Tatra 815 SOT

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tatra 815 SOT
Historie
VýrobceTatra Trucks
Základní charakteristika
Posádka4+
Délka7,36 m
Šířka2,55 m
Výška3,23 m
Pancéřování a výzbroj
Sekundární zbraně1x granátomet AGS-17 30mm, 1x kulomet DŠK M 12,7mm, 2x kulomet MINIMI 5,56mm
Pohon a pohyb
Max. rychlost120 km/h
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tatra 815 SOT, nebo jen krátce Tatra SOT je obrněné vozidlo na podvozku čtyřkolové Tatry 815, speciálně zkonstruované pro nasazení českých vojáků v Afghánistánu v rámci urgentní potřeby. Na výrobě vozidla se podílely české firmy Terrex-Tatra a LOM Praha. Výhodou obrněné Tatry je vysoká průchodivost v terénu, smrtící palebná síla a poměrně velká ložná plocha, takže lze přepravovat i značný náklad.

Základní výzbroj vozidla tvoří sovětský kulomet DŠK M ráže 12,7 mm, upevněný na přední lafetě, z něhož lze vést palbu na pozemní i vzdušné cíle. Na zadní lafetu lze upevnit kulomet ráže 7,62 mm nebo automatický granátomet. Tyto lafety na korbě Tatry jsou vybaveny pancéřovými štíty k ochraně střelců. Řidič i velitel vozidla mají k dispozici v předních rozích kabiny otočné lafetace na které lze upevnit kulomety MINIMI ráže 5,56 mm. Osádka dále disponuje osobními zbraněmi, ručními granáty, případně další výzbrojí podle potřeby a úkolu.

Po zrušení Útvaru speciálních operací Vojenské policie byla obě vozidla zakonzervována v Zásobovacím středisku Rančířov. V roce 2016 byla vozidla předána do sbírek Vojenského historického ústavu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Uživatelé[editovat | editovat zdroj]

Bojové nasazení[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]