Tajuplný svět Alex Mackové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tajuplný svět Alex Mackové
Původní názevThe Secret World of Alex Mack
Žánrysci-fi, fantasy, drama, komedie
Formátseriál
HrajíLarisa Oleynik
Darris Love
Meredith Bishop
Michael Blakley
Dorian Lopinto
Benjamin Kimball Smith
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad4
Počet dílů78 (seznam dílů)
Obvyklá délka24 minut
Produkce a štáb
DistributorSonar Entertainment
Premiérové vysílání
StaniceNickelodeon
Vysíláno8. října 1994 15. ledna 1998
Tajuplný svět Alex Mackové na ČSFD, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tajuplný svět Alex Mackové (v anglickém originále The Secret World of Alex Mack) je americký dětský televizní seriál vysílaný poprvé na Nickelodeonu[1] od 8. října 1994 do 15. ledna 1998.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Alex Macková je obyčejná dospívající dívka žijící se svými rodiči, Georgem a Barbarou a starší sestrou Annie, ve městě Rajské Údolí. Během návratu domů po svém prvním dni na nižší střední škole (Junior High School; ekvivalent českého 2. stupně základní školy), ji téměř přejede náklaďák z místní chemičky a vylije se na ni přísně tajná chemická látka GC-161. Brzy zjistí, že jí tato látka dala zvláštní schopnosti, mezi něž patří telekineze, schopnost metat elektrické výboje z prstů a schopnost přeměnit se do kapalné formy. Nicméně, její schopnosti dokážou být nepředvídatelné (například když její pokožka začne jasně zářit, když je nervózní). Alex se svěří jen své sestře Annie a svému nejlepšímu kamarádovi Rayovi a na jejich radu se rozhodne utajit své schopnosti přede všemi ostatními, včetně svých rodičů.

Na konci čtvrté řady seriálu se podaří lidem z chemičky odhalit, že dítě zasažené chemikálií GC-161 je Alex. Poté, co je osvobozena a Daniella Atronová (ředitelka a majitelka chemičky v Rajském Údolí) je zatčena, dá otec Alex látku pro neutralizaci účinků GC-161, ale seriál končí otevřeně bez vysvětlení jestli Alex látku použila. Jeden z tvůrců seriálu, Ken Lipman, v roce 2012 prozradil, že Alex přípravek pro odstranění svých schopností nikdy nepoužila.[1]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Alexandra "Alex" Macková (Larisa Oleynik)
Průměrná třináctiletá dívka v Rajském Údolí. Během cesty ze školy ji málem srazí auto z místní chemičky a vylije se na ni velké množství chemikálie GC-161. Díky tomu získá nadpřirozené schopnosti jako je telekineze, možnost vydávat elektrické výboje a zkapalnění.[2]
Raymond "Ray" Alvarado (Darris Love)
Nejlepší přítel Alex a soused odvedle. Je jedním z mála, kteří vědí o Alexiných schopnostech.
Anne "Annie" Macková (Meredith Bishop)
Starší sestra Alex s nadáním na vědu. Poradí Alex, aby tajila své schopnosti a provádí pokusy s jejími schopnostmi.
George Mack (Michael Blakley)
Otec Alex a Annie, který pracuje jako výzkumník v chemičce v Rajském Údolí.
Barbara Macková (Dorian Lopinto)
Matka Alex a Annie. Pracuje v chemičce, kde se stará o vztah s veřejností.
Daniella Atronová (Louan Gideon)
Majitelka a ředitelka chemické továrny v Rajském Údolí. Utají celou nehodu a snaží se prostřednictvím svých zaměstnanců odhalit identitu dítěte politého chemikálií GC-161.
Vince Carter (John Marzilli)
Vedoucí ochranky v chemičce. Najít dítě zasažené GC-161 je nejprve jeden z jeho pracovních úkolů, a poté co je propuštěn, i jeho osobní posedlostí.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Seriál napsali Thomas W. Lynch a Ken Lipman. Nápad na příběh o dítěti, které kvůli chemické nehodě získá nadpřirozené schopnosti, dostal Lipman ve svém dětství. Inspirací mu byl jeho otec, jaderný fyzik, který skladoval radioaktivní materiál doma v garáži.[3] Hlavní postava měla být původně chlapcem, ale po prodání seriálu Nickelodeonu byla změněna na dívku.[1]

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Seriál se natáčel ve městě Valencia v Kalifornii a v Santa Clarita Valley. Scény na nižší střední škole (Junior High School) se natáčely na Základní škole Charlese Helmerse (Charles Helmers Elementary School) a na Základní škole Jamese Fostera (James Foster Elementary School) a scény z vyšší střední školy (Senior High School) jsou situovány v Castaic Middle School.[4]

Knižní série[editovat | editovat zdroj]

Souběžně s vysíláním seriálu byla vydána také knižní série pro mladé čtenáře. Příběh knih je nezávislý na televizním seriálu s výjimkou první a poslední knihy v sérii, které odpovídají jeho začátku a konci.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c 'The Secret World Of Alex Mack' Retrospective: Larisa Oleynik And More On The Origins, Hats And A Remake. The Huffington Post [online]. TheHuffingtonPost.com, 2012-11-28 [cit. 2015-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. JAMES, Caryn. Morphing Teen Plays To Kids' Fantasies In `Alex Mack'. Chicago Tribune [online]. Tribune Publishing, 1996-06-10 [cit. 2015-04-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-06-12. (anglicky) 
  3. 7 Things You Didn't Know About The Secret World of Alex Mack on Its 20th Birthday. People.com [online]. Time, 2014-08-10 [cit. 2016-09-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Daily News. NICKELODEON SHOW `ALEX MACK' FEELS RIGHT AT HOME. [online]. 1997-03-23 [cit. 2014-06-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-08-19. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]