Stane Dolanc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stane Dolanc
Narození16. listopadu 1925
Hrastnik
Úmrtí13. prosince 1999 (ve věku 74 let)
Lublaň
Alma materUppsalská univerzita
Univerzita v Lublani
Povolánípolitik, politický komisař a vysokoškolský učitel
OceněníŘád hrdiny socialistické práce
Politická stranaSvaz komunistů Jugoslávie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stane Dolanc (16. listopadu 1925 Hrastnik12. prosince 1999 Lublaň) byl jugoslávský politik slovinské národnosti. Byl také blízkým spolupracovníkem prezidenta Tita a přátelské vztahy ho pojily také s Milanem Kučanem, pozdějším slovinským prezidentem.

Během druhé světové války se přidal k partyzánům a po válce působil v armádě. Po skončení války studoval právo na Univerzitě v Lublani, poté politické vědy na několika univerzitách v zahraničí.

V 50. letech vyučoval politickou ekonomii na vysoké škole v Záhřebu, poté se vrátil do Nového mesta ve Slovinsku. V období 1960 až 1969 byl rektorem politické vysoké školy v Lubljani. V 60. letech se dostal do ústředního výboru Svazu komunistů Slovinska, odkud byl později vybrán i do ústředního výboru SKJ, kde působil v období let 19691982. Po smrti Edvarda Kardelje v roce 1979 jeho moc vzrostla a Dolanc tak byl považován za druhého nejvlivnějšího muže hned po Titovi. Ostře vystupoval proti liberálním kruhům, jejichž vliv potlačily čistky v roce 1972. V roce 1982 se Dolanc stal svazovým tajemníkem (ministrem) vnitra SFRJ, o dva roky později byl zvolen členem Předsednictva SFRJ za Socialistickou republiku Slovinsko. Z veřejného života se stáhl v květnu 1989.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Stane Dolanc na srbské Wikipedii a Stane Dolanc na chorvatské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]