T-S 81b Vrchy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
T-S 81b
Základní údaje
Typ srubuizolovaný pěchotní srub
OdolnostII
Výzbrojlehký kulomet vz. 26
kanón vz. 36 ráže 4,7cm
těžký kulomet vz. 37
1× zdvojený t. kulomet vz. 37
Počet pater2
Nynější stavpostaven, zachovalý
nepřístupný
MístoBabí
Zeměpisné souřadnice
Výstavba
Stavební firmaKuliš & Konstruktiva, Praha
Betonáž srubu11.-16. července 1938
Velení srubu
Velitel srubunezjištěno
Nadřízené ŽSVTrutnov
Osádka24 mužů

Srub T-S 81b je izolovaný pěchotní srub těžkého opevnění na Trutnovsku umístěný na levém křídle tvrze Stachelberg. Srub byl vybudován jako součást opevnění Československa proti Německu před 2. světovou válkou.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Srub byl vybudován v jižním svahu na kótě 720[1] m "Vrchy", severozápadně od tvrze Stachelberg. Srub byl vybudován jako levostranný, palebně směřovaný ke srubu T-S 81a a vzdálenějšímu srubu T-S 82, kde jeho palebné vějíře měly přehradit případný pohyb nepřítele podél Vernířovického lesa. Palebným protějškem (nebo zády) byl k tomuto srubu pravostranný objekt T-S 81a, který palebně zajišťoval prostor z druhé strany. Mezi těmito sruby je příkrý sráz s hustým porostem, nevhodný pro postup nepřítele. Z taktického důvodu byl srub vybaven i pozorovacím zvonem severozápadním směrem.

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní výzbroj měla být umístěna pod betonem, kanón se spřaženým kulometem a kulometné dvojče, obojí v palebném směru ke srubu T-S 82. Dva lehké kulomety ve zvonech pokrývaly okolí srubu a tři lehké kulomety pak prostor a vchod srubu. Vstupní chodba byla kryta střílnou pro ruční zbraň.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

K 1. říjnu 1938 provedena betonáž v obsahu 1.261 m3, vyzděny vnitřní příčky, omítky, objekt z části vybaven kulomety, provedeny terénní úpravy. Nebyly osazeny protiplynové uzávěry, bez zvonů a kopule, bez elektroinstalace, vzduchotechniky a vodoinstalace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prohlížecí služba WMS-ZABAGED® [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-12-13]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Novák: Opevnění na Stachelbergu, Jiří Novák, Jablonné na Orlicí 1998, ISBN 80-902326-0-4
  • Zdeněk Komanec, Michal Prášil: Tvrze československého opevnění 1935-1938 1.díl, Společnost přátel československého opevnění, s.r.o., Brno, 1998

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]