Tank Frot-Laffly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tank Frot-Laffly
Tank Frot-Laffly při zkouškách 28. března 1915
Tank Frot-Laffly při zkouškách 28. března 1915
Historie
VýrobceLaffly
Vyrobeno kusů1
Základní charakteristika
Posádka9
Délka7 m
Šířka2 m
Výška2,30 m
Hmotnost10 t
Pancéřování a výzbroj
Pancéřování7 mm
Hlavní zbraň4 kulomety
Pohon a pohyb
Motorspalovací
Síla motoru20 hp
Max. rychlost3–5 km/h
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Takzvaný rouleau cuirassé Paul Frot v týdeníku L'Illustration

Tank Frot-Laffly či Tank Frot-Turmel-Laffly, (francouzsky Char Frot-Turmel-Laffly též Rouleau cuirassé Paul Frot neboli obrněný válec Paul Frot), byl jeden z prvních francouzských experimentálních tanků. Tento prototyp, označovaný též za “pozemní bitevní loď“, navrhl a postavil francouzský konstruktér Paul Frot mezi prosincem 1914 a dubnem 1915 v reakci na požadavek ministerstva války volajícího po obrněném vozidle, které by v probíhající 1. světové válce dokázalo překonat nepřátelské zákopy. Frot-Laffly předstihl vývoj britského tanku Little Willie o 9 měsíců.

Historie[editovat | editovat zdroj]

S koncepcí experimentálního obrněného vozidla na podvozku motorizovaného silničního válce opatřeného kulometnou výzbrojí, přišel inženýr Frot počátkem prosince 1914 a do poloviny března postavil i jeho prototyp. Již 28. března 1915 proběhly zkoušky, při nichž stroj dokázal úspěšně zničit zátarasy z ostnatého drátu a překonat 25stupňové stoupání. Díky slabému motoru však postrádal potřebnou pohyblivost.[1] Projekt byl zamítnut, neboť ministerstvo dalo přednost návrhu plukovníka Estienna.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Základem vozidla byl motorizovaný kolový silniční válec Laffly z roku 1912. Na jeho podvozek umístil Frot podlouhlou hranatou korbu ze 7 mm silného pancéřového plechu. Desetitunový a 7 metrů dlouhý stroj měl být vyzbrojen čtyřmi kulomety ráže 7,7 mm. Tank poháněl slabý motor s výkonem 20 koní. Devítičlennou posádku tvořili velitel, řidič, mechanik a šestičlenná obsluha kulometů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Frot-Laffly landship na anglické Wikipedii.

  1. Alain Gougaud, L'Aube de la Gloire, Les Autos-Mitrailleuses et les Chars Français pendant la Grande Guerre, 1987, Musée des Blindés, ISBN 2-904255-02-8

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]