Synergistic Software

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synergistic Software
Základní údaje
Datum založení1978
Datum zániku1999
Adresa sídlaSpojené státy americké, Spojené státy americké
Charakteristika firmy
Oblast činnostiherní průmysl
Mateřská společnostSierra Entertainment
MajitelSierra Entertainment
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synergistic Software bylo herní vývojářské studio, které vyprodukovalo některé z první her a aplikací, které byly k dispozici pro počítače Apple II. Ve vývoji her pro různé platformy pokračovalo do pozdních devadesátých let.

Počátky[editovat | editovat zdroj]

Synergistic byl založen v roce 1978 a jeho zakladateli byli Robert Clardy a Ann Dickens Clardy. Jako jeden z prvních úspěšných vývojářů pro Apple II, byl Synergistic nejvíce znám svou hrou Dungeon Campaign / Wilderness Campaign. Jednalo se o hru inspirovanou Dungeons & Dragons, později byla znovu vydána pod jménem Odyssey: The Complete Adventure. Je to také jedna z prvních her ve stylu Dungeons & Dragons, která je opravdu rozsáhlá (v porovnání s obvyklejšími dungeony, jako například Temple of Apshai).

PC éra[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od jiných firem, které nezvládly přechod na novou platformu IBM PC, Synergistic pokračoval dále jako nezávislé vývojové studio. Jejich nejúspěšnějšími hrami z tohoto období jsou Thexder, 2D plošinová střílečka a Sipheed, 2D střílečka, která byla později Segou portována a znovu vydána na konsoli Sega CD.

Spojení a převzetí[editovat | editovat zdroj]

V roce 1996 byl Synergistic převzat Sierrou. Několik let měl však status nezávislého vývojáře pod křídly Sierry. V rámci restrukuralizačního plánu Sierry byl zrušen v roce 1999. U nás patrně nejznámějším titulem je datadisk ke hře Diablo, pojmenovaný Hellfire.

Seznam titulů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Synergistic Software na anglické Wikipedii.