Syndrom počítačového vidění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Computer Vision Syndrome (CVS) neboli „syndrom počítačového vidění“ (také známý v ČR pod názvem „Syndrom z opakovaného přetížení“ nebo „syndrom unaveného oka“) je dočasný stav zraku, který vzniká jako důsledek dlouhodobého namáhání očí při práci na počítači. Příznaky se objevují v důsledku nadměrného napětí očních svalů a nepřirozeného držení těla při sezení u PC. Podle amerického Národního institutu pro bezpečnost a ochranu zdraví (National Institute of Occupational Safety and Health) se potýká se syndromem až 90 % lidí, kteří tráví u počítače alespoň tři hodiny denně.

Příznaky[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejčastější příznaky CVS patří podrážděnost očí. Postiženého mohou oči výrazně pálit, dochází k slzení a jejich únavě, někteří se také setkávají s pocitem suchých očí. Důsledkem zrakového přetížení se snižuje schopnost zaostření, syndrom se tedy může projevovat i rozmazaným nebo dvojitým viděním. Se zrakovými obtížemi rovněž souvisejí bolesti hlavy, krční páteře a ramen. Příznaky CVS jsou obvykle dočasné a vymizí ihned po ukončení práce na počítači. Některé symptomy ale přetrvávají. Může se jednat například o rozmazané vidění na dálku.

Příčiny CVS[editovat | editovat zdroj]

Syndrom je zapříčiněn opakovaným jednostranným zatížením zraku a celého těla při dlouhodobém sezení u monitoru počítače. Dílčími příčinami vzniku CVS je snížená frekvence mrkání, nesprávně rozvržené PC pracoviště, odlesky na displeji PC nebo jeho nepřiměřená vzdálenost, nevhodné osvětlení[1], špatné držení těla nebo nekorigovaná vada zraku.

Prevence[editovat | editovat zdroj]

Předcházet CVS lze správným umístěním PC obrazovky, která by měla být v přibližné vzdálenosti 45-50 centimetrů od očí. Pohodlnější práci také napomůže ergonomický nábytek, klávesnice a podložka pod myš. Vzniku CVS se dá zabránit přiměřeným nastavením jasu a kontrastu monitoru[2]. Barva a velikost písma musí odpovídat individuálním potřebám každého jedince tak, aby nadměrně nenamáhal svůj zrak. Černý text na bílém podkladu je nejméně rušivým elementem, který oči téměř nezatěžuje. Místnost, v níž se pracuje na počítači, by také neměla být příliš osvětlená. Lidé, kteří nosí brýle nebo kontaktní čočky k běžnému použití, mohou jako prevenci využít brýle s tzv. „počítačovými čočkami“. Ty pomáhají lépe zaostřovat a usnadňovat práci na PC[3]. Pro kvalitnější vidění se také využívají brýlové čočky s barevným filtrem.

Computer Vision Syndrome se mj. objevuje u lidí, kteří při hledění do počítače zapomínají pravidelně mrkat. Oči kvůli tomu začnou vysychat a unaví se. Vědomé a časté mrkání pomáhá oči zvlhčovat průběžně. Únavu lze jinak oddálit odvrácením zraku od počítače a zaměřením se na nějaký vzdálený předmět, přičemž oči by měly kroužit po předmětu nahoru a dolů. Touto činností se uvolní okohybné svaly[4]. Pro zrak jsou prospěšné preventivní přestávky od práce na PC, kdy se jedinec může krátce věnovat jiné činnosti (v České republice mají dle nařízení vlády na bezpečnostní přestávky v délce pěti až deseti minut nárok pracovníci po každých dvou hodinách nepřetržité práce s počítačem). Při silném pocitu suchých očí se jako rychlá pomoc mohou používat zvlhčující kapky[5].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Computer Vision Syndrom (CVS) [online]. cockyshop.cz [cit. 2012-07-31]. Dostupné online. 
  2. Oči a počítač - 10 způsobů jak pomoci očím po celodenní práci s počítačem [online]. toplekar.cz, 2011-12-8 [cit. 2012-07-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-30. 
  3. Computer Vision Syndrome (CVS) [online]. allaboutvision.com [cit. 2012-07-31]. Dostupné online. 
  4. Jak předejít unaveným očím z počítače – 2. část [online]. zeleny-zakal.cz [cit. 2012-07-31]. Dostupné online. 
  5. Syndrom počítačového vidění [online]. sdruzenioptiku.cz [cit. 2012-07-31]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]