Tělo mého nepřítele

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tělo mého nepřítele
Původní názevLe Corps de mon ennemi
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka115 minut
Žánrdrama
NámětFélicien Marceau
ScénářHenri Verneuil
Michel Audiard
Félicien Marceau
RežieHenri Verneuil
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJean-Paul Belmondo
Bernard Blier
Marie-France Pisier
HudbaFrancis Lai
KameraJean Penzer
StřihPierre Gillette
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 13. října 1976
Produkční společnostCerito Films
Tělo mého nepřítele na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tělo mého nepřítele (originální francouzský název Le Corps de mon ennemi) je francouzské filmové drama režiséra Henriho Verneuila z roku 1976 s Jean-Paulem Belmondem a Bernardem Blierem v hlavních rolích.

Děj[editovat | editovat zdroj]

François Leclercq se po několika letech, strávených ve vězení, vrací do malého města, které politicky i ekonomicky ovládá bohatý textilní průmyslník Liégard. Leclercq byl odsouzen neprávem a přemýšlí, jak se Liégardovi pomstít. Získává si přízeň jeho dcery Gilberty, která se stává jeho milenkou.

Před svým uvězněním Leclercq patřil do okruhu Liégardových spolupracovníků. Raphaël Di Massa, blízký a vysoce postavený Liégardův člověk, který organizačně zabezpečoval otevření velkolepého tanečně-erotického podniku „Number One“, placeného s Liégardových peněz, jej dokonce udělal jeho ředitelem. Leclercq však nevěděl, že kromě různých jemu známých služeb, které podnik nabízel svým klientům, jde rovněž o obchod s drogami. Když se to jednou náhodou doví, nesouhlasí s tím a odmítá rovněž Di Massovu nabídku na jeho finanční „odškodnění“.

Protože byznys ale musí pokračovat dál, na Leclercqa je nastražena léčka, když je jeho vlastním revolverem přímo v jeho podniku zavražděn populární fotbalista, který měl krátce na to nastoupit na důležitém mezistátním utkání. Liégardovým lidem se tak podaří proti němu obrátit také veřejné mínění a Leclercq se stává v celém městě veřejným nepřítelem.

Po svém návratu a opětovném proniknutí do Liégardova domu Leclercq vymyslí plán odplaty. Di Massa se od jeho propuštění před ním skrývá na neznámém místě a Leclercqovi se podaří Liégarda přimět, aby mu prozradil místo jeho pobytu. Pak jej vyhledá, prozradí mu, že se o něm dozvěděl od samotného Liégarda a namluví mu, že Liégard chce jej a jeho lidi „odstavit od byznysu“. Di Massa tomu uvěří, a proto sám zorganizuje Liégardovu likvidaci.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jean-Paul Belmondo François Leclercq
Bernard Blier Jean-Baptiste Beaumont-Liégard
François Perrot Raphaël Di Massa, ředitel Number One
Marie-France Pisier Gilberta, Liégardova dcera
Claude Brosset Oscar, džigolo
Nicole Garcia Hélène Mauve, bývalá Françoisova milenka
Élisabeth Margoni Karine Lechardová, hosteska v Number One
Daniel Ivernel Victor Verbruck, starosta
Yvonne Gaudeau Liégardova manželka
René Lefèvre Pierre Leclercq, Françoisův otec
Michel Beaune Françoisův přítel z dětství

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]