Tarbíkomyš Merriamova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTarbíkomyš Merriamova
alternativní popis obrázku chybí
Tarbíkomyš Merriamova (Dipodomys merriami)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádhlodavci (Rodentia)
Čeleďpytloušovití (Heteromyidae)
Rodtarbíkomyš (Dipodomys)
Binomické jméno
Dipodomys merriami
Mearns, 1890
Rozšíření Tarbíkomyši Merriamovy v Severní Americe
Rozšíření Tarbíkomyši Merriamovy v Severní Americe
Rozšíření Tarbíkomyši Merriamovy v Severní Americe
Synonyma

Tarbíkomyš drobná

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tarbíkomyš Merriamova (Dipodomys merriami) je malý hlodavec z čeledi pytloušovití (Heteromyidae). Žije v Severní Americe v USA a v Mexiku.

Je to výlučně noční živočich žijící v pouštích, kde si vyhrabává nory s labyrintem tunelů. Živí se převážně semeny, částečně i hmyzem. I když je podobná myším, není s nimi příbuzná.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se v Severní Americe na jihozápadě USA (především Kalifornie, Arizona, Nové Mexiko a Texas) a v Mexiku (severní až střední část a Kalifornský poloostrov).[2] Žije v suchých oblastech v písčitých, kamenitých nebo jílovitých pouštích.[3]

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako ostatní tarbíkomyši má i tarbíkomyš Merriamova dlouhé zadní nohy, po kterých umí rychle skákat. Přední nohy používá k pohybu jen při pomalé chůzi.

Srst má přizpůsobenou pouštní oblasti, ve které žije – může být v rozsahu od světle béžové po hnědou. Břicho je vždy bílé (bělavé). Oproti mnoha jiným tarbíkomyším má na zadní noze jen 4 prsty.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Žije v pouštních oblastech, kde se vyhrabává nory s labyrintem tunelů a několika východy. Každý jedinec žije individuálně a kromě období páření brání své teritorium před ostatními samci i samicemi. Populační hustotu stanovili různí autoři na 3,5 – 29 jedinců na hektar.[2] Průměrná velikost celkového ročního teritoria jedince je 0,49 ha.

Tarbíkomyš Merriamova je výhradně noční tvor, čímž se chrání především proti predátorům. Dokonce i když je Měsíc v úplňku, vychází na povrch jen na velmi krátký čas. Přes den zůstává v noře, jejíž vchody si obvykle – pro zachování vhodné teploty – ucpává hlínou.

Rozmnožuje se až 3× ročně prakticky po celý rok, nejvíce ale v březnu a dubnu.[2] V jednom vrhu může mít až 4 mláďata, i když průměr je 2,6.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Naprostou většinu její potravy tvoří různá semena.[2] Pro období sucha si v norách vytváří několik zásobáren.

Druhou položku jejího jídelníčku – asi 15 % – tvoří hmyz.

Stupeň ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Tarbíkomyš Merriamova jako živočišný druh není ohrožena a proto je zařazena mezi málo dotčené živočichy.[3] Vytváří však 19 poddruhů,[4] z nichž dva – D. merriami margaritae a D.merriami insularis – žijící na malých ostrovech u Kalifornského poloostrova, jsou kriticky ohrožené.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Merriam's Kangaroo Rat na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c d NOWAK, Ronald M. Walker's Mammals of the World. 6. vyd. Baltimore and London: Johns Hopkins University Press, 1999. 1921 s. Dostupné online. ISBN 0-8018-5789-9. Kapitola Kangaroo Rats, s. 1325-7. (anglicky) 
  3. a b LINZEY, A. V., et al. Dipodomys merriami [online]. IUCN, 2008 [cit. 2012-08-16]. (IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1). Dostupné online. (anglicky) 
  4. Mammal Species of the World [online]. 3. vyd. Bucknell University [cit. 2012-08-16]. Kapitola Dipodomys merriami. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-24. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]