Elros

V tomto článku je použita zastaralá šablona „Příbuzenstvo“.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Tar-Minyatur)

Příbuzenstvo
otec Eärendil
matka Elwing
bratr Elrond
syn Vardamir
dcera Tindómiel
syn Manwendil
syn Atanalcar
děd Tuor
babička Idril
děd Dior
babička Nimloth
praděd Huor
prababička Rían
praděd Turgon
prababička Elenwë
praděd Beren
prababička Lúthien
praděd Galathil

Elros (jako númenorský král Tar-Minyatur) byl prvním králem fiktivní země Númenor ve fantasy světě J. R. R. Tolkiena.

Rodina a původ[editovat | editovat zdroj]

Elros se narodil spolu se svým dvojčetem Elrondem asi roku 532[pozn. 1] Prvního věku v Sirionských přístavech. Rodiči Elrose a Elronda byli půlelfové Eärendil a Elwing. Skrz Eärendila je Elros potomkem Třetího domu Přátel elfů a Turgona Moudrého z Finwëho rodu. Skrz Elwing je potomkem Prvního domu Edain a Lúthien Tinúviel, dcery krále Thingola a Maii Melian.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Elros a Elrond byli od svých rodičů v útlém věku odcizeni – po Třetím zabíjení elfů elfy si je vzal do výchovy Fëanorův syn Maglor.

Protože Elros byl půlelf, musel se po porážce Morgotha rozhodnout, jestli chce být člověkem nebo elfem. Na rozdíl od bratra se Elros rozhodl být člověkem a od Valar dostal moc nad zemí Númenor a také dlouhý život. Númenorským králem se stal roku 32 D. v. a přijal královské jméno Tar-Minyatur, tj. První Velekrál v jazyce elfů: tar (velký) + minya (první) + tur (vládce, král). Vládl celých dalších 410 let, kdy ve věku 500 let zemřel a panování předal nejstaršímu synu Vardamirovi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. J.R.R.T. nikde nenapsal přesný rok narození Elronda a Elrose, napsal však, že Elros zemřel v r. 442 Druhého věku ve stáří rovných 500 let. Z toho plyne, že Elrond a Elros se narodili 58 let před koncem Prvního věku, avšak není známo, jak dlouho přesně trvala Válka hněvu a kterým rokem tedy přesně skončil První věk. Christopher Tolkien tak ve svých knihách série The History of Middle-earth udává dvě možná data Elrondova narození: 532 P.v. a 538 P.v., ale ani jiné roky nelze zcela vyloučit.
Král Númenoru
Předchůdce:

Elros
Nástupce:
Vardamir Nólimon