Starosti pana starosty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Starosti starostky.
Starosti pana starosty
Původní názevWelcome to Mooseport
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
NěmeckoNěmecko Německo
Jazykangličtina
Délka112 minut
ŽánrKomedie / Romantický
ScénářDoug Richardson
Tom Schulman
RežieDonald Petrie
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRay Romano
Gene Hackman
Marcia Gay Harden
Maura Tierney
ProdukceMarc Frydman
Basil Iwanyk
Tom Schulman
HudbaJohn Debney
KameraVictor Hammer
StřihDebra Neil-Fisher
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 20. února 2004
Česko 22. července 2004
Produkční společnost20th Century Studios
Distribuce20th Century Fox
Rozpočet30 mil. USD
Tržby14 mil. USD
Starosti pana starosty na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starosti pana starosty nebo Starosti starosty (orig. Welcome to Mooseport) je americká filmová komedie z roku 2004 režiséra Donalda Petrieho v hlavních rolích s Rayem Romanem a Genem Hackmanem, pro něhož to byla poslední filmová role před odchodem do hereckého důchodu.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Prezidentovi USA Monroe "Eagle" Coleovi právě skončil mandát, a tak se stěhuje do svého letního sídla v Mooseportu v Maine, aby tak unikl své bývalé manželce Charlottě Coleové. Mooseport právě ztratil svého starostu, a tak se městská rada rozhodne požádat bývalého prezidenta, aby se funkce ujal. Cole s tím souhlasí, protože, jak se ukáže, když se stane starostou, jeho sídlo může sloužit jako oficiální sídlo starosty a tím pádem ho nemůže získat jeho bývalá manželka.

Aniž by to tušil, do voleb na starostu je přihlášen také Harold "Handy" Harrison, místní instalatér a vlastník obchodu s domácími potřebami. Když se Handy dozví, že se o místo uchází také Cole, odstoupí. To si ale rozmyslí, když se Cole začne zajímat o jeho přítelkyni veterinářku Sally Mannisovou, která se s Handym ale rozešla, protože jejich vztah probíhal pomalu. Handy věří, že když zvítězí ve volbách o místo starosty, tak získá Sally zpět.

Do města potom přijede Coleova bývalá manželka Charlotte, která má v úmyslu zhatit exmanželovy plány. Coleův tým, vedený jeho asistentkou a potenciální láskou Grace Sutherlandovou a Willem Bullardem, povolá jako šéfa jeho kampaně Berta Langdona, který si od doby, kdy Cole skončil v úřadě prezidenta, stěžuje na nudný život. Jak kampaň pokračuje, Cole i Harrison jsou posedlí tím, aby "souboj vyhráli na všech (komických) frontách".

Noc před volbami žádají oba kandidáti voliče, aby odevzdali svůj hlas druhému z kandidátů a že oba budou volit toho druhého (ačkoli to oba dělají z různých důvodů – Cole chce získat díky sympatiím další hlasy, Harrison to chce jen všechno ukončit a zároveň je přesvědčen, že bude Cole dobrým starostou). Harrison slib splní, ale Cole i tak volí sebe. Když se ale Cole dozví, že vyhrál o jeden hlas, přizná se a předá funkci Harrisonovi. Ten ale lže a řekne, že také hlasoval pro sebe, a tak funkci vrátí Coleovi. Harrison pak řekne Sally pravdu a tvrdí, že to udělal proto, že Cole potřebuje úřad starosty více než on a jediné, co chce on, je vzít si ji. Když Harrison žádá o ruku Sally, Cole žádá o ruku Grace. Film končí, když Bert Langdon nabízí Harrisonovi, že povede jeho kampaň do úřadu guvernéra státu Maine. Harrison o to s úsměvem projeví zájem, když zjistí, že guvernér může říkat starostovi, co má dělat.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Ray Romano Harold 'Handy' Harrison
Gene Hackman Monroe 'Eagle' Cole
Marcia Gay Harden Dr. Sally Mannisová
Maura Tierney Grace Sutherlandová
Fred Savage Will Bullard
Rip Tom Bert Langdon
Christine Baranski Charlotte Cole
Wayne Robson Morris Gutman
Reagan Pasternak Mandy Gutmanová
Edward Herrmann Avery Hightower

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Welcome to Mooseport na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]