Tapírovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Tapiridae)
Jak číst taxoboxTapírovití
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádlichokopytníci (Perissodactyla)
Čeleďtapírovití (Tapiridae)
Gray, 1821
Rodtapír (Tapirus)
Brisson, 1762
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tapírovití (Tapiridae) je čeleď lichokopytníků zahrnující jen jeden žijící rod, tapír (Tapirus), a asi 14 vymřelých rodů. V tomto rodě je 5 žijících druhů býložravých zvířat, žijící v tropických oblastech Asie a Jižní Ameriky. V třetihorách byli daleko více rozšíření a žili i ve střední Evropě.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tapíři jsou velcí asi jako osli, tělo je uzpůsobeno k rychlému pohybu hustým podrostem. Jihoameričtí tapíři jsou tmavě hnědí nebo šedí, asijský druh, tapír čabrakový, je černo-bílý. Společným znakem všech tapírů je horní pysk protažený v pohyblivý chobůtek, tapíři však nejsou příbuzní se slony. Mají krátké, nepříliš pohyblivé uši a krátký ocas. Chrup se podobá dentici koně, skládá se v každé polovině čelisti ze tří řezáků, jednoho špičáku a tří stoliček. V horní čelisti mají 4 třeňáky a v dolní jen 3.

Na předních nohách mají 4 prsty. Největší je třetí prst, obdoba prostředníčku, 2. a 4. prst jsou slabší a 5. prst má kratší záprstní kost a tím je posunut výš. Tapír na něj našlapuje, jen pokud se pohybuje v měkké půdě. Zadní nohy mají 3 prsty. Prostřední 3. prst je nejvíce vyvinut. Na nohách mají pružný polštářek, jaký mají sloni a nosorožci. Všechny prsty jsou chráněny kopýtky.

Tapíři jsou velmi plachá, samotářská zvířata, která obývají hustý podrost tropických lesů. Samice rodí jedno mládě. Ta se rodí pruhovaná, podobně jako selata.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Mezi jeho hlavní potravu patří listí stromů, keřů, různé plody a rostlinstvo v okolí vod.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Březost u tapíra jihoamerického trvá asi 400 dní. Samice rodí jedno mládě vážící čtyři až sedm kilogramů. Do věku šesti až osmi měsíců jsou mláďata tmavě hnědá s bílými podélnými přerušovanými pruhy po celém těle. Toto pruhování má ochrannou funkci. Mládě zůstává s matkou nejméně rok. Tapíří dospívají ve věku tří až čtyř let.

Klasifikace[editovat | editovat zdroj]

Čeleď tapírovití obsahuje jen jeden rod, tapír (Tapirus). Ten zahrnuje druhy:

Chov v zoo[editovat | editovat zdroj]

V evropských zoo jsou chovány tři druhy tapírů: tapír jihoamerický, tapír čabrakový a tapír středoamerický. Nejvíce je zastoupen tapír jihoamerický, kterého lze vidět ve více než 150 evropských zoo. Tapír čabrakový je k vidění v přibližně dvou desítkách evropských zoo. Tapíra středoamerického chovají jen ve třech německých zoo. V Česku se lze setkat s tapírem jihoamerickým a rovněž tapírem čabrakovým. Chov dvou druhů v jednom zařízení je přitom poměrně vzácnou záležitostí – lze nalézt pouze v 13 zoo. Mezi ně patří také české Zoo Praha a Zoo Zlín.[2]

Historicky byl v Evropě chován i tapír horský.[2]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

V komediálním seriálu Teorie velkého třesku navrhl Sheldon rozšíření známé losovací hry Kámen-Nůžky-Papír o nový symbol "Tapír" (a "Spock").

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.biolib.cz/cz/taxon/id33419/
  2. a b www.Zootierliste.de. zootierliste.de [online]. [cit. 2019-01-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]