Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
AutorJonas Jonasson
Původní názevHundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
PřekladatelZbyněk Černík
ZeměŠvédsko
Jazykšvédština
Žánrhumoristický román
společenský román
VydavatelPiratförlaget
Datum vydání2009
Česky vydáno2012
Typ médiatisk
Počet stran400
ISBN978-80-87697-00-9
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (švédsky Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) je humoristický román švédského spisovatele Jonase Jonassona z roku 2009. Jedná se o první autorovu knihu, ve které na pozadí jednoho dlouhého a nevšedního života zachycuje důležité historické události 20. století s humorem a nadsázkou. Román se hned po uvedení na trh stal bestsellerem a byl přeložen do více než 40 jazyků.

Stručný děj[editovat | editovat zdroj]

Ve švédském domě s pečovatelskou službou se připravuje oslava stých narozenin jednoho z jeho obyvatel, Alana Каrlssona, ale jubilant uteče oknem v přezůvkách a skrývá se neznámo kde.[1] Na nejbližší autobusové zastávce se shodou okolností stává majitelem kufru plného peněz z prodeje drog a odjíždí do neznáma. Uprchlíka pronásledují bandité, a pak i policie a na jeho další cestě za dobrodružstvím mu pomáhají noví přátelé.

Román v románu[editovat | editovat zdroj]

Kromě pokračování dobrodružného života stoletého Alana Karlssona v současnosti jsou v románu popsány fantastické minulé epizody z jeho dlouhého života. Z nich vyplývá, že Karlsson pomohl vytvořit atomovou bombu v Los Alamos, spřátelil se s Harry S. Trumanem a generálem Frankem, poznal Josefa Vissarionoviče Stalina, Kim Čong-ila, Mao Ce-tunga, Kim Ir-sena, Lyndona Johnsona, Charlese de Gaulla a manželku Čankajška Sung Mej-ling. Zmařil atentát proti Winstonu Churchillovi a byl v zákulisí účastníkem mnoha z klíčových událostí dvacátého století. Setkal se s fyzikem Robertem Oppenheimerem, aktivně se účastnil španělské občanské války, čínské občanské války, zažil přechod přes Himálaj a vězení v Teheránu, pět let strávil v sovětském gulagu ve Vladivostoku, zapletl se do korejské války či do pouličních nepokojů v Paříži v roce 1968.

Charakteristika hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Alan Karlsson je stoletý stařík ze švédského městečka poblíž Stockholmu, kde se narodil a kde prožil své stáří. I přes to, že v knize spáchá mnohé zločiny, je tato fiktivní knižní postava považována za kladnou. Alan Karlsson je po celý svůj život velmi pozitivní, optimistická, vtipná a extrovertní osobnost. Jeho vlastnosti a povaha mu získávají mnoho přátel, a to včetně slavných osobností, od amerického prezidenta po prodavače ve stánku s občerstvením. Jako malý chlapec rád experimentoval a sám zkoumal svět. Ve svém stáří má už šedé vlasy a není tak hbitý, ale má v sobě pořád toho malého kluka, kterým byl. Je expertem na výbušniny. Nikdy se údajně nezajímal o politiku. Jeho pravděpodobně nejoblíbenějším citátem je „Je tak, jak je, a bude tak, jak bude“.

Audiokniha[editovat | editovat zdroj]

V roce 2009 vyšla kniha v audioformátu v přednesu švédského herce Björna Granatha. V roce 2012 vyšla česky zároveň s tištěnou verzí (což bylo vůbec poprvé na českém knižním trhu) ve vydavatelství Panteon v interpretaci herce Martina Stránského.[2]

Filmová adaptace[editovat | editovat zdroj]

Logo filmu

V roce 2013 natočil režisér Felix Herngren podle knižní předlohy stejnojmenný film s Robertem Gustafssonem v hlavní roli.[3][4] Snímek natočený v mezinárodní koprodukci byl uveden v roce 2014 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu v sekci Berlinale Special.[5]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • 2010 Stora Ljudbokspriset (audiokniha)[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VOSLÁŘOVÁ, Marie. Jonasson, Jonas: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. iLiteratura.cz. 2012-09-26. Dostupné online [cit. 2017-01-03]. 
  2. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel - CDmp3
  3. SPÁČILOVÁ, Mirka. RECENZE: Stoletý stařík ani se Stalinem na Forresta Gumpa nedosáhne. iDNES.cz [online]. 2014-05-16 [cit. 2017-01-03]. Dostupné online. 
  4. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel / Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013). [s.l.]: csfd.cz Dostupné online. 
  5. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – Berlinale Special 2014. www.berlinale.de [online]. [cit. 2017-01-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-01-03. 
  6. Vinnare 2010

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]