Symfonický metal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Symphonic metal)
Symphonic metal
Původ ve stylechklasická hudba, heavy metal, neoklasický metal, power metal, gothic metal
Kulturní pozadíDruhá polovina 90. let, kontinentální Evropa (hlavně Finsko, Skandinávie a Nizozemsko)
(toto zahrnuje ten správný symphonic metal; pro symphonické varianty dalších metalových stylů, hlavně extrémní, je kulturní pozadí na konci 80. let do první poloviny 90. let ve Švýcarsku a Skandinávii)
Typické nástrojekytarabaskytaraklávesyklavírbicíhousleflétna
Všeobecná popularitaUSA, Evropa
Podstyly
symfonický black metal – symphonic power metal

Symfonický metal, někdy také přezdívaný „dítě heavy metalu a opery“, je hudební styl, který vychází z metalových stylů (death metal, heavy metal, black metal a doom metal). Hudba je tvořena zakomponováním nástrojů a hlasů používaných ve vážné hudbě (housle, klavír, dechy, pěvecké sbory). Tyto zvuky mohou být vytvořeny uměle nebo skutečným hudebním tělesem. Symphonic metal hraje mnoho kapel, většinou se jedná o projekty hudebníků či skupin, případně to jsou jen experimenty. Mezi nejvýznamnější interprety patří Tarja Turunen, Nightwish, Within Temptation.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prvopočátky tohoto hudebního stylu se objevují někdy v polovině 90. let 20. století. V té době začaly po boku trashmetalových a deathmetalových velikánů vznikat kapely, které začaly hrát nový a na svou dobu velice neobvyklý hudební styl doom metal (Paradise Lost, Anathema nebo velice temná, až smrtící doomová kapela My Dying Bride; v jejích skladbách znějící housle přinášejí velice tesknou atmosféru).

U doom metalu se podobně jako předtím v art rocku začalo hojně používat netradičních „klasických“ hudebních nástrojů a technik. Celkové tempo hudby se zpomalilo, skladby nabraly baladický charakter, začaly se objevovat i ženské vokály. Tento hudební styl sám o sobě nevydržel na scéně moc dlouho. V druhé polovině 90. let 20. století byl postupně vytlačován black metalem, power metalem, hardcorem a jinými styly, které získávaly větší popularitu, a postupně se na něj začalo zapomínat.

Doom metal dal základy pro vznik gothic metalu a symphonic metalu. První kapelou, která začala hrát symphonic metal, byli nejspíše Therion (Švédsko), kteří jako první zapojili symfonický orchestr jako plnohodnotnou součást svého hudebního stylu a odklonili se tak od své předchozí tvorby. V roce 1996 vydali své nejvíce experimentální album Theli, jehož hlavní hudební složkou jsou klávesy a sborový zpěv.

Hudební rysy[editovat | editovat zdroj]

  • Hudební páteř se neliší od původního metalového hudebního stylu, „symfoniky“ je dosažena klávesami či hostováním klasických hudebníků, často lze tuto kombinaci slyšet v black metalu (Dimmu Borgir, Limbonic Art, Tartaros aj.).
  • Veškeré skladby jsou hrány hudebním tělesem, např. Pražský filharmonický orchestr, a elektrické kytary, bicí a zpěv dělají jen doprovod (Rage – Lingua Mortis).
  • Skladba je psána pro dva i více hlasů (operní a klasický, dle stylu), buď formou „dialogů“ (hádky), nebo se navzájem doplňují, např. jeden hlas je „anděl“, druhý „ďábel“ (Avantasia – The Metal Opera Pt. I–II).
  • Velice častým a úspěšným modelem je výrazný ženský hlas (Nightwish, Within Temptation, Amberian Dawn), který je použit jako hlavní prvek, ostatní nástroje jej podkreslují a dodávají dramatičnost, mužský hlas je použit ke zdrsnění ve dvojzpěvech.
  • Hudba je převzata z klasických oper nebo muzikálových děl a upravena do daného hudebního žánru, asi nejčastěji bývá hrán Fantom opery.
  • Tento hudební styl používá hudbu i jiných etnik – arabskou, indickou, slovanskou nebo germánskou, např. Hollenthon.
  • Dále se můžeme setkat s hudbou inspirovanou renesancí nebo barokem, např. Haggard
  • Jako nejčastější nástroje jsou používány housle, klavír, Hammondovy varhany, tympány, flétna, elektrické kytary, bicí, klávesy.
  • Hudební skladba či album se chová jako skutečné operní dílo, je rozdělena do několika částí, jsou zvlášť rozděleny sbory a jednotlivé zpěvy.

Texty[editovat | editovat zdroj]

  • V textech se můžeme setkat s celou škálou zaměření – od mytologie, historie, astronomie, astrologie, filosofie, příroda, náboženské motivy a příběhy až po běžné lidské problémy aj.
  • Texty jsou psány v latině nebo angličtině, italštině, francouzštině, češtině aj.

Hudební odnože[editovat | editovat zdroj]

Symphonicmetalové skupiny[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam symphonicmetalových skupin.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]