Tařička kosníkovitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTařička kosníkovitá
alternativní popis obrázku chybí
Tařička kosníkovitá (Aubrieta deltoidea)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodtařička (Aubrieta)
Binomické jméno
Aubrieta deltoidea
(L.) DC., 1821
Synonyma
  • Alyssum deltoideum
  • Aubrieta deltoides
  • Aubrieta integrifolia
  • Aubrieta intermedia[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tařička kosníkovitá (Aubrieta deltoidea) je nízká, polštářovitá trvalka s asi 1 cm velkými květy zbarvenými obvykle do růžova až fialova, často pěstována jako alpínka. Je jedním ze dvou druhů rodu tařička které rostou zplaněle i ve volné přírodě České republiky. České druhové jméno obdržela podle tvarů listů (kosníkovitá značí deltovitého tvaru).

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Tento druh pochází z jihovýchodní Evropy a Turecka. Odtud byl záměrně šířen dále do Evropy i Severní Ameriky kde byl vysazován jako okrasná rostlina. Na příhodných místech často zplaňuje a dostává se do volné přírody, ať již větrem roznesenými semeny nebo pohozenými trsy při úpravách zahrad. Pravděpodobně se takto dostal tento příležitostně se vyskytující neofyt i do české přírody.[2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá, řídce trsnatá bylina s 10 až 20 cm dlouhými lodyhami které jsou poléhavé nebo vystoupavé a mohou v uzlinách kořenit. Lodyhy jsou oblé, rozvětvené a porostlé dlouhými jednoduchými a krátkými hvězdicovitými chlupy. Mají střídavě vyrůstající přisedlé, 10 až 30 mm dlouhé listy jež jsou kosníkovité až úzce kosníkovité, na bázi klínovité a v horní třetině mají 1 až 3 páry zubů; v mezofylu obsahují buňkymyrosinázou.

Drobné, čtyřčetné, oboupohlavné květy vyrůstají na stopkách a v počtu 3 až 7 vytvářejí jednoduchá, málo větvená květenství hrozny nebo laty. Kalich má 5 až 8 mm dlouhé, chlupaté, kopinaté až vejčité vztyčené lístky které jsou na okrajích úzce blanité a u báze vakovitě vyduté. Okrouhlé, vejčité až úzce obvejčité, 10 až 25 mm dlouhé korunní lístky bývají fialové, purpurové a jen někdy i bílé. Čtyři tyčinky ve vnějším kruhu mají nitky s úzkými křidélky, dvě ve vnitřním mají nitky se širokými. Semeník nese dlouhou čnělku zakončenou polokulovitou bliznou se dvěma laloky. Kvete v dubnu až červnu. Ploidie druhu je 2n = 16.

Plody vyrůstající na vztyčených nebo šikmo odstálých, 7 až 12 mm dlouhých stopkách jsou úzce elipsoidní, mírně zploštělé šešule velké 5 až 15 × 2,5 až 4,5 mm zakončené trvalou čnělkou. Dvoudílná, podélně pukající šešule je porostlá dlouhými jednoduchými či vidlicovitými a současně i krátkými hvězdicovitými chlupy a obsahuje asi 30 drsných, hnědých až černých semen dlouhých 1 až 1,7 mm.[2][3][5][6]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Květ

Je to nenáročná, suchomilná rostlina vyžadující dostatek světla, v přírodním prostředí vyrůstá převážně ve skalních štěrbinách nebo na teplých místech horských luk se zásaditou propustnou půdou kde došlo k nedávné disturbanci povrchu.

Pro její trvanlivost, snadné pěstování a ozdobné květy je často používanou rostlinou vysazovanou do zahradních skalek, suchých zídek nebo na obruby chodníků či na hroby. Má různé odstíny květů, přirozená variabilita byla rozšířena o mnoho vyšlechtěných variet z nichž některé jsou i plnokvěté. V přírodě se rozmnožuje samovolně semeny, při pěstování se množí v létě bylinnými řízky a na podzim dělením trsů.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Aubrieta deltoidea (Tařička kosníkovitá) [online]. BioLib.cz [cit. 2014-03-28]. Dostupné online. 
  2. a b c DVORSKÝ, Miroslav. BOTANY.cz: Tařička kosníkovitá [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 06.05.2011 [cit. 2014-03-28]. Dostupné online. 
  3. a b c GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Aubrieta deltoidea [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-03-28]. S. 454–455. Dostupné online. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) [nedostupný zdroj]
  4. PYŠEK, Petr; DANIHELKA, Jiří; SÁDLO, Jiří et al. Catalogue of alien plants of the Czech Republic (2nd edition). S. 155–255. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 28.03.2014]. Čís. 84 (2), s. 155–255. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  5. AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Projects Brassicaceae: Aubrieta deltoidea [online]. Tropicos.org, Missouri Botanic Garden, St. Louis, MO, USA, rev. 26.08.2009 [cit. 2014-03-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Flora of North America: Aubrieta deltoidea [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2014-03-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]