Starý most (Konjic)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starý most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátyBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
MěstoKonjic
PřesNeretva
Souřadnice
Parametry
Délka102 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starý most v Konjici v Bosně a Hercegovině překonává řeku Neretvu. Je nejstarší ve městě a původně byl i jedním z nejstarších v zemi. Je dlouhý 102 metrů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Most byl vybudován na místě, které je považováno za pomyslnou kulturní linii, oddělující Bosnu od Hercegoviny. Byl vystavěn z kamene, má charakteristických šest oblouků. Budován byl v 80. letech 17. století. Patří mezi typické ukázky osmanské architektury na území současné Bosny a Hercegoviny, společně se Starým mostem v Mostaru nebo Perovićovým mostem v Trebinje. Je národní kulturní památkou Bosny a Hercegoviny.

Současný most nicméně není původní; zničen byl dne 3. března 1945 během osvobození na konci druhé světové války, kdy jej nechala odstřelit ustupující německá armáda. Na jeho místě vyrostla provizorní dřevěná stavba, kterou později nahradila v roce 1962 současná z armovaného betonu. Most sloužil pro silniční i pěší dopravu. Přestože horní část mostu byla jednoduchou moderní stavbou, pilíře byly dochovány původní.

V letech 20062009 byly zahájeny rekonstrukční práce, které měly zdůraznit původní architektonické rysy stavby. Obnovu mostu financovala turecká vláda a vláda Federace Bosny a Hercegoviny. Součástí rekonstrukce byla i obnova historického jádra města Konjic. V současné době se snaží přiblížit své původní předloze – kdy byl most zbudován z precizně zpracovaných kamenných kvádů, které tvořil ve spodní části vápenec a v horní části pěnovec. Most byl dokončen v roce 2009. Bloků pěnovce bylo využito přes 2400.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stari most (Konjic) na bosenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]