T-S 70

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
T-S 70
Základní údaje
Typ srubuizolovaný pěchotní srub
OdolnostII
Výzbrojlehký kulomet vz. 26
těžký kulomet vz. 37
kanón vz. 36 ráže 4,7cm
2× zdvojený t. kulomet vz. 37
Počet pater2
Nynější stavčástečně poškozen
neúplný
MístoBabí
Zeměpisné souřadnice
Výstavba
Stavební firmaKuliš & Konstruktiva, Praha
Betonáž srubu10.-14. srpna 1938
Velení srubu
Velitel srubunezjištěno
Nadřízené ŽSVTrutnov
Osádka28 mužů

T-S 70 je izolovaný pěchotní srub těžkého opevnění na Trutnovsku umístěný na pravém křídle tvrze Stachelberg. Srub byl vybudován jako součást opevnění Československa před 2. světovou válkou.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Poloha umístění izolovaného srubu byla jižně od tvrze Stachelberg na jejím pravém křídle. Umístění srubu bylo výjimečně posunuto o 520 m za obrannou linii na severozápadním svahu vrcholu Baba, výškově pod srubem izolované dělostřelecké pozorovatelny T-St-S 76a.

Toto umístění bylo zvoleno z důvodu palebného pokrytí terénního zářezu, který nebylo možno pokrýt palbou z tvrzového srubu T-St-S 71.

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Ze strategického důvodu palebného pokrytí terénu byl palebný vějíř hlavní výzbroje rozšířen na 85° (úhlové stupně). Srub byl projektován jako palebně levostranný, tedy směrem ke srubům T-St-S 71 a T-St-S 76 dělostřelecké tvrze. Srub byl osazen dvěma lehkými kulomety pro krytí vstupu, jedním lehkým kulometem v kopuli, pod betonem pak kanónem se spřaženým kulometem a těžkým kulometným dvojčetem a těžkým kulometným dvojčetem umístěným v kopuli.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

K 1. říjnu 1938 provedena betonáž v obsahu 1.104 m3, osazena vstupní mříž, vyzděny vnitřní příčky, omítky, objekt z části vybaven kulomety. Venkovní úpravy provedeny jen částečně. Nebyly osazeny protiplynové uzávěry, bez zvonů a kopule, bez elektroinstalace, vzduchotechniky a vodoinstalace.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Novák: Opevnění na Stachelbergu, Jiří Novák, Jablonné na Orlicí 1998, ISBN 80-902326-0-4
  • Zdeněk Komanec, Michal Prášil: Tvrze československého opevnění 1935-1938 1.díl, Společnost přátel československého opevnění, s.r.o., Brno, 1998

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]