Stadion Avanhard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Stadion Avangard)
Stadion Avangard
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stadion Avanhard (Стадіон «Авангард») je stadion, jež se nachází ve městě Pripjať a spolu se sportovním areálem a bazénem Lazurnyj byl důležitou částí sportovní infrastruktury. Má běžeckou trať, jednu tribunu, která je vybavena lavičkami a uprostřed se nachází průchod. Všechny lavice jsou s opěradly. První řada je umístěna na výšce dva metry.[1]

Byl postaven v 70. letech 20. století, otevřen v roce 1979. Stadion chátrá již od 26. dubna 1986, kdy bylo město Pripjať evakuováno v důsledku černobylské jaderné katastrofy. Samotný stadion se nachází na ulici Gidroprojektovskaja 2 (rusky Гидропроектовская 2) nedaleko od školy № 5, na severu města. Nedaleko od stadionu je pripjaťský zábavní park. Avanhard byl domácím stadionem pro fotbalový klub Stroitěl Pripjať.

Záběry stadionu se objevili v celovečerním filmu Michaila Belikova „Распад“ (Rozpad), ze kterého je známá epizoda, v níž přelétá vrtulník nad Pripjatí.[2] Film byl natáčen v letech 1989—1990 a jsou v něm závěry stadionu v takovém stavu, ve kterém se nacházel těsně po katastrofě a opuštění.[3] Byl postaven v polovině 80. letech.

Umístění stadionu Avanhard

V současné době je stadion silně zarostlý.

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl[editovat | editovat zdroj]

Dobře jej mohou znát fanoušci počítačových her. Sportovní areál je součástí herního světa S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, kde ale tvůrci hry poněkud zkreslil jeho vzhled. Ve hře jsou dvě tribuny na obou stranách namísto jedné.

Důležitou funkci v příběhu hry sice nezaujímá, ale slouží jako přechod do lokace s Černobylskou jadernou elektrárnou. Na konci mise protagonista běží ke stadionu a dostane se k Černobylské jaderné elektrárně.

Stadion může být právem považován za „Klondike artefaktů“. Na jeho místě je mnoho anomálií a levnějších artefaktů, například Noční hvězda. Žije zde mnoho mutantů, například snorkové, pseudogigantové, tarbíci, flaksy a kanci.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Стадион Авангард г.Припять [online]. http://vk.com. Dostupné online. (rusky) 
  2. https://postalovsky-a.livejournal.com/25472.html
  3. Припятский стадион "Авангард" [online]. http://postalovsky-a.livejournal.com/. Dostupné online. (rusky) 
  4. http://ru.stalker.wikia.com/wiki/Стадион «Авангард»

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]