Tajemství Lesní země

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tajemství Lesní země
Země původuČeskoČesko Česko
Délka70 min
ŽánrPohádka
ScénářVáclav Křístek, Aleš Jurda
RežieVáclav Křístek
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJan Vondráček
Jan Plouhar
Karel Zima
Braňo Holiček
Tereza Hladišová
Jiří Dvořák
Zuzana Vejvodová
HudbaOta Balage
KameraDavid Ployhar
StřihMichal Cuc
Výroba a distribuce
Premiéra2006
Tajemství Lesní země na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tajemství Lesní země je česká televizní pohádka režírovaná Václavem Křístkem.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Král Jaroslav a královna Anna spolu vládnou království a mají syna Jarka. V sousední Lesní zemi vládne lesní kněžna, ale dohled nad Lesní zemí svěřila Pavučincovi. Ten touží po moci, proto přemýšlí, jak se stát králem. Usmyslí si, že si vezme princeznu, a domnívá se, že Klára, dcera štolby Petra a jeho ženy Kateřiny, je dcerou krále.

Král má rád hony a při jednom honu na jelena se i s družinou dostanou až do Lesní země, kde se ztratí. Král navrhne, aby se družina rozdělila. Ostatní členové družiny dojdou domů, ale král Jaroslav stále bloudí Lesní zemí, až se setká s Pavučincem. Domluví se s ním, že ho Pavučinec vyvede z lesa, ale na oplátku mu musí věnovat toho, kdo se s ním jako první přivítá. Po návratu se s ním jako první přivítá jeho syn Jarek, ale král na hranici Lesní země nechá přivázat svého psa, protože uslyšel jeho štěkot dříve, než se s ním přivítal jeho syn. Pavučinec ale psa nepřijme a unese Kláru. Král s družinou se snaží Kláru najít v Lesní zemi, ale velká část jeho družiny se utopí v bažině. Proto je princ Jarek poslán na studia do ciziny.

Po několika letech se princ Jarek, už jako dospělý, vrací domů. Potká Vojtu a Jindru, bratry unesené Kláry, kteří mu vypráví, že Klára byla unesena. Princ Jarek neváhá a vydává se jí hledat do Lesní země. Dojde až k zámku, kde sídlí Pavučinec a nechá se jím najmout, aby osvobodil Kláru. Společně se jim utéct nepodaří a Klára se vrací k Pavučincovi. Princ Jarek se proto vydá najít lesní kněžnu, aby od ní získal její kouzelnou hůlku. Tuto kouzelnou hůlku pak předá Pavučincovi, který se s její pomocí pokusí proměnit prince Jarka, ale kouzelná hůlka promění v houby Pavučince a jeho dva sluhy. Pak se objeví lesní kněžna a dočasně svěří vládu nad svojí zemí princi Jarkovi. Princ Jarek s Klárou se pak vrátí domů.

Lokace[editovat | editovat zdroj]

Film se natáčel na náchodském zámku a Novém hradě. Dále v Adršpašských skalách a na Kočičím hradě na Ostaši. V Moravském krasu se natáčelo na Býčí skále a jeskyni Kostelík.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jan Vondráček Pavučinec
Zuzana Vejvodová královna Anna
Jiří Dvořák král Jaroslav
Josef Tuček malý princ Jarek
Braňo Holiček dospělý princ Jarek
Barbora Munzarová štolbová Kateřina
Petr Motloch štolba Petr
Tereza Hladišová dospělá Klára
Debora Kratochvílová malá Klára
Ondřej Sekyrka malý Vojta
Petr Vančura dospělý Vojta
Josef Kaňka malý Jindra
Matouš Ruml dospělý Jindra
Karel Zima Hadovec, Pavučincův sluha
Jan Plouhar Lysohlávek, Pavučincův sluha
Vladimír Polák stráž
Michal Przebinda stráž
Klára Brtníková lesní kněžna
Tatiana Vilhelmová hlas studánky
Matěj Hádek vypravěč

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]