Taça da Liga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Taça da Liga
Aktuální ročník Taça da Liga 2023/24
ZeměPortugalskoPortugalsko Portugalsko
Datum založení2007
Počet týmů v soutěži36
Úřadující mistrFC Porto
(2022/23)
Nejúspěšnější klubBenfica Lisabon (7 titulů)
Oficiální stránky

Taça da Liga (v překladu Pohár ligy) je portugalská fotbalová soutěž založená roku 2007. Jedná se o ligový fotbalový pohár, kterého se účastní pouze týmy z první a druhé portugalské ligy. Na rozdíl od Taça de Portugal vítěz nepostupuje do evropských soutěží.

Formát[editovat | editovat zdroj]

Od ročníku 2022-2023 se hraje novým formátem, kdy jsou všechny z první a druhé portugalské ligy rozřazeny do osmi skupin po čtyřech nebo pěti týmech, hraje se jednokolově. Vítěz skupiny postupuje do čtvrtfinále a dále hraje klasickým jednokolovým pavoukem.

Do ročníku 2022-2023 se hrálo starým systémem:

  • První kolo - jednokolový zápas mezi nalosovanými dvojicemi týmů z druhé portugalské ligy (kromě rezervních týmů nebo týmů B), deseti týmy první portugalské ligy, které se v předchozí sezóně umístily na 7.-16. místě, a dvěma týmy, které postoupily z druhé portugalské ligy do první, přičemž vítěz postupuje do dalšího kola.
  • Druhé kolo - jednokolový zápas mezi nalosovanými vítězi prvního kola a dvěma tými z první portugalské ligy, které se v předchozí sezóně umístily na 5. a 6. místě. Vítězové postupují do dalšího kola.
  • Třetí kolo - Čtyři skupiny po třech týmech hrané jednokolově, v každé z nich jsou dva vítězové druhého kola a jeden ze čtyř nejlépe umístěných týmů z první portugalské ligy v předchozí sezóně. Vítězové skupin postupují do dalšího kola.
  • Vyřazovací fáze - Semifinále a finále se hrají jako jednokolové zápasy na neutrální půdě.

Přehled finále[editovat | editovat zdroj]

Zdroj:[1]
Pozn.: vítěz je označen tučně

Reference[editovat | editovat zdroj]