Sungača

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sungača
Základní informace
Délka toku210 km
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
RuskoRusko Rusko (Přímořský kraj)
ČínaČína Čína (Chej-lung-ťiang)
Úmoří, povodí
Tichý oceán, Ochotské moře, Amur, Ussuri
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sungača (rusky Сунгача) je řeka na Dálném východě, která tvoří státní hranici[1] mezi ČLR (Chej-lung-ťiang) a Ruskem (Chabarovský kraj). Délka řeky se pohybuje mezi 180 až 210 km. Plocha povodí měří přibližně 25 600 km², z čehož 21 000 km² připadá Rusku.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Odtéká ze severovýchodní části jezera Chanka, přičemž do 20. století odtok tvořila dvě ramena, z nichž pravé, zvané Malá Sungača, vyschlo. Na jeho místě ve 20. století zůstala řada jezer propojených průtoky. Řeka teče bažinatou oblastí Chankajské roviny a podél jejího toku se nachází mnoho nevelkých jezer. Vzdálenost počátku a ústí řeky je jen 80 km, avšak díky velké členitosti koryta dosahuje řeka více než dvojnásobné délky. Průběh koryta se často mění a tím i délka řeky. Šířka řeky se pohybuje od 30 do 60 m, průměrná hloubka mezi 3 a 3,5 m a rychlost toku okolo 0,5 m/s. Břehy jsou nízké, porostlé lesy a keři. Říční niva je porostlá trávou a tvořena hlinitou půdou a černozemí.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zamrzá v listopadu a rozmrzá v březnu. Díky kontinentálnímu podnebí dosahuje tloušťka ledu až 1 m.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Do poloviny 20. století byla na celém toku řeky možná vodní doprava, než se v 80. letech snížila úroveň hladiny jezera Chanka. Od té doby mohou mezi řekou Ussuri a jezerem Chanka plout jen malé lodě. Řeka je bohatá na ryby. V jezerech v říční nivě roste reliktní lotos indický.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Trasa vodní dopravy po řece je definovaná jako státní hranice. Každý rok se mění, posunuje se na jednu nebo na druhou stranu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Сунгача (река) na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]