TeamViewer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
TeamViewer Remote
Logo
VývojářTeamViewer
První vydání2005
Aktuální verze15.40.8 (23. března 2023)
Operační systémAndroid
Microsoft Windows
macOS
Linux
iOS
iPadOS
Google Chrome OS
Typ softwaruSoftware pro vzdálenou plochu
Licencefreemium
Webwww.teamviewer.com/en/products/teamviewer/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

TeamViewer je program pro vzdálený přístup a podporu přes počítačové sítě. Umožňuje vzdálené ovládání počítače vašeho partnera, sdílení pracovní plochy, on-line schůzky, webové konference a přenos souborů mezi počítači. TeamViewer umožňuje připojení k jakémukoli počítači nebo serveru na světě v několika sekundách. Program je kompatibilní s platformami Microsoft Windows, Mac OS, Linux, iPadOS, iOS, Android, ChromeOS a podporuje webové služby.[1] TeamViewer využívá více než 400 000 000 uživatelů po celém světě.[2] Je to jedno z nejrychleji rostoucích řešení pro vzdálené ovládání a dálkové prezentace na světě. TeamViewer je vyvinut firmou TeamViewer GmbH, která byla založena v roce 2005 v Uhingen v Německu.

Nastavení spojení[editovat | editovat zdroj]

TeamViewer musí být nainstalován pomocí instalačního manuálu, ačkoliv Quick support verze je funkční bez instalace. Pro připojení k jinému počítači pomocí TeamViewer musí být program nainstalován na obou zařízeních. Na jednom zařízení musí být aktivní práva administrátora, na ostatních zařízeních jsou dostačující práva standardního uživatele.

Jakmile je TeamViewer v počítači nainstalován, vygeneruje si partnerské ID číslo a heslo (heslo definované uživatelem je také přípustné). Pro navázání spojení mezi oběma zařízeními (administrátorem a ovládaným klientem) musí administrátor a klient použít výše uvedené ID číslo a heslo a zadat je do svého lokálního TeamVieweru.

Pro zahájení online konference pošle moderátor jednání ID číslo jednotlivým účastníkům. Za pomocí plné verze TeamViewer nebo přihlášením na http://go.teamviewer.com/ a zadáním ID se účastníci přihlásí do konference.

Zabezpečení[editovat | editovat zdroj]

TeamViewer využívá RSA kódový klíč (4096 bitů) a AES klíč (256-bitů) [3]kódovací relaci.

V základním nastavení TeamViewer využívá jeden ze serverů TeamViewer.com pro navázání a směrování spojení mezi administrátorem a ovládaným klientem. Nicméně v 70 % případů je spojení navázáno přes UDP nebo TCP.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Supported operating systems for TeamViewer (Classic). TeamViewer Support [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. What is TeamViewer?. TeamViewer Support [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Security Statement. TeamViewer Support [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]