Třapatka srstnatá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTřapatka srstnatá
alternativní popis obrázku chybí
Třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodtřapatka (Rudbeckia)
Binomické jméno
Rudbeckia hirta
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta) je druh až 1 m vysoké rostliny pěstované na záhonechzahradách nebo parcích pro své barevné květy o velikosti do 8 cm.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Je to bylina pocházející ze Severní Ameriky, kde roste od jihu Kanady přes Spojené státy severoamerické až po sever Mexika. Pro své velké svítivé květy se začala pěstovat v mírném klimatu téměř po celém světě. V mnoha oblastech Evropy i Austrálie zplaněla a rozšiřuje se sama ve volné přírodě. Ve své domovině roste na okrajích lesů a křovinatých porostů, na loukách, pastvinách i polích. Zplanělé rostliny se nejčastěji uchycují na propustných, vlhčích půdách podél vodních toků, cest, železničních tratí, v blízkosti lidských sídel, na rumištích a skládkách. Potřebuje hodně slunečního svitu, v polostínu roste s méně vybarvenými květy. Snáší i silný občasný vítr, ne však trvale větrnou polohu.

České republice lze třapatku srstnatou nejčastěji spatřit v teplejších oblastech, kde je považována za invazivní neofyt vytlačující původní floru. Na území nynější ČR byla poprvé zaznamenána, rostoucí v přírodě bez lidského přičinění, již v roce 1873.[1][2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to dvouletá až krátce vytrvalá chlupatá rostlina dorůstající do výšky, v závislosti na výživnosti a vlhkosti půdy, od 30 do 100 cm. Z hlavního kořene bez oddenku vyrůstá přímá lodyha, která je pouze někdy v horní části rozvětvená a celá je řídce střídavě porostlá šedě zelenými listy. Spodní listy mají křídlatý řapík a jejich čepel je eliptická až kopinatá. Horní listy jsou bez řapíku, tvar mají kopinatý až čárkovitě kopinatý, bývají dlouhé 16 a široké 5 cm. Všechny listy jsou oboustranně chlupaté, celistvé, celokrajné nebo mělce vroubkovaně pilovité, zřetelně žilnaté. Rostlina je běžně mrazuvzdorná do -20 °C.

Úbory na stopkách dlouhých 5 až 20 cm vyrůstající na koncích lodyh dosahují velikosti 6, max. 8 cm. Trubkovité oboupohlavné květy ve vypouklém, půlkulovitým terči květního lůžka jsou hnědočerné až tmavě purpurové. Plevy jsou tmavě fialové. Neplodné jazykovité květy na obvodu disku, nejčastěji jich bývá 8 až 20, mají jazýčky, dlouhé až 3 cm, barvy bledě žluté až oranžově žluté, někdy mají u báze tmavou skvrnu. Zákrov je dvouřadý, vnější drsné listeny o délce do 3 cm jsou ohnuté zpět, vnitřní jsou rovné. Květy opyluje létající hmyz, nejčastěji včely, mouchy a motýli. Kvete od července do října,

Semena jsou černé, 4hranné nažky dlouhé 1,5 až 2,5 mm, jemné chlupaté. Tisíc semen váží asi 2 gramy. Rostlina se rozmnožuje výhradně semeny. Chromozómové číslo: 2n = 38.[1][3][4][5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Třapatka srstnatá se vysazuje do zahrad a parků kde její květy upoutávají pozornost. Pěstuje se řada kultivarů, které se od sebe odlišují především barvou květů. Šlechtěním se zahradníci především snaží o sytost barev, pestrost vybarvení, velikost a uspořádání jazykovitých květů, důležitá je také odolnost rostlin proti nemocem, hlavně plísním.

Při výsadbě se vysévají počátkem března do skleníku a přepichované sazeničky se vysazují v půli května na záhony. Semeno klíčí i na světle, ale po vysetí ze přikrývá slabou vrstvou substrátu. Rostliny vykvétají asi za 12 až 4 týdnů po výsevu, tj. od poloviny června až poloviny července. Nejčastěji jsou u nás vysazované nízké odrůdy (do 30 cm) 'Becky', 'Toto' a vysoké 'Cordoba', 'Corona', 'May', 'Moreno' a 'Sonora'.

Kořenů se používá v lékařství, infuze z nich jsou vhodné k léčbě nachlazení, vodnatelnosti, a proti červům u dětí, teplý nálev z kořene se používá na mytí otevřených ran, vředů a na proplachování rány po uštknutí hadem a konečně extrakt z kořene v podobě kapek se užívá proti bolestem uší. Z květů lze získat žluté barvivo na tkaniny. Rostlina je pokládána za zdraví škodlivou pro skot, ovce a prasata. Semena jsou pochoutkou pro některé ptáky, např. stehlíky.[6][7]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

V místech svého původu, v Severní Americe, rozlišují čtyři variety třapatky srstnaté:

  • Rudbeckia hirta L. var. hirta
  • Rudbeckia hirta L. var. angustifolia (T. V. Moore) Perdue
  • Rudbeckia hirta L. var. floridana (T. V. Moore) Perdue
  • Rudbeckia hirta L. var. pulcherrima Farw.[8]

Květy některých kultivarů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b CVACHOVÁ, Alžběta; CHROMÝ, Pavol; GOJDIČOVÁ, Ema et all. Príručka na určovanie vybraných inváznych druhov rastlín [online]. Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky, Bánská Bystrica, SK, rev. 2002 [cit. 2011-10-06]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. PYŠEK, Petr; SÁDLO, Jiří; MANDÁK, Bohumil. Preslia, 74/2 – 2002, Catalogue of alien plants of the Czech Republic [online]. Czech Botanical Society, Praha 2 [cit. 2011-10-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Třapatka srstnatá [online]. BOTANY.cz, rev. 27.12.2008 [cit. 2011-10-06]. Dostupné online. 
  4. The Jepson Manual, Vascular Plants of California: Rudbeckia hirta [online]. University of California, Oakland, CA, USA [cit. 2011-10-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Flora of North America: Rudbeckia hirta [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2011-10-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. NACHLINGEROVÁ, Věra. Metodika pestování hrnkových kvetin: Rudbeckia hirta [online]. Výzkumný ústav pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i., Průhonice, rev. 19.09.2008 [cit. 2011-10-06]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  7. Plants For A Future: Rudbeckia hirta [online]. Plants For A Future, Dawlish, Devon, UK [cit. 2011-10-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. GRIN Taxonomy for Plants: Rudbeckia hirta [online]. United States Department of Agriculture, USA, rev. 13.05.2009 [cit. 2011-10-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-06-05. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]