Tambo (pohoří)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tambo
Gruppo di Tambo
Skiareál v okolí sedla Splügenpass
Tambo

Nejvyšší bod3 279 m n. m. (Tambohorn)

Nadřazená jednotkaZápadní Alpy
Sousední
jednotky
Bernina, Gotthard, Platta, Tessinské Alpy, Adulské Alpy, Bergamské Alpy
Podřazené
jednotky
Tambo, Camogne-Tamaro, Varese Alpi, Generoso, Alpi Lombardi, Martel, Corbet

SvětadílEvropa
StátItálieItálie Itálie
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Map
Horninybřidlice, žula
PovodíLiro, Moesa, Mera
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tambo (italsky Gruppo di Tambo;německy Tambo Alpen) je pohoří ležící na území Itálie svou větší částí a ve Švýcarsku svou menší plochou, avšak vysoko vyzdviženou. Plošně je pohoří poměrně rozlehlé (2900 km²), mezi turisty ale v celku málo vyhledávané. Geograficky je zařazováno do Západních Alp, v Italských zdrojích je skupina udávána spolu s pohořími Platta a Tessinskými Alpami pod celek Lepontinské Alpy. Nejvyšším vrcholem pohoří je Tambohorn (Pizzo Tambo, 3279 m).

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Polohu pohoří Tambo určuje na jihu spojnice Lago MaggioreVareseComoLago di Como. Východ území ohraničuje údolí Valle San Giacomo, v kterém jej dělí řeka Lira od sousední skupiny Platta. Na severu je pohoří odděleno silničním sedlem Splügenpass (2113 m) a severozápadní hranici tvoří údolí řeky Moesa.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Pohoří se dělí na mnoho jednotlivých skupin. Jsou to masivy Tambo (zde leží nejvyšší vrchol), Varese Alpi, Alpi Lombardi, Camogne-Tamaro, Martel, Corbet, Generoso a mnoho dalších, menších masivů. Nejvyšší vrchol pohoří Tambohorn se nalézá na území Švýcarska, kde se také nalézá několik menších ledovců. V okolí jezer Maggiore a Como je krajina pohoří zcela odlišná. Zde vládnou travnaté kopce a všude je plno zeleně. Tyto jižní oblasti jsou hustě osídlené (města Lecco, Varese, Como).

Významné vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]