Stanislav Klecandr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stanislav Klecandr
Stanislav Klecandr během koncertu v roce 2017.
Stanislav Klecandr během koncertu v roce 2017.
Základní informace
Narození4. září 1953 (70 let)
Praha
PůvodČeskoČesko Česko
Žánryfolk, folkrock
Povolánímuzikant
Nástrojekytara
Aktivní roky1969
Příbuzná témataOboroh
Svatopluk Karásek
Významný nástroj
kytara
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slávek Klecandr, vlastním jménem Stanislav Klecandr, (* 4. září 1953 Praha) je český zpěvák, písničkář a frontman hudební skupiny Oboroh.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Ve svých deseti letech se přestěhoval do Kostelce nad Orlicí, kde se postupně zapojoval do místní hudební scény. V roce 1969 působil jako baskytarista v Orchestru B. Bečičky. Od roku 1975 působil v undergroundové kapele Bílé světlo, nejprve jako baskytarista, od roku 1978 jako kytarista. Kapela byla napojená na legendární Plastic People of the Universe, Slávka Klecandra proto začíná sledovat StB. Hrál i v dalších kapelách – např. Andromeda nebo Neon. V roce 1982 vzniká skupina Prostor, kde je repertoár tvořen výhradně Klecandrovými skladbami a která se dostane až do finále Beat Salonu do Prahy.

V roce 1985 se Prostor rozpadá a vzniká bezejmenná skupina, která se schází na faře v Třebechovicích pod Orebem a tajně vystupuje na evangelických farách po celé republice. Její repertoár tvoří Klecandrem zhudebněné biblické žalmy, které se později stávají i základním repertoárem Oborohu, který vzniká v roce 1988, a náplní jeho prvních dvou alb. Další alba Oborohu - Kámen, Marah a další obsahují převážně Klecandrovy autorské písně.

V roce 2000 Slávek Klecandr vydal sólové album Protější břeh, na kterém spolupracoval mj. s Blankou Táborskou, Ivem Viktorinem, Karlem Markytánem, Vlastou Redlem, Ditou Zangeovou, Petrem Vavříkem a se svým bratrem Václavem Klecandrem, taktéž členem Oborohu.

Od roku 2008 Oboroh hraje ve složení: Slávek Klecandr, Václav Klecandr, Roman Dostál, Libor Ježek a Jan Zemen.

V roce 2009 kapela změnila obsazení a tvoří ji: Slávek Klecandr, Roman Dostál, Libor Ježek a Jarda Jetenský.

Kromě koncertů s Oborohem vystupuje také sám nebo dříve též s písničkářkou Evou Henychovou, v minulosti také s Ditou Zangeovou.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Sólová alba[editovat | editovat zdroj]

Alba Oborohu[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]