Svaz Slovanského sokolstva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svaz Slovanského sokolstva
Vznik1908
Zánik1938
Právní formaspolek
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svaz Slovanského sokolstva (SSS) byla mezinárodní tělovýchovná organizace existující v letech 1908 až 1938. V jejím čele byla zprvu Česká obec sokolská a prvním starostou dr. Josef Scheiner.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tělovýchovná organizace Sokol měla v roce 1908 za sebou téměř 50 let aktivní činnosti. Předtím, v roce 1904 se sokolské organizace v župách českých, moravskoslezské a Dolnorakouské spojily, vytvořily Českou obec sokolskou (ČOS). Hymnou Svazu Slovanského sokolstva byla píseň Hej, Slované.

Prudký rozvoj sokolství i mimo hranice Čech a Moravy znamenal vznik mnoha spřízněných tělovýchovných organizací na celém světě. Proto z iniciativy České obce sokolské rok po úspěšném V. všesokolském sletu došlo v roce 1908 k vytvoření Svazu Slovanského sokolstva, do něhož se začlenily

  • Česká obec sokolská
  • Zwiazek polskich gymnastycnych Towarzystew sokolich v Austrii
  • Hrvatski sokolski savez
  • Slovinska sokolska zveza
  • Župa Fruškogorská
  • Dušan Silni
  • Župa Bosensko-hercegovská
  • Zveza bogarskich Junakov[1]

V roce 1912 byl v Praze uspořádán VI. všesokolský slet, který byl prezentován jako první slet SSS. V té době bylo v Sokole 1026 jednot a 100 000 členů. Starostou ČOS byl dr. Josef Scheiner a ten byl také zvolen jako první starosta SSS. Pražského sletu se zúčastnilo 4000 zahraničních sokolů nejen z nedávno ustaveného svazu. Z dalších existujících sokolských organizací se svazem volně spolupracovali i organizace Katolického Sokola amerického a organizace Chorvatského Sokola, ovšem tyto organizace spolupracovali především s Orlem.

Během I. světové války byli mnozí funkcionáři vč. dr Scheinera vězněni, jak ČOS, tak SSS byly úředně v roce 1913 (??? asi chybné datum – jinde uvedeno 1915)[ujasnit] zakázány, avšak sokolské jednoty vznikaly i v našich legiích. Po válce se činnost SSS podařilo obnovit, jména členských organizací se však zcela po vzniku nových států změnila. Vznikl a zapojil se jednotný Sokolský svaz Srbů, Chorvatů a Slovinců. Řada sokolů ze zahraničí se zúčastnila řady dalších všesokolských sletů v Praze. Do svazu se začlenil i Lužickosrbský Sokol z Německé říše, který byl po nástupu Adolfa Hitlera k moci v roce 1933 zakázán.

V roce 1932 starosta ČOS i SSS dr Josef Scheiner zemřel a jeho funkce převzal dr. Stanislav Bukovský.[2]

Zástupci SSS se podíleli i na X. všesokolském sletu v roce 1938 a jeho doprovodných akcích. Ve Vysokých Tatrách se v únoru 1938 konal v rámci zimních sletových dní společný přebor SOS a ČOS v běžeckých i sjezdových lyžařských disciplínách.[3]

Druhá světová válka znamenala zánik Sokola v jeho původní podobě a přestal pracovat i Svaz Slovanského sokolstva. Po válce se již jeho činnost s třicetiletou tradicí nepodařilo obnovit.

Nástupnická organizace[editovat | editovat zdroj]

Z iniciativy mnoha sokolských organizací v celém světě rozhodlo Ministerstvo vnitra ČR dne 31. ledna 1994 o zřízení mezinárodní nevládní organizace Světový svaz sokolstva. V roce 2008 sdružoval 12 sokolských organizací působících v 15 zemích světa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOZÁKOVÁ, Zlata. Sokolské slety. Praha: Orbis, 1994. ISBN 80-235-0029-5. Kapitola VI. Všesokolský slet, s. 18. 
  2. Sokolské slety, str. 31
  3. Sokolské slety, str. 34

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]