Suchosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSuchosaurus
Stratigrafický výskyt: Spodní křída
alternativní popis obrázku chybí
Fosilní zuby suchosaura
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádTheropoda
ČeleďSpinosauridae
RodSuchosaurus
Binomické jméno
Suchosaurus cultridens
Owen, 1841
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suchosaurus ("krokodýlí ještěr") byl masožravý teropodní dinosaurus z čeledi Spinosauridae, žijící v období spodní křídy na území dnešní Velké Británie a zřejmě i Portugalska. Materiál sestává pouze z fosilních zubů, které byly původně považovány za pozůstatky pravěkého krokodýla. Délka tohoto teropoda je odhadována asi na 10 metrů.[1]

Systematické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Je možné, že tento taxon je synonymní s blízce příbuzným rodem Baryonyx, vyskytujícím se zhruba ve stejné době i místě. Byly popsány dva druhy, S. cultridens a S. girardi (jehož popsal francouzský paleontolog Henri Émile Sauvage v roce 1897), druhý jmenovaný byl však později přeřazen do rodu Baryonyx.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jak se ukázalo, první zkamenělé zuby suchosaura byly objeveny již kolem roku 1820 a představují tak nepochybně nejstarší objevené fosílie spinosauridů.[2] Obdržel je britský lékař a amatérský paleontolog Gideon Algernon Mantell (proslavený popisem rodu Iguanodon) a roku 1824 je poprvé zakreslil francouzský přírodovědec Georges Cuvier. Rodové jméno Suchosaurus stanovil roku 1841 Richard Owen, až do roku 1998 však byly fosílie považovány za zuby druhohorních krokodýlů. Dnes vědci předpokládají, že zuby ve skutečnosti patřily baryonychinovi, snad přímo rodu Baryonyx.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Owen, R. (1840–1845). Odontography. London: Hippolyte Bailli `ere, 655 p. 1–32.
  • Sauvage, H. E. (1897–1898). Vert ́ebr ́es fossiles du Portugal. Contribution `a l’ ́etude des poissons et des reptiles du Jurassique et du Cr ́etacique. Lisbonne: Direction des Travaux g ́eologiques du Portugal, 46 p.
  • Buffetaut, E. (2007). "The spinosaurid dinosaur Baryonyx (Saurischia, Theropoda) in the Early Cretaceous of Portugal." Geological Magazine, 144(6): 1021-1025. doi:10.1017/S0016756807003883

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]