Syn včerejška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Syn včerejška
AutorAnn C. Crispinová
Původní názevYesterday's Son
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrsci-fi román
VydavatelPocket Books
Datum vydání1983
Předchozí a následující dílo
Web of the Romulans Mutiny on the Enterprise
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Syn včerejška je český název knihy, kterou napsala americká spisovatelka Ann C. Crispinová. Patří do série knih o fiktivním světě Star Trek, žánrově je tedy literaturou sci-fi. V originále se novela jmenuje Yesterday's Son a vydána byla v USA roku 1983.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Jak v TV seriálu , tak knihách včetně této na seriál navazující je v popředí děje trojice tvořená kapitánem Jamesem Kirkem, prvním, vědeckým důstojníkem Spockem z planety Vulkán a vrchním lékařem Dr. Leonardem McCoyem. Tuto trojici doplňují další důstojníci - vrchní inženýr Montgomery Scott, komunikační důstojnice Nyota Uhura a dvojice navigačních důstojníků Hikaru Sulu a Pavel Čechov. Hlavní postavou příběhu je poloviční Vulkánec, první důstojník na kosmické lodi Enterprise, Spock. S pomocí časové brány Strážce času na planetě Vulkán se přenáší v čase do minulosti na dávno již zničenou planetu Sarpeidon, aby zde nalezl svého syna Zara. Podaří se mu jej nalézt, odvést do přítomnosti, je zajat spolu s kapitánem Kirkem civilizací Romulanů, kteří se chtějí zmocnit Strážce času. Pak se do konfliktu vloží Enterprise a oba Vulkánce osvobodí.[1]


České vydání knihy[editovat | editovat zdroj]

Do češtiny knihu přeložil Vladimír Klíma v roce 1993 a vydalo ji nakladatelství Bonus Press / Baronet v Praze téhož roku [2]. Její očíslování, velikost publikace i grafická úprava jsou shodné, jako měly souběžně vydávané díly filmové série o Star Treku, např. Pátrání po Spockovi. Drobná brožovaná knížka má 160 stran a je opatřena barevnou obálkou, stála tehdy 45 Kč.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Josef Pecinovský. Vivisektor. Ikarie. Únor 1993, čís. 8, s. 56. ISSN 1210-6798. 
  2. CRISPIN, Ann. Star Trek 2 – Syn včerejška. Praha: Baronet, 1993. ISBN 80-85621-00-2. Kapitola Titáž, s. 4. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]