Strání (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Strání
Základní informace
Slohbarokní
Výstavbakolem r. 1592 (panský dvůr)
Přestavbapo r. 1650 (renesanční zámek), 1850 (barokní)
Stavebníkneznámý
Další majiteléLichtenštejnové
Současný majitelobec Strání
Poloha
AdresaNáměstí U Zámečku 71, Strání, ČeskoČesko Česko
Ulicenám. U Zámečku
Souřadnice
Strání (zámek)
Strání (zámek)
Strání (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky46141/7-8030 (PkMISSezObrWD)
Webwww.zamecek-strani.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovecký zámeček Strání stojí v obci Strání v okrese Uherské Hradiště. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle písemných pramenů, resp. záznamů v urbáři ostrožské panství, existoval v obci panský dvůr již kolem roku 1592. Krátce po roce 1650 nechal Gundakar z Lichtenštejna, jenž měl své sídlo v Uherském Ostrohu, zámeček přestavět v duchu renesance. Na přestavbu byl použit materiál z tvrze, která stála na místě hřbitova. Od počátku 18. století zde sídlila lesní správa, objekt byl také využíván jako zájezdní hostinec a jeho součástí byly stáje a vozovny. Během přestaveb v roce 1850 došlo ke zboření části západního křídla zámku a k přestavbě hospodářských budov, které se ovšem do současnosti nedochovaly a jejich existenci můžeme doložit jen dobovými plány. V roce 1948 byl objekt v majetku krajské správy lesů, lesní závod Luhačovice, která jej roku 1960 předala obci a následně jej do užívání získalo místní JZD. Na začátku 70. let 20. století se budova dočkala rekonstrukce do současné podoby. V patře došlo k otevření arkád a také byla k budově přistavěna schodišťová hala. Nad velkým sálem navíc přibyla ubytovna. V dalších letech byl zámeček pronajímán, jedním z posledních nájemců byl fotbalový klub FC Strání. Od roku 2003 procházel rozsáhlou rekonstrukcí a přeměnou na hotel. V interiéru se dochovaly ceněné historické prvky, včetně původních kleneb z doby barokní přestavby i zbytky výzdoby z poloviny 19. století nacházející se v patře zámečku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-05-02]. Identifikátor záznamu 158626 : Zámek - zámeček. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]