Tanková a automobilní inspekce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tatra 613-3 v barvách TAI
Škoda 120 v barvách TAI.

Tanková a automobilní inspekce (TAI) byl vojenský orgán, který vznikl v rámci Československé lidové armády, a fungoval až do 21. ledna 1991, kdy byla rozkazem federálního ministra obrany vytvořena Vojenská policie.

TAI od začátku velice úzce spolupracovala se Sborem národní bezpečnosti, konkrétně s dopravní službou Veřejné bezpečnosti.

Po zrušení TAI a přeměně na Vojenskou policii (VP) se někteří příslušníci TAI stali i příslušníky VP.

Vozidla TAI byla barevně shodná se služebními vozy VB, lišila se pouze nápisem na dveřích (buď textem Tanková a automobilní inspekce nebo později černými písmeny zkratky „TAI“).

Pracovní náplň[editovat | editovat zdroj]

Tanková a automobilní inspekce by se dala dnes přirovnat k dnešní dopravní službě Vojenské policie, do její kompetence patřilo řízení civilní dopravy na vojenských cvičeních, řešení přestupků vojenských řidičů a dopravních nehod vojenských vozidel a především účast na doprovodech státních představitelů, pokud se přemisťovali v automobilech. V takových případech byly v koloně s automobilem státních představitelů většinou dva automobily TAI – jeden na začátku a jeden na konci a použitím modrého a červeného majáku při doprovodech státních představitelů.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pravidla silničního provozu - vyhláška č. 100/1975 Sb., §28: Vozidla se zvláštními výstražnými znameními.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]