Svatý stolec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Znak Svatého stolce

Svatý stolec (dříve nazývaný též Svatá stolice,[pozn. 1] lat. Sancta Sedes, it. Santa Sede), též Apoštolský či Petrův stolec,[pozn. 2] je úřad římského biskupa. V širším pojetí, které definuje i kanonické právo (kánon 361 CIC), zahrnuje nejen papeže, ale celou Římskou kurii.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Pojem Svatý stolec, který se používá od raného křesťanství, se významově liší od pojmu Vatikánský městský stát, který vznikl až v souvislosti se sjednocením Itálie19. století. Svatý stolec je hlavním biskupským stolcem římskokatolických věřících po celém světě. Dokumenty Vatikánského státu jsou zveřejňovány v italštině; oficiální dokumenty Svatého stolce jsou vydávány hlavně latinsky. Tyto dva subjekty mají dokonce i své odlišné pasy: Svatý stolec sice není stát, ale je subjektem mezinárodního práva, a proto vydává diplomatické a služební pasy. Vatikánský městský stát vydává pasy pro všechny své občany.

Titul svatého stolce příslušel kromě papežského stolce též stolci mohučského arcibiskupa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Tento výraz bývá chápán jako zastaralý a mající nevhodné konotace[1]
  2. Názvy Svatý, Apoštolský či Petrův stolec (Svatopetrský stolec, Stolec svatého Petra) odkazují na papežský trůn, katedru římského biskupa (jako je například barokní Cathedra Petri v apsidě Baziliky svatého Petra ve Vatikánu), nazývaný též podle prvního papeže a apoštola svatého Petra. Papežský stolec se stal synonymem úřadu papeže, podobně jako může být Hrad synonymem Kanceláře prezidenta České republiky a Bílý dům či Oválná pracovna synonymem úřadu prezidenta Spojených států amerických.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HALAS, F. X. Fenomén Vatikán: idea, dějiny a současnost papežství, diplomacie Svatého stolce, České země a Vatikán. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004. 759 s. ISBN 80-7325-034-9. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]