Tavná řezačka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tavná řezačka je přístroj pro oddělování materiálů tavením. Tavné řezačky jsou vhodné zejména pro řez syntetických tkanin, textilních látek s příměsí syntetických materiálů a také polystyrenu. Tepelné řezačky jsou používány zejména tam, kde je třeba vysoce kvalitních a zároveň zatavených řezů. Tyto řezačky pracují na principu odporového ohřevu nože průchodem elektrického proudu. Nožem v tomto smyslu může být nůž ze speciálního materiálu nebo drát.

Základní členění tepelných řezaček[editovat | editovat zdroj]

  • dle typu řezaného materiálu (syntetický textil, pěnové hmoty)
  • dle typu nože (nůž, drát)
  • dle typu práce (ruční, stacionární)

Tavné řezačky na syntetické materiály, textilie[editovat | editovat zdroj]

Popis ruční tavné řezačky na syntetické materiály

Tyto řezačky využívají pro řez speciálních nožů, využívají tavné schopnosti některých, zejména syntetických materiálů používaných čalouníky, krejčovými, ale i v automobilovém průmyslu. Tímto řezem dosáhnete precizního řezu se zatavenými konci, dosáhnete tedy dvou operací v rámci jedné. Ruční řezačky lze využít při rychlém a precizním řezu textilních a jiných materiálů v jedné vrstvě (ve více vrstvách by došlo k zapékání a propékání jednotlivých uříznutých vrstev, toto neplatí vždy, nutno předem odzkoušet) a to zejména díky široké škále typů dodávaných nožů. Předností stacionárních řezaček je možnost dlouhodobého žhavení nože. Nemusíte tedy řezačky mezi mezioperačními výrobními procesy vypínat a poté čekat na opětovné nahřátí nože. Tyto stacionární řezačky bývají také zpravidla vybaveny regulací teploty pro nastavení ideální tavné teploty nože.

Tavné řezačky na polystyren[editovat | editovat zdroj]

Popis tavné řezačky na řez polystyrenu

Tyto řezačky jsou uzpůsobeny pro řez polystyrenových materiálů, tvrzeného polystyrenu, EPS, izolačních polystyrenů aj. V tomto principu řezu je využito vysoké tavné schopnosti polystyrenových materiálů. Řezačky mohou být jak ruční (např. HSGM Engelcut, HSGM Styrocut aj.), tak i stacionární s použitím principu řezu pomocí tavného drátu, ale i speciálního nože (např. Thermocut, HSGM ETC 180, ETC 250 aj.). Ruční řezačky jsou vhodné zejména pro využití při zpracování polystyrenu na stavbách (elektropráce – příprava sádrokartonové výplně, žlaby pro kabely a vodiče, izolatéry – příprava desek a přířezů pro izolační a obkladové desky, výroba okrasných prvků – vyhlubování a opracování desek a hranolů, tvorba reliéfů aj...). Tyto řezačky mohou být vybaveny a dodány i s přenosnými kufry, které napomáhají uchování jejich funkčnosti v prašném prostředí stavby. Stacionární řezačky mají své uplatnění při opracování celých desek a bloků polystyrenu. Také modeláři využívají často tohoto principu řezu, který vyniká zejména svou přesností a možností plynulé regulace teploty a tím rychlosti řezu a ubývání polystyrenu.

Tavné nože, odporové dráty[editovat | editovat zdroj]

Tavné nože členíme dle dvou základních typů tzv. pevné nože a drát. Pevné nože jsou uzpůsobeny pro instalaci na konkrétní typ řezačky. Odpovídá tomu i uchycovací část, která musí být vždy čistá a pevně spojena s hlavou řezačky (přechodové odpory a ztráty tepla). Naproti tomu drát je mnohem univerzálnějším typem řezacího nástroje. Jeho délku lze vždy přizpůsobit. Je dodáván v různých délkách a průměrech, dle potřeb. Drát je napínán pomocí ramena drátové řezačky.

Tavné řezačky a způsob práce s nimi[editovat | editovat zdroj]

Popis tavné řezačky s odporovým drátem, strunou pro řez polystyrenu

Základně členíme tyto řezačky na ruční a stacionární. Ruční řezačky jsou takové, kde je nůž s tělem řezačky pevně spojen a k řezu dochází pohybem ruky, která svírá tělo řezačky. Ruční řezačky jsou určeny převážně pro přerušovanou práci a jsou vybaveny spínačem na těle řezačky. Stacionární řezačky jsou samostatné a naopak materiál je pohybem ruky tlačen na tavný nůž. Při výběru typu řezačky je nutno vzít v potaz budoucí využití těchto řezaček. Stacionární řezačky umožňují většinou dlouhodobý běh, není tedy třeba doby na rozehřátí tavné části.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Pro tyto typy přístrojů je nutné provádět pravidelnou revizi, jedná se o elektrické nářadí a takto je nutné k němu přistupovat. Pravidelnou údržbou výrazně prodloužíte životnost řezačky. Konkrétnímu typu řezačky odpovídá i doba max. použitelnost tzn. pro přerušovanou práci nebo pro stálou práci. Také je nutno vzít v potaz vysokou teplotu vyřazující z nože (možnost popálení) a výpary tvořené vlastním tavným procesem během řezu. Vždy doporučujeme využít speciálních ochranných rukavic a odsávacího zařízení, je-li třeba.

Vysvětlení pojmů[editovat | editovat zdroj]

  • Výkon: elektrický výkon daného typu řezačky (síla řezačky)
  • Příkon: elektrický příkon resp. spotřeba řezačky za chodu
  • Teplota: maximální dosažitelná teplota nože na prázdno např. 600 st. C (při řezu je nůž průchodem materiálem ochlazován)
  • Napětí: elektrické napětí, které napájí motor (síťové = střídavé AC 230 V)
  • Typ nože: určuje typ použitého nože (např. délka aj.)
  • Rozměry nože a typ: nože většinou odpovídají koncovou částí značce a modelu řezačky, u drátových průměr a délka
  • Celkové rozměry: délka x šířka x výška (popř. dle popisu)
  • Hmotnost: např. 2,8 kg – tzn. 2,8 kg hmotnost řezačky bez zapojeného přívodu el. energie (rozdílná dle délky kabelu)
  • Výška řezu: max. možná výška řezu, kterou je možno uříznout touto řezačkou najednou (jedním tahem řezačky)

Související články[editovat | editovat zdroj]