Státní pečeť Vatikánu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vatikánská státní pečeť

Státní pečeť Vatikánu zobrazuje stejně jako ostatní vatikánské státní symboly zkřížené klíče sv. Petra a tiáru nad nimi.

Klíče jsou obrácené zuby ven a připomínají evangelium sv. Matouše („…tobě dám klíče od království nebeského“). Stříbrný klíč symbolizuje duchovní autoritu papeže na Zemi a také moc otvírat či vpouštět. Zlatý klíč naopak značí možnost zavírat, zadržovat a znamená také moc nad nebeským královstvím. Klíče jsou spojeny šňůrou, která má dokládat propojení obou mocí.

Papežská tiára představuje trojí papežský úřad – učitelský, kněžský a pastýřský. Zkřížené klíče i tiára jsou symboly papežství již od 14. století.[1]

V opise pečeti je „STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO“ (česky Městský stát Vatikán), oddělený osmicípou hvězdou, obvod pečeti je ozdobený perlovcem. V této podobě je státní pečeť používaná od vzniku Městského státu Vatikán v roce 1929.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.vatican.va [online]. [cit. 2022-06-01]. Dostupné online. 
  2. Motu Proprio Di nostro moto proprio che contiene la Legge Fondamentale della Città del Vaticano (7 giugno 1929) | PIO XI. www.vatican.va [online]. [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]