Svatí Sergius a Bacchus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatí Sergius a Bacchus
Detail ikony ze 7. století
Detail ikony ze 7. století
mučedníci
NarozeníPatrně Řím
Úmrtí303
Sýrii, svatý Sergius ve městě Resafa
Svátek7. října
ObdobíŘímská říše
Místo pohřbeníSýrie, část ostatků svatého Sergia byla převezena do Benátek
Vyznáníkřesťanství
Úřadysvětci
Uctíván církvemiřímskokatolickou církví a církvemi ve společenství se svatým stolcem, východní ortodoxní církví, svatý Sergius byl uctíván jako patron i pouštními nomády
Významné zasvěcené kostelyv Římě
Atributybývají znázorňováni jako mladí římští vojáci
PatronemSýrie, armády, vojáků
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatí Sergius a Bacchus byli důstojníci římské armády. Oba pocházeli z urozených římských rodů - Sergius patrně z mocné patricijské rodiny Sergiovců. Sloužili v armádě císaře Maximiána, Sergius jako velitel vojenské školy ('primicerius gymnasii trionum') v Terstu a Bacchus byl jeho podřízený. Poté, co odmítli obětovat bohu Jupiterovi, byli zbaveni svých hodností, mučeni a zabiti. Dodnes jsou národními světci Sýrie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Sergius i Bacchus udělali slušnou vojenskou kariéru. Těšili se přízni císaře. Sergius se stal velitelem vojenské školy ('primicerius gymnasii trionum') a Bacchus jeho podřízeným. Poté, co odmítli obětovat pohanskému bohu, byli zbaveni veškerých svých hodností a potupně vedeni městem Arabissus v ženských šatech. Poté byli mučeni a Bacchus zemřel 1. října 303 při bičování. Jeho tělo bylo pohozeno u silnice, ale dle legendy ho ochraňavali supi před toulavými psy. Po své smrti se pak měl zjevit Sergiovi a posilovat ho na mysli. Sergius přežil strašná mučení (musel například ujít 18 mil s botami, do nichž byly zaraženy hřeby) a proto byl 7. října sťat. Jeho hrob se stal poutním místem a byla kolem něj shromážděna silná křesťanská komunita.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Roku 434 byl u hrobu svatého Sergia zbudován chrám, při kterém vzniklo první biskupství v Sýrii. Za svého patrona ho také považovali pouštní nomádi - odtud pramení obliba města Resafa, za vlády byzantského císaře Anastasia I. (491–518) oficiálně přejmenováno na Sergiopolis, u ummájovských chalífů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]