Učebna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Třída (učebna))
Učebna chemie

Učebna je obvykle větší místnost, která je určena pro vyučování a další vzdělávací činnost dětí, mládeže i dospělých.

Na základních a středních školách učebny také běžně nazýváme třída, respektive školní třída. Velké vysokoškolské učebny určené

pro přednášky označujeme obvykle slovem posluchárna (vysokoškolští studenti jsou posluchači vysoké školy).

Učebny se vyskytují především ve všech typech škol a dalších vzdělávacích institucích, určených nejen pro děti a mládež, ale i pro dospělé. Pro účely školení a doškolování svých zaměstnanců je mívají často zřízeny i větší firmy a významné společenské instituce. Funkci učebny v těchto případech může někdy převzít i běžná zasedací místnost (zasedačka), závodní jídelna, v minulosti se mohlo jednat i o závodní klub.

Běžná školní učebna[editovat | editovat zdroj]

Standardní vybavení učeben je v Česku díky povinné školní docházce známo téměř všem lidem. Kromě školní tabule, školních lavic, židlí na sezení, obrazu státníka, psacího stolu pro učitele a odpadkového koše bývají učebny vybaveny také umyvadlem, školním rozhlasem, případně i elektrickým zvonkem. Moderní učebny mohou být navíc vybaveny doplňkovými technickými prostředky současné audiovizuální a výpočetní techniky (školní rozhlas, diaprojektor, zpětný projektor, dataprojektor, osobní počítač, zásuvka počítačové sítě apod.).

Učebny v minulosti[editovat | editovat zdroj]

V minulosti bývaly školní učebny v přední části v prostoru u tabule vybaveny stupínkem, což byla vyvýšená část učebny, na stupínku byl i umístěn psací stůl pro vyučujícího, kterému se proto také říkavalo katedra. Dnes se od tohoto zastaralého uspořádání upouští.

Speciální učebny[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ROMAN, Vorálek. Bc. [online]. Brno: MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Katedra didaktických technologií, 2010. Diplomová práce - DIGITÁLNÍ TECHNIKA A JEJÍ VYUŽITÍ V PODNIKOVÉM VZDĚLÁVÁNÍ ČESKÝCH DRAH, A.S.. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]