Longin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Svatý Longin)
Tento článek je o římskokatolickém světci. O mužském křestním jménu pojednává článek Longin (jméno).
Svatý Longin
Gianlorenzo Bernini: Longin v bazilice sv. Petra
Gianlorenzo Bernini: Longin v bazilice sv. Petra
Mučedník
Narození1. století (Lanciano, dnešní Itálie)
Lanciano
Úmrtí1. století (Kappadokie)
Mantova
Příčina úmrtípoprava stětím
Svátek15. březen římskokatolická církev, 16. říjen orthodoxní východní církve, 22. říjen arménská apoštolská církev, 14. listopad koptská ortodoxní církev
ObdobíŘímská říše
Státní občanstvíKappadocké království a starověký Řím
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a další církve ve společenství se Svatým stolcem,
pravoslavní,
koptská pravoslavná církev,
arménská apoštolská církev
Atributyvojenský oděv (římský voják), kopí
PatronemMantova
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Longin (Longín, Longinus, zastarale a neobvykle také Dluhoš[1]) je jméno dané bezejmennému římskému vojákovi (podle některých zdrojů se původně jmenoval Kassius[2] a jméno Longinus přijal po svém obrácení při křtu[3][4]), který podle Janova evangelia probodl Ježíši Kristu na kříži bok kopím.[5] Longinovo kopí je nazýváno Svaté kopí, Svaté kopí Páně nebo Kopí osudu; v římskokatolické, řeckokatolické a v ortodoxních církvích se Longin slaví jako světec.

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Jméno Longin(os) se objevuje v nekanonickém Nikodémově evangeliu. Odvozuje se od starořeckého názvu (λόγχη, lonché) pro kopí. Longin bývá ztotožňován se setníkem zmiňovaným v ostatních, synoptických evangeliích, který zvolal „Tento člověk byl opravdu Syn Boží.“

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Podle Zlaté legendy stál s jinými římskými vojáky pod křížem a na Pilátův rozkaz probodl Kristův bok kopím. Když vzápětí uviděl zatmění Slunce a ucítil zemětřesení, uvěřil v Krista. Vlivem choroby nebo stáří se mu kalil zrak a náhodou se dotkl očí rukou potřísněnou Kristovou krví, která stékala po jeho kopí. Okamžitě viděl jasně. Vzdal se vojenské služby, poučen apoštoly žil osmadvacet let mnišským životem v kappadocké Cesareji a slovem i svým příkladem obrátil na víru mnoho lidí. V další legendárních epizodách v Kappadocii rozbíjel modly, ze kterých pak vylétli démoni. Místodržitel provincie z toho zešílel a ztratil zrak; Longin mu poradil, že se může uzdravit jen když Longina usmrtí, protože pak se Longin za něj v nebi bude modlit a vrátí mu tím tělesné i duševní zdraví. Pak místodržitel Longina sťal, „vrhl se před ním na kolena a s pláčem činil pokání“.[6] Podle legendy ihned nabyl zrak i zdraví a konal dobré skutky.

Relikvie[editovat | editovat zdroj]

Longinovo Svaté kopí

Svaté kopí (latinsky Lancea Domini, „Kopí Páně“) je skutečné raně středověké kopí z oceli montované koženou tkanicí, od roku 1024 součást svátostí Svaté říše římské; je uloženo s korunovačním křížem a říšskou korunou v císařské klenotnici ve Vídni. Císař Karel IV. je převezl do Prahy, dal zpevnit pouzdrem ze zlatého plechu s vytepanou popiskou a zařadil je mezi relikvie, které byly v Milostivém létě ukazovány poutníkům z věže na Dobytčím trhu (Karlově náměstí). Za císaře Zikmunda Lucemburského bylo převezeno do Norimberka a koncem 18. století do Vídně.

Výtvarné umění[editovat | editovat zdroj]

Longin bývá vyobrazen jako římský voják ve zbroji nebo středověký rytíř, někdy na vzpínajícím se koni (kopí je jízdní zbraň), s kopím, případně s nádobkou s Kristovou krví, také s latinskou popiskou u úst: Vere filius Dei erat iste.

Patrocinium[editovat | editovat zdroj]

  • patron města Mantovy, kam údajně přinesl kapky Kristovy krve.
  • patron proti nemocem očí

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KULDA, Beneš Metod. Legendy: životy svatých a světic božích na každý den celého roku, Svazek I, Měsíc leden. V Praze: B.M. Kulda, 1894, s. 223. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6881b200-9990-11e7-a093-005056825209, 15. března 2024.
  2. EMERICH, Anna Katharina. Hořké umučení Pána našeho Ježíše Krista podle vidění zbožné řeholnice Anny Kateřiny Emerichovy. Brno: Občanská tiskárna, 1928. Str. 223, 236 aj. Dostupné také z: http://cdk.kramerius.org/uuid/uuid:6723a6a0-1bbf-11e3-bd38-5ef3fc9ae867, 17. března 2024.
  3. Anna Katharina Emmerich, Clemens Brentano. Das bittere Leiden unsers Herrn Jesu Christi: nach den Betrachtungen der gottseligen Anna Katharina Emmerich, Augustinerin des Klosters Agnetenberg zu Dülmen (+ 9 Febr. 1824) : nebst dem Lebensumriß dieser Begnadigten. Sulzbach: Seidel, 1833. Pozn. na str. 258. Dostupné také online: https://books.google.cz/books?id=jSM7AAAAcAAJ&newbks=1&newbks_redir=0&dq=inauthor%3A%22Anna%20Katharina%20Emmerich%22%20brentano&hl=cs&pg=PA258#v=onepage&q=Longinus&f=false, 18. března 2024.
  4. BÍLÝ, Jan Evangelista. Legenda, čili, Čtení o milých Svatých Božích. V Praze: nakladatel není známý, 1865, sloupce 260–261. Dostupné také z: http://cdk.kramerius.org/uuid/uuid:e269423d-c4e3-48e7-896a-581e3b8968d9, 15. března 2024.
  5. Jan 19, 34 (Kral, ČEP)
  6. Jakub de Voragine: Legenda aurea, 1984, s. 131

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]