Svatá Piby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlajka etiopie přisuzovaná Rastafariánům

Svatá Piby je základním rastafariánským textem, napsaným Anguilanem Robertem Athlyi Rogersem (*1931) pro afrocentrické náboženství v Karinském zálivu, jež Rogers založil ve 20. letech 19. století a jež je známé jako Afro-athlijská konstruktivní Církev. Etiopané v něm byli vybráni jako božský lid.

Svatá Piby se skládá ze čtyř knih. První kniha athilijská zvaná Athlyi má pouze dvě kapitoly. Druhá kniha athilijská zvaná Soudržnost je nejdelší, má patnáct kapitol a sedmá z nich označuje Marcuse Graveyho (Národního jamajského hrdinu, který bojoval za práva černochů a založil Universal Negro Improvement Association and African Communities League - UNIA-ACL) jako jednoho ze tří Božích apoštolů. Třetí kniha athilijská zvaná Důkaz Apoštolství představuje dva přední členy UNIA-ACL Roberta Lincolna Postona a Henriettu Vinton Davisovou jako další dva Apoštoly svaté Trojce. Titul poslední knihy je Čtvrtá kniha athilijská zvaná Ostražitost. Tato kniha je provázena sérií otázek a odpovědí, v kterých jsou Gravey, Davisová a Poston prohlášeni za spasitele „utiskovaných dětí Etiopie“.

Tento striktní rastafariánský text měl zásadní vliv na rastafariánské hnutí, které vidělo Haile Selasieho I. (etiopského krále v letech 1930 to 1974) jako Krista a Marcuse Graveyho jako jeho proroka.

Originál je velmi vzácný. Není uvedena žádná kopie ani v katalogu Kongresové knihovny ve Washingtonu ani knihovny Kalifornské univerzity, což je velmi neobvyklé. Svatá Piby byla dokonce zakázána na Jamajce a jiných Karibských ostrovech v polovině 20. let a později.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Holy Piby na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]