Stanislav Večeřa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stanislav Večeřa
Základní údaje
Datum narození1953
Místo narozeníKopřivnice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Datum úmrtí15. února 1996 (ve věku 42–43 let)
Místo úmrtíMírov
Výše trestudoživotí
Příčina smrtioběšení
Oběť
Počet obětí1
Období vraždění28. července 1995
Stát vražděníČesko Česko
Místo vraždyŽenklava
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stanislav Večeřa (1953 Kopřivnice15. února 1996 věznice Mírov) byl český sexuální deviant a vrah, který v červenci 1995 zabil 8letou dívku.

Již roku 1981 byl odsouzen na šest a půl roku vězení za pohlavní zneužívání dívky. Po propuštění se zabydlel v Kopřivnici, kde se také narodil. V roce 1992 byl projednáván městským úřadem pro přestupek, když strhl z jízdního kola osmiletou dívku.

Dne 28. července 1995 projížděla osmiletá Veronika Bjačková na kole přes Ženklavský les. Tam na ni čekal Večeřa. Srazil ji z kola, začal ji osahávat a líbat. Dívka se bránila, proto ji Večeřa uhodil paličkou na maso. Poté ji začal škrtit a nakonec ji pětkrát bodl nožem. Poté odešel k sobě domů.

Našlo se však několik svědků, kteří Večeřu identifikovali. Následujícího dne byl Večeřa zadržen ve svém bytě, kde se schovával a odmítal policii otevřít. V průběhu večera se k vraždě Veroniky doznal.

Soud začal v lednu 1996. Večeřa nebyl podle psychologů pedofil. Útočil na malé dívky, protože na dospělé ženy si netroufl. Přiznal se ke všemu a na závěr prosil o trest smrti, ačkoliv český trestní zákoník takový trest nezná. Jeho žádosti nebylo vyhověno, a tak byl 25. ledna 1996 odsouzen na doživotí. Práva na odvolání se vzdal.

O několik dní později, 15. února 1996, se oběsil ve své cele na Mírově.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]