tlakem levicovější části strany (již vedl Suzuki Mosaburó), která si žádala ještě evropštější model státu a důraznější reformy. Katajama pak ze strany vystoupil a stal se členem Demokratické socialistické strany, sociálnědemokratické síly se silně pacifistickými tendencemi, usilující především o volební reformu. V premiérském křesle a v čele koalice ho nahradil předseda Demokratické strany Hitoši Ašida.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]